Markkinakommentit

Ekonomisti: ”Korot kirivät kiivaammin kuin koskaan”

Korot ovat jyrkässä nousussa, mutta korkonäkymät ovat silti edelleen maltillinen takavuosien kriiseihin verrattuna, arvioi Hypon ekonomisti.

Euroalueen inflaatio kipusi odotusten mukaisesti kesäkuussa uuteen ennätykseen, kun kuluttajahintaindeksi nousi vuositasolla 8,6 prosenttia. Lukema oli odotettu, sillä ekonomistien konsensusennuste oli 8,5 prosenttia.

Euroopan keskuspankin neuvosto kertoi heinäkuussa nostavansa ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi pankin heinäkuun talouskatsauksessa, että EKP nostaa ohjauskorkoa todennäköisesti myös syyskuussa ja noston suuruuteen vaikuttaa inflaation kehittyminen tulevina kuukausina.

Keskisen mukaan hintojen nousu on jo osin siirtynyt tarjonnan pullonkauloista kysyntäinflaatioksi.

Hypon ekonomisti ihmetteleekin, miksei keskuspankki toiminut inflaation hillitsemiksi nopeammin ja määrätietoisemmin.

”Tiukemmille toimille on tarvetta ja niiden liiallinen lykkääntyminen saattaisi talouden lopulta toivottua haitallisempaan sakkaukseen, jossa hinnat siirtyvät palkkoihin ja itseään ruokkiva kierre voimistuu.”

Vaikka yhä energian hinnat selittävät leijonanosan hintojen noususta, on niistä ja elintarvikkeista puhdistettu pohjainflaatiokin kiihtynyt jo vajaaseen neljään prosenttiin, mikä ylittää selvästi keskuspankin kahden prosentin tavoitetason.

Samalla EKP joutuu huomioimaan velkaantuneiden euromaiden riskit, Keskinen muistuttaa.

”Italian valtionlainan korko kipusi kesäkuussa jo 4 prosenttiin – inflaatiotavoitteen saavuttaminen voikin johtaa tilanteeseen, jossa Italiaa joudutaan tukemaan korkoja nostettaessa uuden eurokriisin välttämiseksi.”

Markkinat uskovat nyt euribor-korkojen asettuvan lähelle kahden prosentin tasoa vuoden kuluttua.

”Nousu herättää kyllä hikikarpaloita velallisten otsille yhdessä kesähelteiden kanssa, mutta samalla on syytä muistaa, että korkonäkymä on edelleen maltillinen takavuosien kriiseihin verrattuna”, Keskinen toteaa.

Asuntovelallisten koronsietokykyä testataan kuuden prosentin korolla ja korona-ajan säästöt toimivat toistaiseksi puskurina monien kohdalla, ekonomisti arvioi.

”Uusi tilanne kurittaa kuitenkin kotitalouksia, jotka eivät sitä pysty omilla valinnoillaan kiertämään”, ekonomisti varoittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös