Indikaattorit

Euroalueen inflaatio uuteen kyseenalaiseen ennätykseen – Ekonomisti: EKP:lla hikiset oltavat

Euroopan keskuspankki on entistäkin vaikeamman tehtävän edessä. Euroalueen inflaatio kiihtyi kesäkuussa.

Pelolla odotetut euroalueen kesäkuun inflaatiolukemat julkistettiin tänään. Inflaatio kipusi odotusten mukaisesti uuteen ennätykseen, kun kuluttajahintaindeksi nousi vuositasolla 8,6 prosenttia. Lukema oli odotettu, sillä ekonomistien konsensusennuste oli 8,5 prosenttia.

Pientä helpotusta sijoittajien tuskaan tuo se, että tarkasti EKP:n seuraama energian ja ruoan hintavaikutuksesta puhdistettu kesäkuun pohjainflaatio laski yllättäen. Pohjainflaatio oli 3,7 prosenttia, kun odotuksissa oli 3,9 prosentin pohjainflaatio.

Kesäkuun pohjainflaatio ylsi vuositasolla 3,7 prosenttiin, kun ekonomistit odottivat 3,9 prosenttia. Toukokuussa pohjainflaatio oli hieman kesäkuuta korkeampi, 3,8 prosenttia.

OP ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvelee, että kesäkuun inflaatioluvut aiheuttavat EKP:lle päänvaivaa.

”Euroalueen inflaatioennätykset paukkuvat! Kuluttajahintojen nousu kiihtyi kesäkuussa 8,6 %:iin (v/v, ed. 8,1 %) ja kyseessä oli jo 12 perättäinen nousukuukausi. Taitaa olla EKP:n tornissa aika hikiset oltavat ja paine rahapolitiikan kiristämiseen on kova…”, Hännikäinen tviittaa.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ennustaa, että inflaation kiihtyminen tulee jatkumaan.

”Euroalueen inflaatiossa taas uudet huiput hintapaineiden vain kasvaessa. Saksan korjaus ei kerro vaimenevista hintapainesta, ja muissa suurissa maissa nousu vain kiihtyi. Inflaatio kiihtyy vielä lisää lähikuukausina”, Gerich tviittaa.

”Inflaatiosta ehti tulla sokea piste sijoittajille, keskuspankeille ja osalle pörssianalyytikoista, mikä sumentaa näkymiä sijoittamisessa”, pörssikonkari Hannu Angervuo toteaa.

Angervuon mukaan piensijoittajan kannattaa nyt tarkkaan seurata keskuspankkien operaatioita ja samalla kyseenalaistaa markkina-analyysejä. Euroopan Keskuspankin ajan peluuta ja viivyttelyä inflaation torjunnassa voi Angervuon mukaa luonnehtia ”sekamelskaksi”, joka sekoittaa sijoittajan pasmoja pitkän osakkeiden ostobuumin jälkeen.

”Piensijoittajankin on syytä rekisteröidä, että Euroopan Keskuspankki joutui lopulta taipumaan koronnostoihin. Positiiviset ja katteettomat ennusteet inflaation tilapäisyydestä voi vihdoinkin pudottaa roskakoriin eikä yhtään liian myöhään,” Angervuo toteaa.

Kommentoi
Ylös
>