Rahastotietoa

Rahastosijoittajat siirsivät pääomia osakerahastoista korkosijoituksiin

Suomeen rekisteröidyissä rahastoissa korkorahastojen suosio on nyt kasvussa.

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin heinäkuussa yhteensä 103 miljoonaa euroa lisää uusia varoja, kertoo Finanssiala tiedotteessaan. Lisäksi rahastopääoma kasvoi suotuisan markkinakehityksen ansiosta.

Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli heinäkuun lopussa 141 miljardia euroa.

Heinäkuussa uusia pääomia sijoitettiin pitkän koron rahastoihin 113 miljoona euroa. Yhdistelmärahastoihin sijoitettiin 50 miljoonaa euroa, lyhyen koron rahastoihin sijoitettiin 16 miljoonaa euroa ja vaihtoehtoisiin rahastoihin sijoitettiin 11 miljoonaa euroa uusia pääomia. Osakerahastoista lunastettiin 87 miljoonaa euroa.

Pitkän koron rahastoissa uusia varoja sijoitettiin heinäkuussa lähes kaikkiin rahastoluokkiin yhteensä 143 miljoonaa euroa. Varoja lunastettiin ainoastaan globaalisti luokiteltuihin yrityslainoihin sijoittavista rahastoista yhteensä 30 miljoonaa euroa

Korkosijoittajalle heinäkuu oli pitkästä aikaa tuottoisa.

Pitkät korot laskivat, mikä vaikutti pitkän koron rahastojen arvostuksiin positiivisesti. Korot nousivat koko alkuvuoden, joten korot ovat suhteessa edelleen korkealla tasolla. Saksan 10 vuoden joukkovelkakirjalainojen korko oli heinäkuussa vuoden 2014 tasolla ja lyhyistä koroista 3 kuukauden euribor nousi plussan puolelle.

”Heinäkuu tarjosi pitkästä aikaa korko- ja osakesijoittajalle tuottoja. Euroalueen korkomarkkinat hinnoittelevat nyt herkästi Euroopan keskuspankin mahdollisuutta nostaa ohjauskorkoja hiipuvan talouskasvun ympäristössä. Epävarmuus on lisääntynyt korko- ja osakemarkkinoilla pidemmällä aikavälillä. Pitkäjänteinen kuukausisäästäjä on kuitenkin tottunut siihen, että sijoittamiseen ja säästämiseen sisältyy nousuja ja laskuja”, analysoi johtava asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä.

Korkorahastoissa viimeisen 12 kuukauden tuotto kääntyi positiiviseksi maailman valtioriskirahastoissa eli rahastoissa, jotka sijoittavat valtiolainoihin. Muiden korkorahastoluokkien 12 kuukauden tuotot olivat edelleen negatiivisia.

Osakerahastoissa uusia varoja sijoitettiin ainoastaan toimialarahastoihin ja Suomeen sijoittaviin rahastoihin yhteensä 35 miljoonaa euroa. Pääomia lunastettiin kaikista muista osakerahastoluokista yhteensä 122 miljoonaa euroa.

Nordean päästrategi Antti Saari arvioi, että länsimaiset keskuspankit ovat tämän vuoden kuluessa tehneet selväksi, että inflaation taltuttaminen on heidän tärkein tavoitteensa. Hänen mukaansa tämä tarkoittaa sitä, että ohjauskorot voivat hyvin jatkaa nousuaan, vaikka talouden epävarmuus pysyy korkeana, mikäli hintojen nousu jatkuu.

Kuitenkin talousepävarmuuden kasvaessa myös keskuspankkien paine uusille koronnostoille hellittää ennen pitkää, mutta tässä menee väistämättä jonkin verran aikaa, Saari uskoo.

Kasvavat taloushuolet saattavat tarjota sijoittajalle tilaisuuden hakea tuottoa valtiolainoista.

”Vaikka ohjauskorot vielä jatkavatkin nousuaan, taloushuolet voivat nykytilanteessa vaikuttaa pitkiin valtionlainakorkoihin ohjauskorkojen nousua enemmän. Tämän seurauksena taas joukkolainoista voi saada hyvää suojaa salkkuun talousepävarmuuden varalta”, Saari toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös