Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Uudisrakentamisessa koittaa takatalvi

Inflaatio heikentää rakentamisen kannattavuutta ja epävarmuus tulevasta asuntokysynnästä laittaa uusia rakennushankkeita jäihin, arvioi Hypon ekonomisti.

Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia vuoden 2022 helmi-huhtikuussa 10,2 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli yli viidenneksen vähemmän kuin vastaava luku vuotta aiemmin.

Asuinrakentamiseen lupia myönnettiin 3,2 miljoonaa kuutiometriä, kun vuotta aiemmin määrä oli 4,1 miljoonaa. Uudisrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni 2022 helmi-huhtikuussa 21 prosenttia vuodentakaisesta.

Aloitettujen asuinrakennushankkeiden kuutiomäärä 2022 helmi-huhtikuussa oli 5,0 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Valmistuneiden rakennushankkeiden kuutiomäärä oli 2022 helmi-huhtikuussa 13 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kuitenkin kasvoi edelleen vuoden 2022 helmi-huhtikuussa 11 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi 16 prosenttia ja muu kuin asuinrakentamisen volyymi 6,0 prosenttia vuoden takaisesta.

”Uusien asuntojen aloitukset laskivat huhtikuussa yli 18 prosentilla. Uusien hankkeiden aloitukset jatkavat sukellustaan tänä vuonna, kun inflaatio heikentää rakennusyhtiöiden kannattavuutta ja epävarmuus tulevasta asuntokysynnästä laittaa uusia hankkeita jäihin”, arvioi Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

Keskisen mukaan kehitys näkyy jo selvemmin myönnetyissä rakennusluvissa, jotka kääntyivät laskuun jo viime vuoden puolella.

”Tuoreimpiin lukuihin liittyvästä epävarmuudesta huolimatta rakennusbuumin voidaan nähdä joutuneen myrskyn silmään, mikä pienentää valmistuvien uudisasuntojen tarjontaa vuoden 2023 lopulta alkaen”, Keskinen toteaa.

Rakennusyhtiöt eivät ekonomistin mukaan pysty siirtämään nousseita materiaali- ja raaka-ainekustannuksia asuntojen hintoihin, jotka määräytyvät vahvasti markkinakysynnän perusteella.

”Rakentaminen heikkenee etenkin alueilla, joilla asuntojen hinnat ovat matalat ja rakennushankkeet uhkaavat muuttua siten kannattamattomiksi”, Keskinen ennustaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös