Yritysuutiset

Nokian Renkaat kohtaa jälleen markkinaympäristön haasteet – antoi tulosvaroituksen

Myynti on jäämässä selvästi aiemmin arvioitua alhaisemmaksi. Yhtiöllä on kuitenkin kestokykyä kannattavuudessa, kun premium-renkaiden markkinaosuus pitää.

Nokian Renkaat antoi tiistai-iltana tulosvaroituksen. Rengasyhtiö alentaa ohjeistustaan vuodelle 2023 ja julkistaa ennakkotietoja vuoden 2023 kolmannelta neljännekseltä.

Yhtiö odottaa nyt segmentit yhteensä liikevaihdon olevan vuonna 2023 noin 1,15–1,2 miljardia euroa ja segmentit yhteensä liikevoittomarginaalin noin 5,5–6,0 prosenttia. Aiemmin yhtiö odotti segmentit yhteensä liikevaihdon olevan 1,3–1,5 miljoonaa euroa ja segmentit yhteensä liikevoittomarginaalin 6–8 prosenttia.

Viime vuonna Nokian Renkaiden liikevaihto oli 1,35 miljardia euroa ja liikevoittomarginaali 1,3 prosenttia.

Alustavien tilintarkastamattomien tietojen perusteella yhtiön vuoden 2023 kolmannen neljänneksen segmentit yhteensä liikevaihto on noin 275 miljoonaa euroa, kun se vertailukaudella oli 334 miljoonaa euroa. Segmentit yhteensä liikevoitto on noin 19,5 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli negatiivinen -17,9 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan haastavat markkinaolosuhteet ovat jatkuneet auto- ja rengasalalla kolmannen vuosineljänneksen aikana, ja jälleenmyyjien rengasvarastot ovat korkealla tasolla.

Jälleenmyyjäasiakkaiden keskittyminen varastonhallintaan sekä alhainen kuluttajaluottamus vaikuttavat rengaskysyntään ja -myyntiin aiemmin ennakoitua negatiivisemmin. Myös valuutoilla on negatiivinen vaikutus Nokian Renkaiden liikevaihtoon.

”Lyhyen aikavälin epävarmuuksista huolimatta katteet ovat pysyneet hyvällä tasolla, ja asiakkailtamme saadun palautteen perusteella arvioimme, että markkinaosuutemme premium-talvirenkaissa on säilynyt ennallaan tai parantunut”, sanoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio.

Nokian Renkaat on Pohjoismaiden johtava premium-renkaiden valmistaja, minkä ohella yhtiö pyrkii merkittävään kasvuun Pohjois-Amerikassa. 

Moision mukaan viimeinen vuosineljännes on Nokian Renkaiden tärkein sesonki vuonna 2023 ja yhtiö odottaa neljännekseltä vahvaa rahavirtaa.

Vuodesta 2023 alkaen segmentit yhteensä liikevaihto ja segmentit yhteensä liikevoitto eivät sisällä Venäjän liiketoimintoja tai muita eriä, jotka eivät ilmennä Nokian Renkaiden liiketoiminnan operatiivista kehitystä.

Nokian Renkaiden tilanne on kaksijakoinen.

Toisaalta yhtiön riskisyys muodostuu siitä, että se on joutunut luopumaan Venäjän tehokkaasta, isosta tehtaastaan. Samalla uusi investointiprojekti Romaniassa syö kassavirtaa ennen tuotannon käynnistymistä.

Samalla kuitenkin yhtiö on päässyt irti Venäjä-riskistä, yhtiöllä on operatiivinen kyky toimia kannattavasti vaikkakin aiempaa pienemmällä volyymilla ja marginaalilla ja tase on terve.

”Romaniaan rakentuva alan ensimmäinen hiilidioksidipäästötön rengastehdas on tärkeä osa matkaamme kohti kahden miljardin euron liikevaihtoa. Tehtaan rakentaminen käynnistyy pian ja kaupallinen tuotanto alkaa arviolta alkuvuodesta 2025. Samaan aikaan kasvatamme kapasiteettia Suomessa ja Yhdysvalloissa sekä lisäämme sopimusvalmistusta”, Moisio toteaa.

Paitsi Romaniaan, yhtiö investoi valmistuskapasiteetin kasvattamiseen myös Suomen ja Yhdysvaltojen tehtaillaan sekä lisää sopimusvalmistusta. Tavoitteena on yli 15 miljoonan henkilöauton renkaan vuotuinen kapasiteetti vuoteen 2027 mennessä eli neljän vuoden päästä.

Tuotantotavoite on kuitenkin selvästi alhaisempi kuin ennen Ukrainan sotaa. Vielä vuonna 2021, ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, yhtiö tavoitteli 26 miljoonan henkilöauton renkaan kapasiteettia vuoteen 2024 mennessä.

Rengasyhtiön osakekurssi lähti heti keskiviikkona pörssin avauduttua jyrkkään laskuun tulosvaroituksen vuoksi. Noin kello 10.30 osake oli jo yli 14 prosentin laskussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös