Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: ”Rakennusalalla luetaan madonlukuja vielä pitkään”

Rakennusalan ahdinko syvenee. Toimialan heikot luottamusluvut tulevat näkymään rakennustyömailla erityisesti ensi vuonna, ennustaa ekonomisti.

Kuva: Tilastokeskus.

Rakentamisen äkkijyrkkä sukellus jatkuu, sillä sekä rakennustuotanto että myönnettyjen rakennuslupien määrä jatkaa selvässä laskussa.

Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia elo-lokakuun 2023 aikana yhteensä 6,0 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 36 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2023 elo-lokakuussa 4 462 asunnolle, joka oli 45 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni vuoden 2023 elo-lokakuussa 18 prosenttia vuodentakaisesta.

Vuoden 2023 elo-lokakuussa uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia tilavuudeltaan eniten Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen. Maakunnista Ahvenanmaalle, Keski-Pohjanmaalle, Etelä-Karjalaan, Keski-Suomeen ja Pohjois-Karjalaan myönnettiin kuutiomääriltään enemmän lupia kuin vuotta aiemmin.

Rakennushankkeita valmistui vuoden 2023 elo-lokakuun aikana kuutiomäärällä mitattuna eniten Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Pohjois-Pohjanmaalle. Eniten kasvua oli Ahvenanmaalle, Etelä-Savoon ja Uudellemaalle valmistuneissa rakennushankkeissa.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen ennustaa rakennusalan yrityksille lisää vaikeuksia.

”Uudisrakentamisen madonluvut ovat kerta toisensa jälkeen synkemmät ja rakennusalan konkurssit tulevatkin tänä vuonna kasvamaan arviolta 200 kappaleella ja yli 1000 henkilötyövuodella viime vuodesta, eikä tilanteeseen ole luvassa nopeaa muutosta ensi vuonnakaan. Runsas asuntotarjonta laskee samalla vielä hintoja ja toimii toistaiseksi myös väestönkasvun vetovoimatekijänä suurimmissa kaupungeissa”, Keskinen toteaa.

Keskisen mukaan asunnon hinnasta voi nyt neuvotella uudiskohteissakin aivan eri tavalla.

Ekonomistin mukaan poikkeuksellisessa laskussa uusimpaan asuntoaloitusten tilastotietoon täytyy suhtautua kuitenkin aiempaa suuremmalla varauksella ja suurempikin pudotus on mahdollinen myöhemmin tarkentuvissa tiedoissa.

”Rakennusalan luottamus on pudonnut alimmilleen sitten finanssikriisin, kun sekä tilauskanta että henkilökuntaodotukset ovat voimakkaasti keskiarvon alapuolella. Luottamus on historiassa mukaillut rakennuslupien kehitystä, jotka puolestaan ovat laskeneet alimmilleen sitten 1990-luvulta alkavan tilastoinnin”, hän toteaa.

Samaan aikaan kuitenkin eteenpäin katsovat pörssilistattujen rakennusyhtiöiden osakekurssit ovat toipuneet pahimmasta syöksystään, kun korkojen laskuodotus on aikaistunut ja asuntokaupoista on tihkunut jo aiempaa toiveikkaampia tietoja.

”Ensi vuodesta on kaikesta huolimatta tulossa historiallisen heikko rakennusalan työmaille, mikä tulee näkymään valmistuvien asuntojen lukumäärässä kaikkein voimakkaimmin vasta vuonna 2025”, Keskinen arvioi.

Pörssin rakennusyhtiöistä suurimmissa vaikeuksissa on tällä hetkellä Lehto Group, joka kertoi tiistaina, sen suunnitelmat myydä käytännössä koko liiketoiminta eurooppalaiselle rahastoyhtiölle on peruuntunut.

Lehto jatkaa neuvotteluita liiketoimintojensa tai niiden osien myymisestä, tai muista rakenteellisista ratkaisuista eri osapuolten kanssa. 

Konkurssin mahdollisuuttakaan ei voida sulkea pois. Lehto arvioi, että ilman lisärahoitusta tai uusien projektien tulovirtaa yhtiö ei pysty selviytymään maksuvelvoitteistaan vuoden 2024 koko ensimmäisen neljänneksen ajan.

1 kommentti
  • Antero sanoo:

    Rakennusalan ahdinkon on aiheuttanut pankit.

    Pankista saa heti lainaa 300k omakotitalon ostoon, pk yrittäjä kysyy lainaa 10k kasvattaakeseen yritystään, ei tipu.

  • Ylös
    >