Yritysuutiset

Kamuxin roima tulosparannus ei markkinoilla riittänyt

Kamuxin tuloskasvun odotukset on viritetty markkinoilla korkealle.

Autoliikkeen liikevaihto loka-joulukuussa kasvoi Suomen liiketoimintojen hyvän kehityksen vauhdittamana 8,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 242 miljoonaa euroa. Kamuxin myymien autojen määrä kasvoi 11,4 prosenttia edellisvuodesta. Myytyjen autojen määrä kasvoi Suomessa ja Saksassa, mutta väheni Ruotsissa.

Yhtiö arvioi, että käytettyjen autojen markkina kasvoi neljännen vuosineljänneksen aikana sen kaikissa toimintamaissa.

Kasvu oli vahvinta Saksassa, joskin Kamuxille tärkeällä Schleswig-Holsteinin ja Hampurin alueella markkinan kasvu oli koko maata huomattavasti heikompaa. Ruotsissa alle 10-vuotiaiden käytettyjen autojen markkina kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä alkuvuotta nopeammin, kun taas Suomessa markkinan kasvu oli jonkin verran hitaampaa kuin kolmannella vuosineljänneksellä.

Käytettyjen autojen myyntimäärät olivat kuitenkin edelleen kaikissa toimintamaissa vuoden 2021 viimeistä neljännestä alhaisemmalla tasolla. Käytettyjen autojen hinnat pysyivät pääosin vakaina, mutta olivat edellisvuotta alhaisemmalla tasolla. Inflaatio ja korkea korkotaso pitivät kuluttajien luottamuksen tulevaan alhaisella tasolla ja kestotavaroiden ostoaikeet vaisuina.

Oikaistu liikevoitto kasvoi 164 prosenttia positiivisesti kehittyneen bruttokatteen myötä ja oli 5,5 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli 2,1 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 4,5 miljoonaa euroa. Analyytikoiden konsensusodotus liikevoitolle oli 6,1 miljoonaa euroa.

Käytettyjen autojen ostomarkkina oli vuoden lopulla normaali kaikissa toimintamaissa, kertoo Kamuxin toimitusjohtaja Tapio Pajuharju. Inflaation taittumisesta huolimatta kuluttajat olivat kuitenkin edelleen varsin varovaisia ja etsivät pääsääntöisesti edullisia ja taloudellisia autoja.

Pajuharjun mukaan mukaan autoilun käyttövoimamurros eteni vuonna 2023, mutta muun muassa sähkön ja polttoaineiden hintojen kehitys sekä muutokset uusien autojen hinnoissa vaikuttivat ladattavien käytettyjen autojen kysyntään, kun moni kuluttaja empi päätöksissään ja siirsi auton ostoa odottaessaan lisäinformaatiota.

Kamuxin myymien ladattavien hybridi- ja sähköautojen määrä kasvoi neljännellä vuosineljänneksellä 67 prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

”Hyvin kehittyneen bruttokatteen ansiosta oikaistu liikevoitto kehittyi positiivisesti, vaikka sitä rasittivat muun muassa kappalemääräisen myynnin ja autoista saatavan katteen hyvän kehityksen myötä kasvaneet myynnin kannustinpalkkiot”, toimitusjohtaja kertoo.

Lisäksi Kamuxin liikevoittoa painoivat Saksassa uusien myymälöiden avaamiseen liittyvät kulut ja kolmannella vuosineljänneksellä aloitetut merkittävät panostukset autojen prosessointiin ja asiakaspalveluun. Pajuharjun mukaan liikevoittoa alensivat myös Ruotsissa kapasiteetin kasvun myötä nousseet kulut, varsinkin kun kapasiteettia ei ole saatu täyteen tuottavuuteen.

Kamux arvioi vuoden 2024 oikaistun liikevoiton ylittävän vuoden 2023 oikaistun liikevoiton, joka oli 18 miljoonaa euroa.

Kamuxin osake on perjantaina kello 13.00 laskussa noin 5,4 prosenttia. Tiettävästi syynä laskuun on odotuksia alhaisempi liikevoiton kasvu.

Kommentoi
Ylös
>