Makrotalous

Olkiluoto 3 alkaa tuottaa 10 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta – ministeri: ”Huojentava tieto”

Olkiluoto 3:n ydinvoimala tulee jouluun mennessä mahdollistamaan sähkön tuonnin tarpeen jäämisen alle puoleen nykyisestä.

Suomi alkaa saada pian kunnolla sähköä. Olkiluoto 3 ohittaa sähköntuotannossa muut voimalaitosyksiköt elokuun puolen välin jälkeen. Olkiluoto 3 EPR -laitosyksikön turbiinipuolen huolto- ja korjaustyöt on saatu päätökseen, kertoo Teollisuuden Voima.

Kuudenkymmenen prosentin tehotaso Olkiluoto 3:lla vastaa noin 850 megawatin tuotantoa. Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 -laitosyksiköiden nimellisteho on 890 megawattia. Olkiluoto 3:n koekäyttövaiheen tuotanto vastaa 60 prosentin tehotasolla noin kymmentä prosenttia tämän hetken sähkönkulutuksesta Suomessa.

Teollisuuden Voiman mukaan koekäytön aikana laitosyksiköllä tehdään lukuisia muutamien tuntien tai vuorokausien kestoisia testejä, jolloin laitosyksikköä ajetaan merkittävästi pienemmillä tehotasoilla tai irrotetaan kokonaan valtakunnan sähköverkosta.

Laitostoimittajalta saadun aikataulun mukaan koekäyttö etenee elokuun puolivälin jälkeen 80 prosentin tehotason testeihin. Tällöin Olkiluoto 3 -laitosyksikkö ohittaa muut Suomen voimalaitosyksiköt noin 1300 megawatin tuotannollaan. Syyskuussa laitosyksiköllä toteutetaan ensimmäistä kertaa täyden tehon testejä, jolloin laitosyksikkö tuottaa noin 1600 megawattiin teholla sähköä. 

Koekäytön aikaisten testien tarkoituksena on testata laitosta erilaisissa tilanteissa eri tehotasoilla. Samaan aikaan testataan myös valtakunnan verkon toimivuutta esimerkiksi äkillisissä sähkönmenetystilanteissa.

Mikäli testeissä havaitaan korjaus- ja huoltotarpeita, hoidetaan ne koekäyttövaiheen aikana kuntoon, Teollisuuden Voima kertoo. Koekäytön aikatauluun on varattu aikaa tuleviin laitoskokonaisuutta koskeviin testeihin ja niiden analysointiin aiempien koekäyttövaiheen kokemusten pohjalta. 

Koekäyttövaihe päättyy joulukuussa 2022, jolloin laitosyksikön säännöllinen eli normaali sähköntuotanto alkaa. Tällöin laitosyksiköllä tuotetaan sähköä täydellä teholla pois lukien suunnitellut vuosihuollot. Olkiluoto 3:n tuotanto vastaa noin 14 prosenttia Suomen sähkön kokonaiskulutuksesta.

Olkiluoto 3 vähentää Suomen sähkön tuonnin tarpeen alle puoleen. Se parantaa siten Suomen sähköomavaraisuutta ja sähkön riittävyyttä talvikaudella. Olkiluoto 3:n sähköntuotanto lisää sähkön tarjontaa markkinoilla, jolloin tyypillisesti lisääntynyt tarjonta laskee sähkön hintaa. Hinta kuitenkin vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon sähköä kulutetaan.

Olkiluoto 3 on tärkeä ja mittava lisä kotimaiseen sähköntuotantoon, ja se tulee tarpeeseen, kertoo Energiateollisuus ry:n johtaja Jari Kostama.

”Kun ydinvoiman ja vahvasti lisääntyvän tuulivoiman tuotanto kasvaa, hintaero muihin pohjoismaihin tasoittuu, ja siirtoyhteydet Ruotsiin vapautuvat käytettäväksi tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseen”, Kostama toteaa. 

Olkiluoto 3 -ydinvoimalan rakennushanke alkoi vuonna 2005, kun Arevan ja Siemensin konsortio alkoi rakentaa Eurajoen Olkiluodon ydinvoimala-alueelle Teollisuuden Voiman kolmatta voimalaitosyksikköä.

Hankkeen valmistuminen on viivästynyt huomattavasti ja kustannukset ovat nousseet. Olkiluoto 3:n reaktori käynnistettiin 21. joulukuuta 2021 ja se alkoi tuottaa sähköä 12. maaliskuuta 2022.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä iloitsi Olkiluoto 3:n käynnistymisestä.

”Huojentava tieto Olkiluodosta. Olkiluoto 3 ajaa täyttä 1600MW syyskuussa ja tässä kuussa jo 60% maksimista. Tärkeää tuotantoa niin sähkön hinnan kuin ennakoitavuuden kannalta”, tviittaa.

Kommentoi
Ylös
>