
Lentoyhtiö julkaisi torstaina tammi-maaliskuun tulosraporttinsa. Pitkään koronasta ja Ukrainan sodasta kärsineen yhtiön liikevaihto kasvoi 73,8 prosenttia vertailukaudesta ja oli 695 miljoonaa euroa.
Myös Finnairin tuloskehitys oli vahvaa, kun vertailukelpoinen liiketulos oli 0,9 miljoonaa euroa plussalla. Vuotta aiemmin vertailukelpoinen liiketulos oli negatiivinen -133 miljoonaa euroa. Liiketulos oli 8,3 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli -164 miljoonaa euroa.

Tuloskehitys ylitti analyytikoiden odotukset, sillä vertailukelpoisen liiketuloksen konsensusodotus oli -24 miljoonaa euroa.
Korkean polttoaineen hinnan negatiivinen kustannusvaikutus oli noin 40 miljoonaa euroa vertailukauteen verrattuna.
Matkustajamäärä kasvoi 71,8 prosenttia 2,6 miljoonaan ja tarjotut henkilökilometrit kasvoivat 23,6 prosenttia 8 550 miljoonaan kilometriin. Matkustajakäyttöaste nousi viime vuoden 47 prosentista 75 prosenttiin.
Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner kertoo, että vuosi alkoi myönteisesti, kun Finnair teki kausiluonteisesti heikoimmalla ensimmäisellä neljänneksellä niukasti positiivisen vertailukelpoisen liiketuloksen.
”Tämä oli kolmas peräkkäinen voitollinen vuosineljännes pandemian ja Venäjän ilmatilan sulkeutumisen aiheuttamien kymmenen tappiollisen neljänneksen jälkeen. Tyypillisesti vuoden ensimmäinen neljännes on tappiollinen, joten tulos kertoo sekä uuden strategian toteutuksen hyvästä etenemisestä että vahvasta kysyntäympäristöstä. Vahva kysyntä yhdistettynä pandemiasta aiheutuneisiin lentoalan kapasiteetti- ja resurssirajoitteisiin osaltaan tuki yksikkötuottojemme myönteistä kehitystä”, Manner toteaa.
Tehdyt tehostamistoimet purevat
Mannerin mukaan Finnairin suunta on oikea, mutta tie tervehtymiseen on pitkä. Toimintaympäristö on monilta osin edelleen hyvin haasteellinen, sillä polttoaineen hinta on pysynyt korkeana, inflaatio ei ole taittunut, korkotaso on noussut ja Venäjän ilmatila pysyy suljettuna Ukrainan sodan jatkuessa.
Finnairilla on Mannerin mukaan nyt maantieteellisesti tasapainoisempi verkosto.
”Vaikka Venäjän ilmatilan sulku on pienentänyt Aasian-liikennettä ja matkustus Kiinaan on vasta lisääntymässä, Finnairin asema Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä on säilynyt vahvana. Samalla olemme löytäneet kaukoliikenteessä uusia matkustajavirtoja muun muassa Yhdysvaltojen ja Euroopan, Intian ja Yhdysvaltojen sekä Lähi-idän ja Pohjois-Euroopan välisestä liikenteestä.”
Neljänneksen aikana Finnair solmi Suomen matkustamohenkilökuntansa kanssa uuden tuottavuuden tehostamista tukevan ja säästöjä mahdollistavan sopimuksen. Toimitusjohtajan mukaan sen myötä lähes 90 prosenttia Finnairin henkilökunnasta on sopinut säästöistä yrityksen tervehdyttämiseksi.
Finnair teki myös muutoksia lentojensa palvelukonsepteihin, mikä alentaa yksikkökustannuksia. Osana vastuullisuustyötä lentoyhtiö osti Nesteeltä tähän mennessä suurimman yksittäisen erän, 750 tonnia, uusiutuvaa lentopolttoainetta.
Finnair odottaa positiiviselle tuloskehitykselle jatkoa
Finnair täsmentää vuoden 2023 näkymiään. Aiemmin helmikuussa yhtiö ei antanut arviota liiketuloksen kehityksestä, mutta nyt Finnair arvioi tuloskehityksen paranevan huomattavasti viime vuodesta.
Finnair toistaa ohjeistuksensa, jonka mukaan se arvioi lentävänsä vuoden 2023 aikana 80–85 prosentin kapasiteetilla vuoteen 2019 verrattuna tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna. Kapasiteettiin vaikuttavat kysynnän kehittyminen, muun muassa Kiinan matkustuksen lisääntyminen, ja se, miten paljon yhtiö vuokraa lentokoneita miehistöineen toisille lentoyhtiöille.
Lentoyhtiö arvioi, että matkustuksen vahva kysyntä jatkuu tukien yhtiön yksikkötuottoja, mutta yleisen taloudellisen epävarmuuden jatkuminen heikentää näkyvyyttä matkustuskysynnän kehittymiseen vuoden 2023 kesäkauden jälkeen. Kesäkuukaudet ovat vilkkaan matkustuksen aikaa kysynnän tavallisesti heikentyessä normaalin kausiluonteisuuden mukaisesti loppuvuotta kohden.
Finnairin toimintaympäristön merkittävä epävarmuus jatkuu edelleen. Polttoaineen hinta on korkea, ja Venäjän ilmatilan sulun loppuminen ei ole näköpiirissä. Lisäksi inflaation ja korkotason nousun vaikutusten laajuus kysyntään ja kustannuksiin on epävarmaa.
Yhtiö arvioi koko vuoden 2023 liikevaihdon kasvavan huomattavasti sekä vertailukelpoisen liiketuloksen paranevan huomattavasti vuodesta 2022 erityisesti siksi, että vuoden 2022 ensimmäinen puolisko oli sekä pandemian että suljetun Venäjän ilmatilan vahvasti rasittama.
Yhtiö arvioi, että liikevaihto ja vertailukelpoinen liiketulos eivät kuitenkaan vielä yllä vuoden 2019 tasolle.
Finnair päivittää tulevaisuuden näkymiään ja ohjeistustaan vuoden 2023 puolivuosikatsauksen yhteydessä.