Sijoitusuutiset

Sota Euroopassa – Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai osakefutuurit laajasti laskuun

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy finanssimarkkinoilla laajasti.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti Venäjän aloittavan sotilasoperaation Ukrainassa varhain torstaina Suomen aikaa. Putin piti yllättäen puheen Venäjän televisiossa Ukrainan tilanteesta, jossa hän ilmoitti Venäjän aloittavan Itä-Ukrainassa sotilasoperaation, jonka tarkoitus on suojella siviilejä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan Venäjä on aloittanut täysimittaisen sodan Ukrainaa vastaan. Keskiviikkona Ukrainan parlamentti hyväksyi kuukauden kestävän maanlaajuisen poikkeustilan, joka astui voimaan puoliltaöin vuorokauden vaihduttua torstaiksi.

Venäjä ilmoitti maanantaina 21. helmikuuta tunnustavansa itsenäisiksi Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin separatistialueet.

Venäjän hyökkäys on tuomittu laajasti. YK, EU, Nato, Yhdysvallat ja useat maat ovat tuominneet hyökkäyksen.

Euroopan Unioni kertoo tiedotteessaan, että Venäjän toimet loukkaavat Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Toiminnallaan Venäjä rikkoo räikeästi kansainvälisiä velvoitteitaan ja sitoumuksiaan, joihin kuuluu myös niin sanottu Minskin sopimukset.

Venäjän hyökkäyksellä on välittömiä taloudellisia seurauksia maailmantalouteen.

Euroopan unioni on keskiviikkona 23. helmikuuta asettanut uusia pakotteita Venäjän toiminnan johdosta.

Suomi osana EU:ta reagoi Venäjän toimiin nopealla aikataululla, kumppanimaiden kanssa koordinoidusti. EU-maiden ulkoministerit keskustelivat ylimääräisessä kokouksessaan tiistaina 22. helmikuuta pakotteista ja saavuttivat poliittisen yhteisymmärryksen pakotteissa etenemiseksi.

EU:n uudella päätöksellä laajennetaan niiden henkilöiden listaa, joihin kohdistetaan Ukrainan alueellista koskemattomuutta, suvereniteettia ja itsenäisyyttä heikentäviin tai uhkaaviin toimiin liittyviä pakotteita. Kyse on varojen jäädytyksistä sekä matkustus- ja kauttakulkurajoituksista.

Nyt pakotelistalle lisätyt henkilöt ovat poliittisia ja sotilaallisia päätöksentekijöitä, media- ja informaatiotoimijoita sekä taloudellisia vaikuttajia, joiden katsotaan aktiivisesti tukeneen ja toimeenpanneen Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia heikentävää politiikkaa. Pakotteita kohdistetaan myös henkilöihin, jotka äänestivät Venäjän parlamentissa Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden itsenäisyyden tunnustamisen puolesta.

EU hyväksyi myös uusia talouspakotteita koskemaan Donetskin ja Luhanskin alueita, jotka eivät ole Ukrainan valtion kontrollissa. Kyseessä ovat samankaltaiset EU:n rajoittavat toimenpiteet, jotka ovat olleet voimassa vuodesta 2014 Krimin ja Sevastopolin alueella niiden laittoman Venäjään liittämisen johdosta. Nämä talouspakotteet kuuluvat uuden aluepakoteregiimin piiriin. Kyseessä oleville alueille asetetaan kattava vienti-, investointi- ja tuontikielto.

Uusia EU-pakotteita asetettiin myös rahoitussektorille.

Pakotteilla kiellettiin Venäjän valtion, hallituksen ja Keskuspankin tai näiden puolesta toimivien henkilöiden tai entiteettien rahoittaminen. Rahoitussektorille kohdistettavat pakotteet pitävät sisällään myös kolmen venäläisen rahoituslaitoksen varojen jäädyttämisen ja toimintakiellon EU-alueella.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset tulevat määräämään raskaita pakotteita Venäjää vastaan, Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kertoi tiedotteessaan. Biden pitää myöhemmin torstaina puheen, jossa kertoo Venäjälle hyökkäyksestä koituvista seurauksista.

EU kertoo tiedotteessaan, että EU-johtajat neuvottelevat torstaina uusista Venäjään kohdistuvista pakotteista.

Yhdysvalloissa tärkeimmät osakefutuurit ovat jyrkässä laskussa. Teknologiapainotteinen Nasdaq on noin 2,2 prosentin laskussa noin kello 8.30 Suomen aikaa. S&P 500 on puolestaan 1,8 prosentin laskussa.

Öljyfutuurit ovat jyrkässä, 4,8 prosentin nousussa. Turvasatamasijoitus kulta on puolestaan 1,5 prosentin nousussa.

Bitcoin reagoi tilanteeseen rajusti ja se on tällä hetkellä lähes 8,4 prosentin laskussa. Bitcoin on menettänyt viime marraskuun huipusta lähes puolet arvostaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös