Yritysuutiset

Finnairin tulos painui pakkaselle

Finnair odottaa liikevaihdon kasvavan kapasiteettia hitaammin kuluvan vuoden aikana.

Finnair julkisti tammi-maaliskuun tulosraporttinsa tiistaina. Yhtiö ei yltänyt viime vuoden vahvojen vertailulukujen tasolle.

Lehtoyhtiö antoi ensimakua viime vuotta heikommasta ensimmäisestä vuosineljänneksestä liikenneraporteissaan. Finnair kuljetti maaliskuussa 918 900 matkustajaa, mikä oli 3,6 prosenttia vähemmän kuin maaliskuussa 2023. Matkustajakäyttöaste oli 75 prosenttia laskien 2,7 prosenttiyksikköä vertailukaudesta.

Liikevaihto laski 1,9 prosenttia vertailukaudesta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja oli 682 miljoonaa euroa. Matkustajamäärä laski 1,9 prosenttia 2,5 miljoonaan matkustajaan.

Vertailukelpoinen liiketulos painui -11,6 miljoonaa euroa negatiiviseksi, kun se vuotta aiemmin oli plussalla 0,9 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos laski viime vuoden -0,09 eurosta -0,15 euroon. Analyytikoiden konsensusodotus vertailukelpoiselle liiketulokselle oli -8,0 miljoonaa euroa, joten tuloksen lasku oli odotettua jyrkempää.

Lakoilla vaikutusta liikevaihtoon

Väliaikainen toimitusjohtaja Jaakko Schildt kertoo, että liikevaihdon lasku johtui Suomen poliittisista lakoista, normalisoituneesta käyttämättömien lippujen tuloutuksesta ja alemmista rahtihinnoista, vaikka lisämyynti ja matkapalveluiden liikevaihto kasvoivat.

Toisaalta lentoyhtiön toiminnalliset kulut pysyivät vertailukauden tasolla tiukan kuluseurannan ja alemman polttoaineen hinnan ansiosta.

Schildtin mukaan matkustuskysyntä pysyi hyvänä katsauskauden aikana ja asiakkaat varasivat matkoja erityisesti kesäksi.

”Lentolippujen onnistuneen hinnoittelun myötä yksikkötuottomme pysyivät vahvalla tasolla, vaikka ne laskivat hieman vertailukaudesta. Myös operatiivinen kassavirtamme oli hyvällä tasolla”, toimitusjohtaja toteaa.

Maaliskuun lopussa British Airwaysillä ulosvuokrattuina olleet neljä A320-konetta palasivat Finnairin omaan käyttöön. Samalla yksi A330-kone siirtyi operoimaan Qantasin lentoja Bangkokin ja Sydneyn välillä osana ulosvuokraussopimustamme, Schildt kertoo.

Kansainvälisen lentoliikenteen odotetaan jatkavan kasvuaan vuonna 2024. Toimitusjohtajan mukaan riskit liittyen inflaation ja kohonneen korkotason nousun vaikutuksista kysyntään ja kustannuksiin ovat kuitenkin edelleen koholla aiheuttaen toimintaympäristön epävarmuutta.

”Myös kansainväliset konfliktit ja maailmanpoliittinen epävakaus aiheuttavat toimintaympäristön epävarmuutta. Nämä tekijät saattavat vaikuttaa lentomatkustuksen ja -rahdin kysyntään.”

Finnair laski hieman ohjeistustaan

Finnair päivitti ohjeistustaan ja yhtiö suunnittelee nyt lisäävänsä kokonaiskapasiteettiaan, tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna, noin 10 prosentilla vuonna 2024. Kapasiteettiarvio pitää sisällään koneiden ulosvuokraukset miehistöineen. Kasvu painottuu pääasiassa Aasiaan ja Eurooppaan.

Finnairin odottaa liikevaihdon kasvavan nyt kapasiteettia hitaammin vuonna 2024. Aiemman ohjeistuksensa mukaan Finnair suunnitteli lisäävänsä kokonaiskapasiteettiaan yli 10 prosentilla ja yhtiön liikevaihdon odotettiin kasvavan kapasiteettia jonkin verran hitaammin vuonna 2024.

Tiedonantopolitiikkansa mukaisesti Finnair antaa koko vuoden vertailukelpoisen liiketuloksen kehitystä kuvaavan ennusteen puolivuosikatsauksen yhteydessä heinäkuussa.

Kommentoi
Ylös
>