Yritysuutiset

Teleste kohtaa yhä toimintaympäristön haasteita

Teleste ei ole onnistunut viemään kasvua tuloslaskelman viimeisille riveille.

Teknologiakonserni Telesten saadut tilaukset olivat loka-joulukuussa 32,9 miljoonaa euroa laskien 36,1 prosenttia vertailukauden ennätystasosta. Tilaukset laskivat tilaajaverkkotuotteissa sekä joukkoliikenteen informaatio- ja videovalvontaratkaisuissa. Tilauskanta kasvoi 21,6 prosenttia 132,2 miljoonaan euroon. Tilauskanta kasvoi tilaajaverkkotuotteissa ja joukkoliikenteen informaatioratkaisuissa.

Liikevaihto kasvoi viimeisellä vuosineljänneksellä 18,5 prosenttia ollen 46 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi tilaajaverkkotuotteissa sekä joukkoliikenteen informaatio- ja videovalvontaratkaisuissa.

Oikaistu liiketulos laski 27,6 prosenttia vertailukaudesta ollen 0,4 miljoonaa euroa eli 0,9 prosenttia liikevaihdosta. Oikaistua liiketulosta laskivat kasvaneet materiaalikustannukset sekä henkilöstökulut ja liiketoiminnan muut kulut. Telesten tuotteiden myyntihintojen korotukset kompensoivat kasvaneiden kulujen negatiivista vaikutusta viiveellä.

Analyysitalo Inderes odotti 0,5 miljoonan euron oikaistua liikevoittoa, eli tuloskehitys jäi hieman Inderesin odotuksista.

Oikaistu osakekohtainen tulos jäi loka-joulukuussa 0,02 euroon, kun vuotta aiemmin se oli 0,03 euroa.

Toimitusjohtaja Esa Harju kertoo, että vuosi 2022 oli Telestelle kasvun ja toimintojen sopeuttamisen aikaa.

”Vuotta leimasivat monet suuret tapahtumat ulkoisessa toimintaympäristössämme: Globaalisti heikentynyt geopoliittinen tilanne, sota Euroopassa, muuttuva makrotaloudellinen ympäristö ja nouseva inflaatio. Maailmanlaajuiset toimitusketjut olivat edelleen vakavasti häiriintyneet koko vuoden 2022 ajan, vaikuttaen materiaalien toimitusaikoihin ja kustannuksiin. Kustannusten nousun siirtäminen myyntihintoihin eteni, mutta kasvaneet kulut vaikuttivat heikentävästi kannattavuuteemme”, Harju kertoo.

Harjun mukaan tilaajaverkkotuotteiden ja -palveluiden liikevaihto jatkui hyvällä tasolla Euroopassa viimeisen vuosineljänneksen aikana. Aktiviteetit lisääntyivät Pohjois-Amerikan markkinoilla, missä yhtiö tähtää DOCSIS 4.0 -vahvistimien toimitusten aloittamiseen vuoden 2023 jälkipuoliskolla. Videovalvonta- ja joukkoliikenteen informaatiojärjestelmien liikevaihto saavutti korkean tason useiden projektitoimitusten edetessä.

Kuluvana vuonna Teleste odottaa toimintaympäristön epävakauden edelleen jatkuvan, ja toimitusketjujen haasteiden jatkuvan erityisesti elektroniikkakomponenttien ja puolijohteiden osalta.

”Nousseiden kulujen siirtäminen asiakashintoihin vaatii jatkuvia toimenpiteitä molemmissa liiketoiminnoissa, minkä ohella yhtiön kaikkien kulujen sopeuttamista jatketaan myös alkaneena vuonna. Toimituskyvyn ylläpitämisen ohella jatkamme toimenpiteitä kannattavuuden parantamiseksi ja käyttöpääoman optimoimiseksi. Lisäksi yhtiö jatkaa strategian terävöittämiseen tähtäävän ohjelmansa eteenpäinviemistä”, Harju.

Teleste arvioi vuoden 2023 liikevaihdoksi 150–175 miljoonaa euroa ja vuoden 2023 oikaistuksi liiketulokseksi 2-5 miljoonaa euroa. Viime vuonna liikevaihto oli 165 miljoonaa euroa ja oikaistu liiketulos oli 2,0 miljoonaa euroa.

Ohjeistus kuitenkin edellyttää, etteivät toimitusketjujen ongelmat muutu nykyistä pahemmiksi vuoden 2023 aikana.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös