Kasvuosakkeet

Bittium ajautunut syvemmälle taloushaasteisiin – analyytikko: tulos rumasti pakkasella

Bittiumin riesana ovat odotuksia alhaisemmat myyntivolyymit.

Viestintä- ja liitettävyysratkaisuja tarjoava Bittium julkisti torstaina ensimmäisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa.

Yhtiön liikevaihto laski tammi-maaliskuussa 18,6 prosenttia edellisvuodesta 14,9 miljoonaan euroon. Tilauskanta laski 33 miljoonasta eurosta 29 miljoonaan euroon.

Liiketulos painui -3,5 miljoonaa euroa tappiolliseksi, kun vuotta aiemmin tappio oli -1,0 miljoonaa euroa. Bittiumia seuraavaa analyysitalo Inderes odotti -2,0 miljoonan euron liiketulosta, joten tappio oli Inderesin odotuksia syvempi.

”Odotukset eivät olleet korkealla yhtiön ohjeistettua Q1:n olevan heikko kvartaali komponenttipulan takia, mutta heikko oli tässä tapauksessa kauniisti sanottu. Volyymit jäivät merkittävästi odotuksistamme ja sitä kautta tulos painui syvästi tappiolliseksi”, ruotii Bittiumin tulosraporttia Inderesin osakestrategi ja analyytikko Juha Kinnunen.

Bittiumin uusi toimitusjohtaja Johan Westermarck myöntää, että vuosineljännes oli yhtiölle haastava.

”Vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto laski noin 19 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta, minkä seurauksena liiketulos oli tappiollinen. Liikevaihdon lasku johtui pääosin Defense & Security -liiketoiminnan alhaisesta tuoteliikevaihdosta, johon puolestaan vaikutti liikevaihdon kertymisen kvartaalikohtainen syklisyys”, Westermarck kertoo.

Toimitusjohtajan mukaan Medical Technologies -tuotteiden liikevaihto säilyi edellisvuoden tapaan alhaisella tasolla.

Komponenttipula edelleen riesana

Bittiumin liikevaihdon kasvua hidasti komponenttipula, joka vaikutti yhtiön kykyyn toimittaa tuotteita asiakkailleen, Westermarck kertoo.

Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen aiheuttama maailmanpoliittinen tilanne näkyy edelleen Bittiumille tärkeillä puolustusmarkkinoilla, toimitusjohtaja kertoo.

”Bittiumilla ei ole liiketoimintaa Venäjällä, Ukrainassa tai Valko-Venäjällä. Valtioiden puolustusbudjettien kasvattaminen vaikuttaa puolustusteollisuuden tuotteiden ja palveluiden kysyntään. Kiinnostus Bittiumin taktisia kommunikaatiojärjestelmätuotteita ja tietoturvallisia ratkaisuja kohtaan on kasvanut uusien taktisen viestinnän modernisointihankkeiden käynnistyttyä ja alkuvuosi jatkui aktiivisena lukuisine asiakas- ja yhteistyökumppanitapaamisineen.”

Uusien modernisointihankkeiden kilpailutusvaiheet ovat kuitenkin varsin hitaita ja voivat kestää useita vuosia.

Kotimaisilla puolustusmarkkinoilla Bittium jatkoi taktiseen tiedonsiirtoon tarvittavien tuotteiden toimituksia Puolustusvoimille. Toimitusmäärät ensimmäisellä neljänneksellä olivat kuitenkin alhaisia johtuen kvartaaleiden välisestä toimitusten syklisyydestä.

Westermarckin mukaan kiinnostus Bittium Tough Mobile -tietoturvapuhelimia ja tietoturvaan liittyviä ohjelmistoja kohtaan on säilynyt korkealla tasolla Venäjän hyökkäyssodan ja lukuisten tietoturvahyökkäysten myötä.

”Puhelinten toimitukset asiakkaillemme jatkuivat, pääosin Euroopassa. Olemme hakeneet Tough Mobile 2 -ratkaisullemme NATO-tietoturvahyväksyntää ja odotamme saavamme hyväksynnän vuoden 2023 aikana.”

Lääketieteen teknologiamarkkinoilla Bittium Faros EKG-mittalaitteiden kysyntä jatkoi kasvua, mutta komponenttipula vaikutti merkittävästi Bittiumin kykyyn toimittaa tuotteita asiakkaille. Tuotetoimitukset jäivät siksi tilauksiin nähden alhaisiksi.

Bittiumilla on menossa lääkintälaitehyväksyntöjä useissa eri maissa.

”Bittium Respirolle ja sen analyysiohjelmistolle hakemamme lääkintälaitteiden myyntilupa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:lta (Food and Drug Administration) tulee viivästymään aiemmin odotetusta. Tällä hetkellä odotamme viranomaisen tulkintaa mahdollisista lisämateriaalitarpeista, mikä tulee vaikuttamaan hakemuksen läpimenoaikaan”, toimitusjohtaja kertoo.

Westermarckin mukaan työvoiman saatavuus markkinoilla on edelleen haasteellista.

”Tarvitsemme asiakasprojekteihimme lisää henkilöstöä erityisesti sulautettujen järjestelmien suunnitteluun olemassa oleviin ja uusiin tuotekehityspalveluprojekteihin”, toimitusjohtaja toteaa.

Lähiajan näkymiin ei muutosta

Maailmanlaajuista koronaviruspandemiaa seurannut maailmanlaajuinen häiriö elektronisten komponenttien saatavuudessa on vaikuttanut hidastavasti Bittiumin liiketoiminnan ja myynnin kehittymiseen vuosina 2021 ja 2022. Yhtiö arvioi, että markkinat ovat elpymässä ja että komponenttipula väistyy vuoden 2023 aikana.

Bittiumin liikevaihdosta yhteensä noin 70 prosenttia kertyy tuotteista ja niihin liittyvistä järjestelmistä, ja tuotetoimituksiin liittyvät epävarmuudet aiheuttavat merkittävää epävarmuutta Bittiumin liikevaihdon ja liiketuloksen kertymiseen vielä vuoden 2023 aikana.

Bittium arvioi vuoden 2023 liikevaihdon kasvavan ja liiketuloksen olevan parempi kuin edellisvuonna, jolloin liikevaihto oli 82,5 miljoonaa euroa ja liikevoitto 0,3 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 kassavirran yhtiö odottaa olevan positiivinen.

Inderesin Juha Kinnunen arvioi, että Bittiumin näkymien kannalta jossain määrin huolestuttavaa on se, että tilauskanta on laskussa.

”Tilauskanta ei kuitenkaan ole kuitenkaan ollut erityisen hyvä indikaattori tulevalle liikevaihdolle. Odotamme Bittiumilta merkittävää tulosparannusta ensi vuonna, mihin askelmerkkejä rakennetaan kuitenkin nyt. Q1-katsauksessa näkymä ensi vuoteen ei juuri selkeytynyt, mikä ei toki ole erityinen yllätys”, Kinnunen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös