Sijoittajan verotus

Vakuutuskuorissa väärinkäytöksiä – verottaja lisää ilmoittamatta jätettyjen pääomatulojen valvontaa

Osa varakkaista suomalaisista on jättänyt ilmoittamatta pääomatuloja vakuutuskuorista.

Verohallinto kertoo löytäneensä valvonnan avulla viime vuonna yhteensä 391 miljoonaa euroa maksamatta jääneitä veroja. Maksamattomia veroja löydettiin harmaan talouden valvonnassa 86 miljoonaa euroa ja muussa valvonnassa 305 miljoonaa euroa.

Valvonnassa paljastuneiden, maksamatta jääneiden verojen määrä on 17 prosenttia suurempi kuin vuonna 2020. 

”Verovalvonnan tavoitteena on varmistaa, että verotus tapahtuu oikeudenmukaisesti: kaikki ilmoittavat ja maksavat veronsa laeista tulevien sääntöjen mukaan, tasapuolisesti”, ohjaus- ja valvontajohtaja Marko Myllyniemi kertoo.

Yrityksiin tehdyn verovalvonnan tuloksia leimasi kaksi asiaa. Suuryritykset olivat jättäneet aiempaa enemmän veroja maksamatta, yhteensä 64 miljoonaa euroa. Lisäksi kaiken kokoisissa yrityksissä havaittiin maksamattomia arvonlisäveroja aiempaa enemmän.

Verotarkastuksissa puuttuvia arvonlisäveroja löydettiin 48 miljoonaa. Lisäksi arvonlisäveroilmoitusten valvonnassa arvonlisäveroilmoituksiin tehtiin korjauksia 29 miljoonan euron edestä. 

Verohallinto sai myös lähdeveron valvonnassa aikaan merkittäviä tuloksia vuonna 2021. 

Ulkomaille maksetuista osingoista pitää maksaa lähdeveroa. Verohallinto määräsi osinkoja ulkomaille maksaneille pörssiyhtiöille yhteensä 34 miljoonaa euroa lisää lähdeveroa maksettavaksi. Pörssiyhtiöt olivat laiminlyöneet lähdeveron perintään liittyvät velvollisuutensa ja soveltaneet tiettyjä Suomen kansainvälisiä verosopimuksia väärin perustein. 

”Jatkamme lähdeveron valvontaa myös tänä vuonna. Suunnitteilla on sekä verotarkastuksia että lähdeveroilmoitusten tietojen tarkistamista,” Myllyniemi kertoo. 

Varakkaat suomalaiset jättivät myös ilmoittamatta pääomatuloja. Henkilöiden tuloverotuksen valvonta toi lisää veroja maksuun vuonna 2021 yhteensä 71 miljoonaa euroa.

Henkilöiden valvonnassa maksamattomia veroja paljastui esimerkiksi, kun henkilöt olivat jättäneet ilmoittamatta erilaisia ulkomaisten sijoitusten tuottoja Verohallinnolle.

Osa tapauksista liittyi vakuutuskuoriin. Vakuutuskuoriin sijoitettujen varojen tuoton verotus muuttui vuonna 2020 lakimuutoksen myötä. Pääomatuloveroa pitää maksaa jo sinä vuonna, jona tuotot ovat kertyneet vakuutusyhtiölle ja olleet vakuutuksenottajan nostettavissa.

”Tehostamme entisestään vakuutuskuoriin tehtyjen sijoitusten valvontaa. Vakuutuskuoriin on sijoitettu merkittävä määrä suomalaisten varoja, ja tuottojen ilmoittamisessa on todettu väärinkäytöksiä”, harmaan talouden valvontaa vetävä apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös