Purmon IR-sivut

Purmon strategian nopeuttamiseen tähtäävä ohjelma tuottaa tulosta

Purmo Group onnistui nostamaan oikaistua käyttökatettaan haastavassa markkinatilanteessa.

Pörssinoteerattu Purmo Group tarjoaa kokonaisratkaisuja ja kestäviä tapoja lämmittää ja jäähdyttää koteja ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi. Yhtiö toimittaa asuinrakennuksiin ja muihin rakennuksiin täydellisiä lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja, joihin sisältyvät lattialämmitys- ja viilennys-järjestelmät, laaja valikoima radiaattoreita, lämpöpumppuja, virtauksensäätö- ja vesikierto-järjestelmiä sekä älytuotteita.

Kolmas vuosineljännes oli yhtiölle odotetusti haastava myynnin osalta. Purmon liikevaihto laski kolmannella vuosineljänneksellä 19 prosenttia vertailukaudesta 176 miljoonaan euroon. Liikevaihdon orgaaninen lasku oli 17 prosenttia.

Climate Products & Systems -divisioonan liikevaihto laski 17 prosenttia, ja Climate Solutions -divisioonan liikevaihto laski 26 prosenttia.

Oikaistu käyttökate parani kuitenkin 20 prosenttia 23,5 miljoonaan euroon viime vuoden 19,6 miljoonasta eurosta. Oikaistu käyttökatemarginaali parani ja oli 13,3 prosenttia, kun vuosi sitten sen oli 9,1 prosenttia. Parannusta tukivat yhtiön mukaan vahva marginaalien hallinta ja Accelerate PG -ohjelman vankka suoritus.

Liiketulos nousi viime vuoden 10,5 miljoonasta eurosta 11,2 miljoonaan euroa, jota rasittivat vertailukelpoisuuteen vaikuttavat oikaisut 6,2 miljoonaa euroa, jotka liittyivät pääosin Accelerate PG -ohjelman kuluihin.

Accelerate PG -ohjelman oikaistun käyttökatteen vuositason parannukset olivat 22,4 miljoonaa euroa, josta 4,8 miljoonaa euroa oli kolmannelle neljännekselle kohdistuvaa oikaistun käyttökatteen parannusta.

”Nämä merkittävät ja kestävät parannukset vahvistavat Purmo Groupia taloudellisesti keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä sekä tukevat oikaistun käyttökatemarginaalin tavoitettamme, joka on yli 15 prosenttia”, toteaa Purmon toimitusjohtaja John Peter Leesi.

Purmo julkisti strategian nopeuttamiseen tähtäävän ohjelman vahvistaakseen vuonna 2021 lanseeratun strategian toimeenpanoa. Ohjelma pitää sisällään laaja-alaisia strategisia ja operatiivisia toimia, ja se keskittyy ensisijaisesti liikevaihdon kasvun, kannattavuuden ja nettokäyttöpääoman parantamiseen ja tukee yhtiön pitkän aikavälin taloudellisten tavoitteiden saavuttamista.

Laskusuhdanne Italiassa ja Pohjoismaissa

Leesin mukaan Climate Products & Systems -divisioonan liikevaihto laski 17 prosenttia 143 miljoonaan euroon neljänneksen aikana jatkuneen, heikon markkinaympäristön seurauksena. Divisioona kuitenkin paransi sen oikaistua käyttökatetta 45 prosentilla marginaalin hallinnan toimenpiteiden, alhaisempien raaka-aineiden hintojen ja Accelerate PG -ohjelman rakenteellisten parannusten ansioista.

Climate Solutions -divisioonan 26 prosentin liikevaihdon lasku neljänneksen aikana muodostui Italiasta ja Pohjoismaista, jotka ovat kohdanneet markkinoiden korjausliikkeen ja voimakkaan laskusuhdanteen vuoden aikana.

Haastavasta markkinaympäristöstä huolimatta yhtiön ratkaisumyyntikonsepti on saavuttamassa jalansijaa. Syynä on kasvava lämpöpumppujen kysyntä.

”Euroopan energiaremontoinnin aalto, jonka seurauksena kaasukattilat on vaihdettava lämpöpumppuihin, vauhdittaa kysyntää kokonaisratkaisuille. Lämpöpumput tuottavat matalan lämpötilan vettä ja ne tulee yhdistää tehokkaisiin lämmönjakajiin sekä ohjauslaitteisiin, jotta loppukäyttäjät voivat nauttia korkeamman energiatehokkuuden eduista. Tämän kehityksen taustalla arvioimme, että tehokkaiden radiaattoreiden kysyntä osana lämpöpumppujärjestelmää tulee kasvamaan vahvasti tulevaisuudessa”, Leesi toteaa.

Leesin mukaan Accelerate AG -ohjelman parannukset kolmannella vuosineljänneksellä olivat pääosin hinnoittelun optimointia, hankinnan säästöjä ja operatiivisen mallin muutoksista johtuvia kustannussäästöjä. Lisäksi yhtiö saavutti parannuksia nettokäyttöpääoman tehokkuudessa.

Koko vuoden 2023 ohjeistus ennallaan

Purmo Group toistaa taloudellisen ohjeistuksensa vuodelle 2023. Vuoden 2023 oikaistun käyttökatteen yhtiö asettuvan samalle tasolle vuoteen 2022 nähden, jolloin se oli 93 miljoonaa euroa. Samalla tasolla tarkoittaa muutosta +/- 5 prosentin välillä edelliseen vuoteen verrattuna.

Purmo Group päivittää Accelerate PG -ohjelman tavoitteita vuodelle 2023 ja 2024. Kohdistetut, oikaistun käyttökatteen vuositason parannukset ovat yli 25 miljoonaa euroa, kun ne aikaisemmin olivat 20 miljoonaa euroa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Kumulatiivisesti parannukset ovat edelleen yli 40 miljoonaa euroa vuoden 2024 loppuun mennessä. Näiden kumulatiivisten parannuksien yhtiö odottaa saavuttavansa vuoden 2024 puolivälissä, joka on kaksi neljännestä alkuperäistä suunnitelmaa aiemmin.

Ohjelman tavoitteena ovat myös nettokäyttöpääoman parannukset, jotka ovat yli 10 miljoonaa euroa vuoden 2023 loppuun mennessä ja yli 30 miljoonaa euroa vuoden 2024 loppuun mennessä.

Näkyvyys vuodelle 2023 on rajallinen makrotalouden epävarmuuden vuoksi.

Markkinaympäristö säilyy haastavana Purmo Groupin kohdemarkkinoilla. Jälleenmyyjien varastotasot Purmon avainmarkkinoilla ovat kuitenkin normalisoituneet. Lisäksi ohjeistus huomioi myös sen, että Purmo rakentaa valmiuksia edistääkseen tulevaisuuden kasvua. Tämä vaikuttaa yhtiön kustannuspohjaan ja siten Accelerate PG -ohjelman nettosäästöihin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös