Oma talous

Opintorahaan reipas korotus – myös muita Kelan etuuksia korotetaan

Kela kertoo, että useimpien sen maksamien etuuksien määrä nousee elokuussa, kun kansaneläkeindeksiin tehtiin inflaation vuoksi ylimääräinen korotus.

Suurin osa Kelan etuuksista on sidottu kansaneläkeindeksiin, ja normaalisti kansaneläkeindeksi tarkistetaan kerran vuodessa tammikuusta alkaen. Nyt eduskunta on kuitenkin päättänyt tehdä ylimääräisen korotuksen elokuun alusta vuodenvaihteeseen.

Tällaisia kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia ovat esimerkiksi kansaneläke, takuueläke, työmarkkinatuki ja peruspäiväraha sekä toimeentulotuen perusosa.

Ylimääräinen korotus ei kuitenkaan koske kaikkia Kelan etuuksia, sillä esimerkiksi lapsilisiä ei ole sidottu kansaneläkeindeksiin. Myöskään yleisen asumistuen tai eläkkeensaajan asumistuen määrä ei nouse.

Koska lapsilisiä ei ole sidottu indeksiin, valtiovarainministeri Annika Saarikko haluaisi lapsilisiin ylimääräisen korotuksen.

”Ehdotan ylimääräisen lapsilisän maksamista kaikille perheille tämän vuoden lopulla. Ruuan, energian ja liikkumisen hintojen nousu on koetellut lapsiperheitä, joiden tuloista suurin osa menee arjen pyörittämiseen”, Saarikko kirjoittaa Twitterissä.

Suurin korotus tulee opintorahaan.

Normaalisti opintorahaa tarkistetaan kansaneläkeindeksillä vuosittain uuden lukuvuoden alkaessa elokuussa. Tänä vuonna opintorahaa korotetaan kuitenkin elokuun alusta alkaen 5,7 prosenttia, koska korotuksessa on mukana sekä normaali että ylimääräinen indeksitarkistus.

Tällä hetkellä itsenäisesti asuvan ja 18 vuotta täyttäneen opiskelijan opintoraha nousee 268 euroon kuukaudessa, kun se oli aiemmin hieman alle 254 euroa kuukaudessa. Opintoraha nousee siis lähes 15 eurolla kuukaudessa. Opintorahan uusi määrä on voimassa heinäkuun loppuun 2023 asti.

Kela ottaa etuuksien uudet määrät huomioon tulona, kun se tekee yleisen asumistuen ja eläkkeensaajan asumistuen ratkaisuja ja tarkistuksia elokuun alusta. Jos siis Kelan asiakas saa niitä Kelan etuuksia, joihin tulee ylimääräinen korotus, hänen asumistukensa määrä saattaa laskea hieman seuraavassa tarkistuksessa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös