Kryptot

Väärä uutinen veti Bitcoinin kurssin hurjaan vuoristorataan

Bitcoinin hinta teki rakettimaisen nopean nousun ja yhtä nopean laskun maanantaina. Syynä oli uutisankka.

Bitcoin kryptovaluutta vaihtokurssi

Bitcoinin hinta nousi maanantaina hetkellisesti jopa 10 prosenttia sen jälkeen, kun markkinoille tuli väärä tieto, jonka mukaan Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio (SEC) olisi hyväksynyt rahastojätti BlackRockin ensimmäisen spot-bitcoin-ETF:n.

Nyt poistetussa twiitissä kryptoihin keskittynyt uutistoimisto CoinTelegraph oli raportoinut X:ssä, että SEC on hyväksynyt iSharesin spot-bitcoin-ETF:n. BlackRock omistaa iShares ETF-brändin.

Bitcoinin hinta nousi välittömästi korkeimmillaan jopa 29 900 dollariin. Sitten nousu kääntyi nopeasti laskuun, kun BlackRockin tiedottaja kertoi uutistoimisto Bloombergille, että sen spot bitcoin ETF oli edelleen SEC:n arvioitavana.

”SEC tarkastelee edelleen iShares Spot Bitcoin ETF -hakemusta”, tiedottaja sanoi.

CoinTelegraph paikkaili nopeasti tekemäänsä virhettä: ”Pahoittelemme twiittiä, joka johti Blackrock Bitcoin ETF:ää koskevien virheellisten tietojen levittämiseen. Sisäinen tutkinta on parhaillaan käynnissä.”

Bitcoinin hintapiikki korostaa sijoittajien toivoa siitä, että SEC hyväksyy spot-bitcoin-ETF:n.

Vaikka SEC on hyväksynyt bitcoin-futuuri-ETF:t, se on toistuvasti kieltänyt ja viivästyttänyt bitcoin-spot-ETF-hakemuksia viime vuosina. Toivo on uusiutunut sen jälkeen, kun massiiviset varainhoitoyritykset, kuten BlackRock ja Fidelity, yrittävät saada hyväksynnän omille bitcoin ETF -hakemuksilleen.

Spot-ETF:t sijoittavat suoraan kohde-etuutena oleviin omaisuuseriin, tyypillisesti osakkeisiin tai joukkovelkakirjoihin, senhetkiseen markkinahintaan eli spot-hintaan. Niiden tavoitteena on replikoida eli jäljitellä tietyn indeksin tai omaisuusluokan kehitystä pitämällä hallussaan salkkua, joka koostuu indeksin muodostavista todellisista arvopapereista. Bitcoinin tapauksessa spot-ETF siis tarkoittaa sitä, että se sijoittajaa suoraan bitcoineihin, eikä seuraa bitcoinin hintaa futuurien avulla.

Maanantain episodi viittaa siihen, että Yhdysvalloissa on edelleen paljon jännitystä ja toivoa spot-Bitcoin-tuotteesta, jota sääntelyviranomaiset ovat aiemmin kieltäytyneet hyväksymästä. Viranomaiset ovat aiemmin maininneet markkinoiden manipuloinnin yhdeksi syyksi hakemusten hylkäämiselle.

SEC on hylännyt sellaisten varainhoitajien kuin VanEck, Ark Invest ja Bitwise hakemukset. Asia on niin kiistanalainen, että Grayscale Investments haastoi viime vuonna SEC:n oikeuteen sen jälkeen, kun SEC oli hylännyt sen hakemuksen muuttaa Grayscale Bitcoin Trust ETF:ksi.

Mikäli BlackRock onnistuu lanseeraamaan bitcoin-ETF:n, saattaa sillä olla kauaskantoisia vaikutuksia bitcoin-markkinoille. BlackRockin bitcoin-rahaston hyväksyntä saattaisi saada institutionaaliset sijoittajat lisäämään paljon enemmän bitcoin-sijoituksia sijoitussalkkuihinsa.

Maanantain tapaus toimii kuitenkin myös muistutuksena siitä, että Bitcoinin hintaa voidaan helposti muuttaa juoruilla tai kuulopuheilla.

Kommentoi
Ylös
>