Oma talous

Traficom: Näin rikolliset kalastelevat pankkitunnuksia autoilijoilta

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom varoittaa, että tällä hetkellä on paljon liikkeellä tekstiviestihuijauksia, joissa pelotellaan liikennerikkomuksen seurauksilla.

tekstiviestihuijaus pankkikalastelu
Kuva: Traficom.

Traficomin mukaan huijausviesteissä väitetään esimerkiksi että ”autosi havaittiin osallistuneen liian aggressiiviseen ajoon” tai ”ajoneuvollasi on ajettu joitakin rikkomuksia”. Tekstiviestit tulevat kotimaisista mobiilinumeroista ja niissä oleva linkki johtaa pankkitunnuksia kalastelevalle tunnistautumissivulle.

Linkin osoitteessa on jokin suomen kieltä muistuttava sana, kuten ”yksityiiskohtiin.com”.

Entä mitä pitää tehdä, jos tekstiviestin saanut henkilö menee vahingossa antamaan pankkitunnuksensa huijaussivustolle? Traficom neuvoo tällöin ottamaan välittömästi yhteyttä omaan pankkiin. Sen jälkeen henkilö voi tehdä rikosilmoituksen poliisille.

”Rikolliset kalastelevat pankkitunnuksia lähettämällä tuhatmäärin tekstiviestejä, joissa säikytellään ihmisiä muka liikennesakoilla. Pelkkä linkin klikkaaminen ei ole vaarallista, mutta älä yritä tunnistautua pankkitunnuksilla linkin takana olevalle huijaussivulle”, muistuttaa Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Juha Tretjakov.

Traficom muistuttaa, että poliisi ei lähetä sakkoja eikä liikennevirhemaksuja tekstiviestillä eikä sähköpostilla. Poliisin määräämät liikennevirhemaksut lähetetään suomi.fi-verkkopalveluun tai postitse kotiosoitteeseen.

Viranomaisten nimissä lähetetyt huijausviestit ovat yleistyneet viime vuosina ja ne ovat aiempaa hankalammin tunnistettavissa huijauksiksi.

Esimerkiksi Verohallinto kertoi joulukuussa, että sen nimissä on lähetetty huijausviestejä sekä sähköpostitse että tekstiviesteinä. Viestissä saatetaan vaatia esimerkiksi maksamattomia veroja tai kertoa veronpalautuksesta, jota ei ole olemassa.

Huijausviestien lisäksi Verohallinnon asiakkaita on yritetty houkutella huijaussivustoille hakukoneiden tarjoamien linkkien avulla. Tyypillisesti huijausviestissä kerrotaan pankkitiliä tai luottokorttia koskevasta ongelmasta tai ilmoitetaan esimerkiksi noutamista odottavasta paketista, ja vastaanottajan pitäisi viestin mukaan toimia nopeasti.

Alkuvuodesta viime vuonna vuokrataloyhtiöiden asukkaat olivat saaneet tekstiviestejä, joissa kerrottiin asukkaan vuokran olevan maksamatta.

1 kommentti
  • ajoneuvosi ylitettiin sanoo:

    Lähinnä naurattavat nuo viestit, kuka noita uskoo?

  • Ylös
    >