Sijoitusuutiset

Sähköyhtiöt raketoivat AI-huuman vanavedessä

Sähköyhtiöt ovat olleet parhaiten tuottanut sektori viime kuukausina.

Eri sektoreiden tuotot viimeisen kuukauden ja kolmen kuukauden aikana. Lähde: Finviz.

Yhdyskuntapalveluyhtiöiden osakkeet ovat olleet yksi parhaiten tuottanut sektori viimeisen kuukauden ja kolmen kuukauden aikana. Yhdyskuntapalveluyhtiöt toimivat tyypillisesti esimerkiksi sähköntuotannossa ja -jakelussa.

Wall Street Journalin mukaan yhdyskuntapalveluyhtiöihin on iskenyt AI-huuma. Tekoälyn toiminnan mahdollistavat datakeskukset eli konesalit kuluttavat suuren määrän sähköä. Vuonna 2021 Yhdysvalloissa tuotettiin vähemmän sähköä kuin vuonna 2017. Nyt sähkönkulutuksen uskotaan kasvavan puolijohdevalmistuksen sekä kotimaisen teollisuustuotannon ja konesalien lisääntymisen seurauksena.

Energiayhtiö Nextera Energy uskoo datakeskusten sähkön kulutuksen kasvavan 15 prosenttia vuodessa vuosikymmenen loppuun saakka. Investointipankki Goldman Sachs puolestaan arvioi, että datakeskusten sähkönkulutuksen osuus nousee Yhdysvalloissa kolmesta prosentinsta kahdeksaan prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Yhdyskuntapalveluyhtiöitä seuraavan Dow Jones U.S. Utilities indeksin keskimääräinen P/E-luku on 17, kun S&P 500-indeksi arvostetaan kertoimella 20 suhteessa tämän vuoden ennustettuihin tuloksiin.

Varainhoitaja ja osakevälittäjä Charles Schwabin mukaan yhdyskuntapalveluyhtiöiden osakkeet tuottavat yleensä suhteellisesti paremmin ympäristössä, jossa taloudellinen kasvu hidastuu ja kuluttajat vähentävät kulutusta. Sähkölasku on jokaisen kuitenkin maksettava. 

Yhdyskuntapalvelusektorin varjopuolena on  korkea velkaantuneisuus erityisesti suhteessa kassavirtaan. Lisäksi erityisesti Yhdysvaltain talous on voinut paljon pelättyä paremmin. Korkosijoitukset ovat aiempaa houkuttelevampi omaisuusluokka, eikä osinkotuotoista tunnettu yhdyskuntapalvelusektori ole enää korkosijoittamisen korvike.

Markkina-arvolla mitattuna Yhdysvaltain yhdyskuntapalvelusektorin kolme suurinta yhtiötä ovat Nextera Energy (NEE), Southern Company (SO) ja Duke Energy (DUK). Ne tarjoavat sijoittajalle osinkotuottoa 2,7 prosentista neljään prosenttiin.

Myös Fortumin osakekurssi on noussut viimeisen kuukauden aikana yli 20 prosenttia ja viimeisen kolmen kuukauden aikana yli 30 prosenttia. Fortum ylitti analyytikoiden liikevaihto- ja liikevoitto-odotukset selvästi ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Fortum arvostetaan huomattavasti amerikkalaisyhtiöitä huokeammin, noin 13 kertaa sen tämän vuoden ennustettuun tulokseen nähden.

Yhdyskuntapalveluyhtiöihin voi sijoittaa usean eri pörssilistatun rahaston eli ETF:n kautta. Nordnetin valikoimassa on yli kymmenen rahastoa, jotka sijoittavat sektorille maantieteellisesti valikoiden joko eurooppalaisiin, amerikkalaisiin tai maailmanlaajuisesti eri yhtiöihin. Rahastot löytyvät käyttämällä englanninkielistä hakusanaa utilities.

Myös uusiutuvan energian ratkaisuja toimittavat yhtiöt voivat hyötyä kasvavasta sähkönkulutuksesta, jos tuotannon kapasiteettia rakennetaan lisää. Uusiutuvan energian yhtiöt olivat yksi viime vuoden heikoimmin tuottaneista osakkeista.

Kommentoi
Ylös
>