Kasvuosakkeet

Metson tuloskausi ei mennyt odotusten mukaan – tilauksiin 10 prosentin lasku

Metson tulosraportti on kaksijakoinen. Markkinoiden peukku on alaspäin.

Konepajayhtiö Metso on ollut hyvässä vedossa. Vaikka saadut tilaukset laskivat tammi-kesäkuussa kolme prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, nousi liikevaihto kuitenkin peräti 18 prosenttia vertailukaudesta 2,9 miljardiin euroon.

Kolmannen vuosineljännen luvut ovat kuitenkin himpun verran vaisumpia.

Saadut tilaukset laskivat 10 prosenttia heinä-syyskuussa ja olivat yhteensä 1,19 miljardia euroa. Liikevaihto kasvoi vertailukaudesta yhdellä prosentilla 1,32 miljardiin euroon, mutta analyytikoiden konsensusodotus oli korkeampi, 1,40 miljardia euroa.

Oikaistu EBITA nousi viisi prosenttia ja oli 213 miljoonaa euroa, kun analyytikoiden konsensusodotus oli 232 miljoonaa euroa. Tuloskasvu siis jäi odotuksista.

Sijoittajille Metson luvut eivät kelvanneet. Osake oli 8,9 prosentin laskussa noin kello 14.30 perjantaina.

Toimitusjohtaja Pekka Vauramo kertoo, että yhtiön markkina-aktiviteetti jatkui kolmannella neljänneksellä odotusten mukaisena. Mineraalit-segmentissä kysyntä pysyi vakaana, kun taas Kivenmurskaus-segmentissä kysyntä heikkeni.

”Mineraalit-segmentin laiteliiketoiminnassa tekemiemme tarjousten määrä on korkealla, ja sähköistämiseen tarvittavien metallien, kuten kuparin, litiumin ja muiden akkumineraalien investointiaktiviteetti on vilkasta. Neljänneksen tilauskertymään vaikutti kuitenkin hitaus asiakkaiden päätöksenteossa, mikä johtui lähinnä makrotalouteen ja muihin ulkoisiin tekijöihin liittyvistä epävarmuuksista. Palveluiden kysyntä on säilynyt hyvänä asiakkaiden pyrkiessä parantamaan tuottavuuttaan. Myös laiteuusintojen ja -modernisointien kysyntä on vilkastunut”, Vauramo toteaa.

Kivenmurskausmarkkinat eivät vedä

Tärkeimmillä kivenmurskausmarkkinoilla aktiviteetti oli sen sijaan heikkoa.

”Euroopassa heikko markkinatilanne jatkui, ja Pohjois-Amerikassa tilanne lyhyellä aikavälillä heikkeni odotetusti. Kivenmurskausmarkkinoiden heikkeneminen oli pääsyy sille, että konsernin tilaukset laskivat 10 prosenttia vertailukaudesta. Mineraalit-segmentin tilaukset laskivat hieman lähinnä negatiivisen valuuttakurssivaikutuksen vuoksi”, toimitusjohtaja kertoo.

Molemmat segmentit paransivat kannattavuuttaan edellisvuodesta. Toimitusjohtajan mukaan kannattavuutta paransivat toimitusten kasvu, onnistunut hintojen ja kustannusten hallinta sekä operatiivisen toiminnan tehostuminen.

Planet Positive -tuotteidemme 12 kuukauden myynti porskuttaa edelleen. Niiden myynti kasvoi 34 prosenttia edellisvuodesta 1 490 miljoonaan euroon.

”Näiden kestävien tuotteiden kysyntä on edelleen vahvaa. Saimme neljänneksellä suuren Planet Positive -kuparirikastamotilauksen kaivosasiakkaalle Kazakstaniin. Tilaus sisältää Metson toimittamat prosessilaitteet jauhatukseen, vaahdotukseen ja vedenpoistoon. Muita Planet Positive -tilauksia olivat muun muassa kanadalaiselta rautamalmin tuottajalta saatu jauhinmyllytilaus, joka tukee terästeollisuuden hiilestä irtautumista korkealaatuista puhdasta rautamalmia tuottavien prosessien avulla, sekä vedenpuhdistamotoimitus Keliberin Suomeen rakennettavalle litiumlaitokselle”, Vauramo luettelee.

Taloudellisia tavoitteita ylös

Yhtiön strategiaprosessin tuloksena Metso päivittää taloudellisia tavoitteitaan ja on päättänyt nostaa oikaistun EBITA-marginaalin tavoitetta.

Uusi tavoite on enemmän kuin 17 prosenttia syklin yli, kun aiempi tavoitteemme oli enemmän kuin 15 prosenttia syklin yli. Tavoitteen nostaminen perustuu yhtiön näkemyksiin mahdollisuuksista parantaa segmenttiemme kannattavuutta ja arvontuottoa osakkeenomistajille.

Metson markkinanäkymissä kuvataan oletettua markkina-aktiviteetin kehitystä seuraavan kuuden kuukauden ajanjaksolla edelliseen kuuteen kuukauteen verrattuna, käyttäen termejä paranee, jatkuu nykyisellä tasolla tai hidastuu.

Metso odottaa markkina-aktiviteetin pysyvän nykyisellä tasolla sekä Mineraalit- että Kivenmurskaus-segmenteissä.

Aiemmin julkaisemissa näkymissään Metso odotti yleisen markkina-aktiviteetin pysyvän nykyisellä tasolla Mineraalit-segmentissä ja hieman hidastuvan Kivenmurskaus-segmentissä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös