Makrotalous

Ukrainan sota vaikuttaa suomalaisyrityksiin laajasti

Venäjän ja Ukrainan välinen sota vaikuttaa suomalaisyrityksiin laajimmin energian ja raaka-aineiden hinnan nousuna sekä epävarmuuden kasvun aiheuttamina tilausten menetyksinä, Yrittäjägallup osoittaa.

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien tilauksesta tutkimuslaitos Kantar. Tutkimuksessa haastateltiin 4.3. – 9.3.2022 1293 yrityksen edustajaa.

Energian hinnan noususta raportoi 34 prosenttia yrityksestä ja raaka-aineiden noususta 25 prosenttia yrityksistä. Lisäksi yksi viidestä yrityksestä raportoi kuljetuskustannusten noususta.

Yrittäjät myös kertovat yleisen epävarmuuden vähentäneen tilauksia (23 prosenttia).

”On selvää, että sota vaikuttaa kaikenkokoisiin yrityksiin maassamme. Nyt parasta yrittäjyyspolitiikkaa on varmistaa Suomen vakaus muuttuneessa turvallisuusympäristössä. On pidettävä huoli siitä, että Suomeen uskalletaan jatkossakin sijoittaa”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Yrittäjistä sanoo.

Teollisuuden toimialalta energian hinnan noususta raportoi hieman yli puolet yrityksistä. Raaka-aineiden hintojen noususta raportoi teollisuuden ja rakentamisen toimialoilta noin 45 prosenttia yrityksistä.

Selvästi vähiten vaikutusta on palvelualoille, josta 35 prosenttia kertoo, että Ukrainan tilanteella ei ole merkitystä liiketoimintaan. Kaikista yrittäjistä 25 prosenttia raportoi, että kriisillä ei ole vaikutusta yrityksen toimintaan.

Yrittäjät tahtovat panostaa puolustukseen

Yrittäjistä 74 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen tulisi lisätä puolustusmenoja.

”Yrittäjien viesti on, että Suomen pitää lisätä puolustusmenoja ja tehdä järjestelyjä, jotka vahvistavat Suomen turvallisuutta. Kannatamme Suomen jäsenyyttä puolustusliitto Natossa”, Pentikäinen kertoo.

Suomen Yrittäjien lisäksi myös Elinkeinoelämän keskusliitto, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto kannustavat Suomen poliittista johtoa ja eduskuntaa edistämään määrätietoisesti Suomen Nato-jäsenyyttä.

Lisäksi yrittäjistä 52 prosenttia toteaa, että Suomen tulee vahvistaa kriisin sietokykyään pienentämällä julkista velkaansa

”Kun on uhkaava naapuri, vahva talous vahvistaa kriisinsietokykyä.”

Yrittäjistä puolet arvioi, että Ukrainan kriisin vaikutukset liiketoimintaan eivät ole koronapandemiaa merkittävämpiä.

”Moni yritys on edelleen vaikeassa asemassa koronan jäljiltä. Ukrainan kriisi vaikuttaa tämän hetken arvioiden mukaan vähemmän kuin koronapandemia.”

Kauppakamarien asiakirjatilastot kertovat, että yritykset ovat reagoineet Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäyssotaan ripeästi ja vienti Venäjälle on vähentynyt dramaattisesti. Sodan alettua alkuperätodistusten määrä on pudonnut 50 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021.

Energian hinnannousu uhka talouskasvulle

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju arvioi, että Venäjän aloittama hyökkäyssota todennäköisesti nopeuttaa Suomen ja koko EU:n irrottautumista Venäjältä tuotavasta fossiilisesta energiasta ja kiihdyttää uusien energialähteiden käyttöönottoa sekä niihin liittyvää t&k-toimintaa.

OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi, että erityisesti energian hinnan nousu ja epävarmuuden vaikutus kulutus- ja investointipäätöksiin ovat kuitenkin merkittäviä uhkia Suomen talousnäkymille.

”Venäjän hyökkäyksen aiheuttama kriisi koettelee Suomen taloutta ankarasti, mutta verrattain hyvän lähtötilanteen vuoksi taloudella on sietokykyä. Taloudessa vaaditaan nyt uutta tilannearviota, jolla voidaan joustavasti sopeutua kriisin seurauksiin, eikä ainakaan pahentaa tilannetta. Tämä koskee kaikkia talouden toimijoita”, toteaa Heiskanen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös