Indikaattorit

Teollisuuden tilaukset kääntyivät kasvuun

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden uusien tilausten arvo oli vuoden 2022 elokuussa 15,9 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Tammi-elokuun aikana tilaukset kasvoivat 8,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Yritykset saivat elokuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Uudet tilaukset kasvoivat eniten kemianteollisuudessa, jossa tilausten arvo oli 37,9 prosenttia vuodentakaista suurempi. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilausten arvo oli 22,6 prosenttia ja metalliteollisuudessa 9,8 prosenttia edellisvuoden elokuuta suurempi.

Tilastokeskus muistuttaa kuitenkin, että tilauksissa voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kommentoi teollisuuden tilauslukuja Twitterissä.

”Teollisuuden uudet tilaukset (arvo) elokuussa +15,9 % y/y. Ehkä yllättävänkin vahva nousu edellisistä kuukausista. Kemia ja paperi vetivät hyvin”, Sorjonen toteaa.

Suomen kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi sen sijaan vaisusti elokuussa kasvaen vain elokuussa 0,5 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 elokuussa 2,3 prosenttia suurempi kuin vuoden 2021 elokuussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös