Yrittäjyys

KL: Energiakriisi toi palkitulle yrittäjälle valtavan aurinkopaneelien kysyntäpiikin

Aurinkopaneelijärjestelmiä toimittavan yhtiön toimitusjohtaja kertoo, että sähköposti tukkeutui syyskuussa sähkön hinnan pompattua pilviin.

Anu Areva Vuoden yrittäjänainen yrittäjä
Salo Solar Oy:n toimitusjohtaja ja vuoden 2022 yrittäjänainen Anu Areva.

Vuoden 2022 yrittäjänaisena palkittu Anu Areva on Salo Solarin toimitusjohtaja. Yhtiö tarjoaa avaimet käteen -periaatteella verkkoon kytkettäviä aurinkosähköjärjestelmiä, joihin kuuluvat kotimaisten aurinkopaneeleiden lisäksi invertteri, asennustelineet, kytkentärasiat sekä muut tarvikkeet.

Areva kertoo Kauppalehdelle, ettei hän osannut aavistaa, millaisen hullunmyllyn vuosi 2022 toisi aurinkopaneelijärjestelmien alalle.

Pörssisähkön raju hinnannousu on nostanut aurinkopaneelien kysynnän pilviin. Se on näkynyt Salo Solarissa tilauksien huikeana kasvuna.

”Huhtikuussa tilanne suoraan sanoen räjähti. Meillähän tukkeutui sähköposti, ja puhelinlinjat menivät aivan jumiin. Ennen tuli tarjouspyyntöjä viisi, kuusi päivässä, nyt niitä voi tulla sata”, Areva kertoo.

Nyt Salo Solarin aurinkosähköjärjestelmien toimitukset menevät ensi vuodelle.

Paitsi sähkön hinnannousu, aurinkopaneelien kysyntää avittaa myös rahallinen kannuste.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää energia-avustuksia asuinrakennuksen omistaville henkilöasiakkaille ja taloyhtiöille energiatehokkuutta parantaviin korjaustoimenpiteisiin. ARAn energia-avustusta voi saada erilaisiin aurinkoenergiaa hyödyntäviin laitteistoihin, kuten aurinkopaneeleihin ja aurinkoenergialaseihin.

Avustuksen maksimimäärä on 4000 tai 6000 euroa asuntoa kohden riippuen siitä, paljonko energiatehokkuus paranee.

Aurinkopaneelijärjestelmän kannattavuus on parantunut huomattavasti.

LUT-yliopiston energiatehokkuuden professori Jero Ahola kertoo Ylelle, että aiemmin omakotitalon katolle rakennetun aurinkovoimalan takaisinmaksuajaksi laskettiin 10-15 vuotta. Poikkeusaika on lyhentänyt takaisinmaksuajan muutamaksi vuodeksi.

Suomen Yrittäjänaiset valitsi Arevan vuoden yrittäjänaiseksi tänä vuonna. Kilpailun tuomaristo kiitti Arevaa rohkeasta ja määrätietoisesta panostuksesta yrityksen kasvattamiseen. Arevan valinta perustui osittain myös siihen, että hän toimii tulevaisuuden toimialalla ja naiselle epätyypillisellä alalla.

Areva tulee yrittäjäsuvusta. Hän tarttui perheyrityksen ohjaksiin yhdessä veljensä kanssa vuonna 1993 isänsä sairastuttua. Sisarukset perustivat isänsä kommandiittiyhtiön seuraajaksi tuolloin Areva Service -nimeä kantaneen osakeyhtiön ja ryhtyivät kehittämään yrityksestä askel askeleelta aurinkosähköjärjestelmien kansainvälistä edelläkävijää.

Arevan sisarusten isä kiinnostui aurinkoenergiasta ja alkoi myydä ja asentaa amerikkalaisvalmisteisia aurinkopaneeleja jo 1970-luvun lopulla, vaikka hänen yrityksensä toimikin sukupolvenvaihdoksen aikaan vielä myös kodinkone- ja matkailuajoneuvohuollon alalla.

”Isällä oli oma pellepelottomien yhteisö, joka puuhasi vahvasti aurinkopaneelien parissa. Meille tuli mökille ensimmäinen aurinkopaneeli jo vuonna 1978, aurinkoenergia oli osa minun ja veljeni elämää alusta asti. Kiinnostuksemme uusiutuvaan energiaan vain kasvoi vuosien varrella”, Anu Areva kertoo.

Areva Servicen aurinkoenergialiiketoiminta eriytettiin omaksi yritykseksi nimeltä Areva Solar vuonna 2013 ja se vaihtoi myöhemmin nimekseen Salo Solar.

Nykyään Solar Finland on konserni, johon kuuluu paneeleita Salossa valmistava Salo Tech, Salo Solar, automatisoituja aurinkopaneeleiden tuotantolinjoja tekevä Salo Automation ja aurinkopuistoja rakentava Salo Energy. Konsernin liikevaihto oli Arevan mukaan viime vuonna noin 12 miljoonaa euroa.

Solar Finland vie aurinkopaneeleita muun muassa Viroon ja Aasiaan. Yhtiön kansainvälinen toiminta on kasvussa ja yritys perusti tänä vuonna Thaimaahan aurinkopaneeleita valmistavan tuotantolaitoksen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös