Yritysuutiset

Outokummun vahva tulos ei riittänyt sijoittajille

Teräsyhtiö takoi viime vuonna ennätyksellisen vahvat tunnusluvut. Sijoittajat odottivat kuitenkin viimeiseltä vuosineljännekseltä enemmän.

Teräsyhtiön loka-marraskuu sujui odotetun väkevästi. Ruostumattoman teräksen toimitukset nousivat viimeisellä vuosineljänneksellä 586 000 tonniin edellisvuoden 523 000 tonnista.

Oikaistu käyttökate nousi 326 miljoonaan euroon, edellisvuoden 78 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden keskimääräinen odotus oli 333 miljoonan euron oikaistu käyttökate, joten teräsyhtiö ylsi lähelle odotuksia.

Ruostumattoman teräksen toimitukset kasvoivat 12 prosenttia vertailuajanjaksosta. Yhtiön mukaan ruostumattoman teräksen toteutuneet hinnat nousivat sekä Euroopassa että Amerikoissa, ja myös ferrokromin myyntihinta nousi edellisvuodesta.

Energian ja tuotannon tarveaineiden hintojen merkittävä nousu ja kiinteiden kustannusten kasvu vaikuttivat kuitenkin kannattavuuteen.

Koko vuosi 2021 oli Outokummulle menestys.

”Poikkeuksellisen vahvassa markkinatilanteessa teimme lähihistoriamme parhaan vuosituloksen. Olen hyvin tyytyväinen, että Outokummun oikaistu käyttökate ylitti yhden miljardin euron tason ja oli 1 021 miljoonaa euroa samalla, kun korollinen nettovelka laski 408 miljoonaan euroon. Vahva osakekohtainen tulos oli myös yksi viime vuoden kohokohdista”, yhtiön toimitusjohtaja Heikki Malinen toteaa.

Vuonna 2021 teräsyhtiön painopisteenä on ollut strategisessa tavoitteessa pienentää riskisyyttä. Siinä se on onnistunut.

”Vuoden aikana lukuisten toimenpiteiden myötä olemme saaneet laskettua käyttökatteen ja korollisen nettovelan suhteen 0,4:ään. Luottoluokittaja Moody’s on myös tunnistanut hyvän kehityksen ja nostanut Outokummun luottoluokitusta kahdesti viime vuoden aikana. Marraskuussa nostimme taloudellista tavoitettamme oikaistun käyttökatetason parantamiseksi 250 miljoonaan euroon, ja olemme saavuttaneet 198 miljoonan euron kumulatiivisen käyttökateparannuksen”, Malinen kertoo.

Vuoden aikana Outokummun tehtaat ovat käyneet täydellä kapasiteetilla, ja koko vuoden toimitukset nousivat 13 prosenttia edellisvuodesta.

Malisen mukaan kaikki liiketoiminta-alueet tekivät vuonna 2021 hyvän tuloksen, ja ruostumattoman teräksen toteutuneiden hintojen kehitys on ollut suotuisaa.

Kuitenkin vuoden aikana logistiikan suhteen on ollut haasteita. Globaaleissa toimitusketjuissa on ollut painetta, Malinen tunnustaa.

Outokumpu arvioi kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen ruostumattoman teräksen toimitusten kasvavan neljännestä neljänneksestä. Ferrokromin ensimmäisen neljänneksen Euroopan sopimushinta pysyi 1,80 Yhdysvaltain dollarissa naulalta.

Ruostumattoman teräksen hintojen nousu näkyy jo vastaanotetuissa tilauksissa ja ylittää energian ja tuotannon tarveaineiden hinnan nousun.

Koronavirus on yhtiön mukaan silti yhä riski, joka voi mahdollisesti vaikuttaa toimintoihin tai logistiikkaan.

Vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen Outokumpu arvioi olevan samalla tasolla tai nousevan neljännestä neljänneksestä.  

Yhtiön hallitus ehdottaa, että vuodelta 2021 maksetaan osinkoa 0,15 euroa osakkeelta.

Outokummun kurssireaktioista päätellen, sijoittajat olivat odottaneet vieläkin vahvempaa tulosta ja näkymiä. Osake on noin 7,9 prosentin laskussa kello 14.50. tiistaina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös