Sijoitusideat

Pankki: Exel Composites on ostolappu

Exel Composites kohtasi viime vuoden lopussa kysyntähaasteita, mutta ne saattavat olla väliaikaisia.

Komposiittivalmistaja Exel Compositesin saadut tilaukset laskivat loka-joulukuussa 15,9 prosenttia vertailukaudesta 25,6 miljoonaan euroon. Liikevaihto laski 15,1 prosenttia 31,0 miljoonaan euroon. Liikevaihto oli alhaisempi kaikilla maantieteellisillä alueilla neljännellä neljänneksellä kuin vertailuajanjaksona.

Oikaistu liikevoitto sen sijaan pysyi samalla tasolla kuin vuosi sitten 0,9 miljoonassa eurossa.

Toimitusjohtaja Jouni Heinonen kertoo, että kannattavuutta tuki hyvä kustannusten hallinta, joka kompensoi liikevaihdon laskua. Alhaisempi liikevaihto vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä verrattuna vuoden takaiseen johtui usean asiakastoimialan heikommasta kysynnästä, erityisesti tuulivoiman.

Heinosen mukaan tuulivoimamarkkinan kysyntä on ollut väliaikaisesti heikompaa, mutta sen odotetaan loppuvuotta 2023 kohden mentäessä elpyvän ja kääntyvän nousuun.

”Tuulivoimamarkkinan odotetaan olevan suurin ja nopeimmin kasvava pultruusioteollisuuden markkina seuraavien vuosien ajan. Tuulivoimateollisuus on meille tärkeä kasvualue. Yksi todiste tästä on joulukuussa allekirjoittamamme monivuotinen sopimus pultruusiotuotteiden toimittamisesta tuulivoima-alan asiakkaallemme”, Heinonen toteaa.

Exel Composites arvioi, että vuonna 2023 liikevaihto on edellisvuoden tasolla ja oikaistu liikevoitto kasvaa vuodesta 2022.

Evlin analyytikko Joonas Iivonen arvioi, että tuulivoiman asiakkuuksien pitäisi taas jatkaa kasvuaan noin 15 prosentin vuositahdilla vuoden jälkimmäisen puoliskon aikana.

”Tuulivoima oli Exelin suurin asiakastoimiala vuosina 2019-2020 ja kasvoi vielä 16,5 prosentin keskimääräisellä vuosivauhdilla kalenterivuosina 2020-2021, mutta sen liikevaihto laski viime vuonna 5,3 miljoonaa euroa eikä ole ollut Exelin suurin asiakastoimiala sitten vuoden 2021”, Iivonen toteaa.

Exel Composites on arvostettu noin 9,5x EV/EBIT-arvostuskertoimella Evlin tämän vuoden ennusteilla.

”Pidämme tätä tasoa melko neutraalina. Sitä ei siis voi kutsua erityisen matalaksi, mutta toisaalta ennustamme vuodelle 6,3 prosentin liikevoittomarginaalia samalla kun yhtiöllä pitäisi olla edellytyksiä huomattavasti korkeampaan kannattavuuteen kasvun jatkuessa”, analyytikko toteaa.

Ensi vuodelle Evli ennustaa Exelille 7,0 prosentin liikevaihdon kasvua ja 7,5 prosentin liikevoittomarginaalia, ja siten ensi vuoden arvostuskerroin olisi 7,5x EV/EBIT.

Evli laskee Exelin osakkeen tavoitehinnan 5,8 euroon aiemmasta 6,5 eurosta. Pankki toistaa Exelin ostosuosituksen.

Kommentoi
Ylös
>