Yritysuutiset

Cargotec yllätti ennätyksellisen korkealla tuloksella – osake kiitää

Lastin- ja kuormankäsittely-yhtiö julkisti odotettua selvästi vahvemman tulosraportin tammi-maaliskuulta.

Tulosraportti sai osakkeen yli 12 prosentin nousuun Helsingin pörssissä noin kello 15 torstaina.

Yhtiön saadut tilaukset laskivat vertailukaudesta seitsemän prosenttia ja olivat 1,06 miljardia euroa. Liikevaihto kuitenkin kasvoi 26 prosenttia ja oli 1,07 miljardia euroa.

Huoltoliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 22 prosenttia 346 miljoonaan euroon.

Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi peräti 85 prosenttia vertailukaudesta 112 miljoonaan euroon. Analyytikoiden konsensusennuste oli vain 77 miljoonaa euroa, joten kasvun kulmakerroin oli huomattavasti odotuksia jyrkempi. Laimentamaton osakekohtainen tulos nousi 0,33 eurosta 1,13 euroon.

Cargotecin toimitusjohtaja Casimir Lindholm kertoo, että huoltoliiketoiminnan saadut tilaukset vahvistuivat edelleen merkittävästi kasvaen 18 prosenttia. Ydinliiketoimintojen Kalmarin ja Hiabin myötä Cargotec ennätyskorkean vertailukelpoisen liikevoiton ja liikevoittoprosentin, Lindholm toteaa.

Kalmarissa kysyntä oli vakaata.

”Havaitsimme jonkin verran viiveitä suurempiin projekteihin liittyvissä ostopäätöksissä, kun taas huoltoliiketoiminnan ja ekoratkaisujen tuoteryhmän kysyntä pysyi vahvana. Liikevaihto kasvoi 31 prosenttia 485 miljoonaan euroon. Onnistunut toimitusketjun hallinta tuki liikevaihdon kasvua, vaikka komponenttien saatavuus jatkui haastavana ja vaihtelevana”, toimitusjohtaja toteaa.

Kasvanut varaosien markkinaosuus lisäsi huoltoliiketoiminnan liikevaihtoa, Lindholm kertoo. Kalmarin vertailukelpoinen liikevoittoprosentti parani ennätystasolle 13 prosenttiin korkeamman liikevaihdon, parantuneen toimitusketjun hallinnan sekä raskaiden nostureiden liiketoiminnan pienempien tappioiden seurauksena.

Hiabin liiketoiminnan taustalla puolestaan vaikuttavat kysyntäajurit pysyivät hyvällä tasolla. Saadut tilaukset laskivat vertailukauteen nähden, mikä osin johtui vuoden 2022 ensimmäisellä vuosineljänneksellä saaduista suurista tilauksista.

Lindholmin mukaan myös inflaatio, korkea korkotaso ja kuorma-autojen pidentyneet toimitusajat vaikuttivat saatuihin tilauksiin. Pullonkaulat kuorma-autojen alustojen saatavuudessa rajoittivat Hiabin liikevaihdon kasvua.

Liiketoiminnan suorituskyky oli kuitenkin vahvalla tasolla, ja Hiabin liikevaihto kasvoi 27 prosenttia 432 miljoonaan euroon ja vertailukelpoinen liikevoitto 29 prosenttia 61 miljoonaan euroon, toimitusjohtaja kertoo.

MacGregorin saadut tilaukset paranivat konttilaivojen ja ajoneuvokuljetusalusten vahvan markkinan ansiosta. Lindholmin mukaan tulevaisuuden suhteen tilausnäkymät ovat hyvät, mutta konttialusten tilausten arvioidaan hidastuvan telakoiden rajallisen kapasiteetin vuoksi.

MacGregorin liikevaihto oli edelleen suhteellisen matalalla 157 miljoonan euron tasolla, josta huoltoliiketoiminnan osuus oli 56 prosenttia. MacGregorin vertailukelpoinen liikevoitto parani miljoonaan euroon huoltoliiketoiminnan korkeamman liikevaihdon seurauksena.

”Aiemmin kerrotun mukaisesti jatkamme keskittymistä MacGregorin kannattavuuden kääntämiseen ja etsimme ratkaisua MacGregorille vuonna 2024”, Lindholm toteaa.

Cargotec ei tehnyt muutoksia lähiajan näkymiinsä.

Cargotec arvioi sen ydinliiketoimintojen vuoden 2023 vertailukelpoisen liikevoiton paranevan vuodesta 2022, jolloin se oli 3,8 miljardia euroa. MacGregorin vuoden 2023 vertailukelpoisen liikevoiton yhtiö odottaa olevan positiivinen, kun vuosi sitten se oli tappiollinen -472 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös