Oma talous

Perintö on usein kipinä sukuriidoille – Suomessa käydään vuosittain lähes 1500 perintöriitaa

Perintöriitojen määrä on Suomessa kääntynyt kasvuun.

Vuonna 2021 riitojen määrä kääntyi selvään nousuun. Tämä käy ilmi S-Pankki Privaten selvityksestä, joka kattaa kaikki vireille tulleet perintöasioihin liittyvät riidat Suomen käräjäoikeuksissa.

Selvityksen mukaan Suomen käräjäoikeuksissa laitettiin vireille yhteensä 1 459 perintöasioihin liittyvää riitaa vuonna 2021. Määrä on 28 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin, jolloin laitettiin vireille 1 142 riitaa. Perintökiistojen kääntyminen kasvuun katkaisi vuodesta 2017 jatkuneen laskun lukumäärissä.

Yleensä noin muutama prosentti kaikista kuolemantapauksista päätyy vuosittain riitelyyn tuomioistuimissa.

”Toivon, ettei kukaan joutuisi tällaisten repivien riitojen keskelle. Pahimmillaan riitely voi kääntää sisarukset toisiaan vastaan ja hajottaa perheen useamman sukupolven ajaksi”, sanoo johtaja Veera Kosonen S-Pankista.

Kososen mukaan perintöriidat voivat velloa tuomioistuimissa vuosikausia.

Suurin osa käräjäoikeuksissa vireille tulevista perintöriidoista liittyy tapauksiin, joissa eripura on alkanut jo ennen varsinaista perinnönjakoa siten, että tuomioistuimen on määrättävä kuolinpesän selvittäjäksi ja jakajaksi ulkopuolinen henkilö. Tällaisten riitojen määrä nousi viime vuonna 30 prosenttia vuotta aiemmasta.

Kosonen suosittelee olemaan liikkeellä hyvissä ajoin varallisuus- ja perintösuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä.

”Aihe on usein arkaluonteinen ja voi herättää monenlaisia kysymyksiä. Siksi aiheen käsittelyä monesti mieluummin lykkääkin sen sijaan, että ottaisi sen puheeksi. Jos oma tilanne yhtään pohdituttaa, kannattaa kääntyä perheenjäsenistä riippumattoman ja neutraalin ammattilaisten puoleen, joka voi tarkastella tilannetta ulkopuolisen silmin ja pystyy auttamaan monimutkaisemmissakin kokonaisuuksissa.”

Perintöriidoissa saattaa olla kyse isoista rahoista. Joka neljännellä suomalaisella kotitaloudella on nettovarallisuutta noin 260 000 euroa, ja kaikkein varakkaimpia ovat 65–74-vuotiaat.

Yksi keino välttää perintöriidat, on tietenkin testamentti. Asiantuntijoiden mukaan kiihkeimmin riidellään yleensä silloin, kun kyseessä on perintö, josta ei ole tehty testamenttia.

Testamentti turvaa lesken tulevaisuuden, se voi tuoda säästöä perintöverossa, se mahdollistaa perintöoikeuden rajaamisen ja se vähentää perintöriitoja.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös