Asunnot ja kiinteistöt

Uusi laki tuo rajoituksia kotitalouksien ja taloyhtiöiden lainoihin

Uudistuksen tavoitteena on hillitä kotitalouksien velkaantumista. Lait tulevat voimaan heinäkuun alussa.

Uudet asuntolainat pitää jatkossa maksaa takaisin enintään 30 vuodessa. Tasavallan presidentti vahvisti lait torstaina 16. helmikuuta.

Uudistuksen tavoitteena on hillitä kotitalouksien velkaantumista. Lait tulevat voimaan heinäkuun alussa.

Uudistus perustuu hallitusohjelmaan. Nopeasti kasvanut velkaantuneisuus tekee kotitalouksista haavoittuvia tulojen supistumiselle ja korkotason nousulle, ohjelmassa todetaan. Taustalla on myös Euroopan järjestelmäriskikomitean suositus, jonka mukaan Suomen tulisi vähentää asuntoluotonannon riskejä.

Uusien asuntolainojen takaisinmaksuaika saa olla jatkossa enintään 30 vuotta. Taloyhtiölainat voivat olla uudisrakentamisessa enintään 60 prosenttia myytävien asuntojen velattomasta hinnasta.

Taloyhtiölainojen takaisinmaksuaika saa olla uudisrakentamisessa enintään 30 vuotta. Lyhennysvapaita ei voi olla ensimmäisinä viitenä vuotena rakennuksen valmistumisesta paitsi ensimmäisen vuoden aikana.

Säännöissä on kuitenkin joustonvaraa niin, että pankki voi esimerkiksi poiketa enimmäistakaisinmaksuajasta kymmenessä prosentissa luotonannosta. Myös maksujärjestelyt ovat mahdollisia. Lainsäädäntö ei sisällä tulosidonnaista enimmäisvelkasuhdetta eli niin sanottua velkakattoa.

Suomen Pankin mukaan asuntosijoittajien kustannukset ovat nopeassa kasvussa ja se on kasvava riski.

Keskuspankin mukaan Suomen asuntomarkkinoilla on sijoittajina ja vuokranantajina laaja joukko yksityishenkilöitä sekä ammattimaisia yksityisiä ja julkisia toimijoita, kuten erilaisia yhtiöitä, yhteisöjä ja rahastoja. Asuntomarkkinoihin kytkeytyvät kiinteistöalan ja sijoitustoiminnan lainat muodostavat huomattavan osan pankkien lainakannasta.

Riskejä liittyy erityisesti suurta velkavipua käyttävien kotitalouksien ja muiden yksityisten asuntosijoittajien lainoihin. Riskejä kasvattavat vaihtuvakorkoisten lainojen suuri määrä ja korkosuojausten vähäisyys etenkin taloyhtiöiden lainoissa. Lainojen korot ovat nopeassa nousussa samaan aikaan, kun talouden näkymät ovat epävarmat ja asuntoja on aiempaa runsaammin tarjolla.

Suomen Pankin mukaan pääosa asuntosijoittajiin suoraan liittyvistä pankkien luottoriskeistä kohdistunee yksityishenkilöiden sijoitusasuntolainoihin ja taloyhtiölainoihin, joita etenkin piensijoittajat ovat käyttäneet välillisesti rahoittaakseen asuntosijoituksiaan.

Uudiskohteissa yhtiölainaosuus on ollut viime vuosina tavallisesti noin 60–75 prosenttia asunnon velattomasta hinnasta. Lisäksi kotitalouksien sijoitusasuntolainakanta on verrattain suuri suhteutettuna pankkien muihin kiinteistöalan saataviin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös