Oma talous

Kela aikoo takaisinperiä opintotukia yli 40 000 opiskelijalta – summa keskimäärin yli 900 euroa opiskelijaa kohden

Kela on lähettänyt lähes 41 000 päätösehdotusta opintotuen takaisinperinnästä.

Nyt toteutettava Kelan tulovalvonta koskee vain opintotukea eli opintorahaa ja opintotuen asumislisää. Vuositulovalvonta ei koske yleistä asumistukea.

Kelan mukaan noin 41 000 opintotuen saajan tulot ylittivät vuositulorajan vuonna 2020, ja Kela on lähettänyt heille päätösehdotuksen tuen takaisinperinnästä. Määrä on pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Keskimäärin opiskelijan pitää maksaa opintotukea takaisin 933 euroa. Päätösehdotusten mukaan opintotukea oltaisiin perimässä takaisin yhteensä hieman yli 38 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 opintotukea sai yhteensä noin 321 000 opiskelijaa.

Opintotuen vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta opiskelija on nostanut opintotukea. Jos opiskelija nosti tukea yhdeksältä kuukaudelta vuonna 2020, hänellä sai olla muita tuloja enintään 12 498 euroa.

Tulorajoja korotettiin 25 prosenttialla vuoden 2022 alusta. Vuosituloraja on siten tällä hetkellä 15 630 euroa, jos opiskelija saa opintotukea yhdeksältä kuukaudelta.

Opintotuen tulorajojen nostaminen mahdollistaa opiskelijoille esimerkiksi osa-aikatyön vastaanottamisen. Aiemmin opintotuen tulorajat ovat mahdollistaneet kyllä kesätyön, mutta osa-aikatyö opintojen ohessa ei ole ollut opiskelijoille kannattavaa.

Jos opiskelijan vuositulorajan ylitys johtuu muista kuin opiskeluaikana saaduista tuloista, takaisin maksettava määrä voi pienentyä tai maksettavaa ei välttämättä tule lainkaan. Tällaisia muita kuin opiskeluaikana saatuja tuloja voivat olla esimerkiksi valmistumisen jälkeen saadut tulot.

Päätösehdotuksen saanut opiskelija voi tehdä Kelalle uudelleenkäsittelypyynnön, jossa hän selvittää opintonsa ja sen, milloin tulot on saatu.

Lisätietoja opintotuen takaisinperinnästä löytyy täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös