Asunnot ja kiinteistöt

Tällaisiin asumismenoihin ei jatkossa enää asumistukea

Yleiseen asumistukeen on tullut useita muutoksia. Yksi tärkeä muutos astuu voimaan ensi vuoden alusta.

Kela kertoo tiedotteessaan, että vuoden 2025 alusta alkaen yleistä asumistukea ei voi enää saada omistusasuntoon. Myöskään asumisoikeusasunnon asuntolainan korkoja ei enää oteta huomioon. Muutokset eivät koske eläkkeensaajan asumistukea.

Ensi vuonna yleistä asumistukea ei siis enää makseta omistusasunnon asumismenoihin, kuten vastikkeisiin, omakotitalon hoitomenoihin ja asuntolainan korkoihin.

Muutos ei koske asumisoikeusasuntoja eikä osaomistusasuntoja. Kelan mukaan näiden asuntojen asujat voivat jatkossakin saada yleistä asumistukea. Asumisoikeusasunnon asumismenoiksi ei kuitenkaan jatkossa enää hyväksytä asuntolainan korkoja. Myös tämä muutos tulee voimaan ensi vuoden alusta.

Muutokset yleisessä asumistuessa eivät koske eläkkeensaajan asumistukea. Jos asiakas ei ole varma, kumpaa tukea hän saa, asian voi tarkistaa asumistukipäätöksestä tai olemalla yhteydessä Kelaan.

Millainen asunto tulkitaan omistusasunnoksi?

Asunto tulkitaan omistusasunnoksi, vaikka asunnosta olisi tehty vuokrasopimus, jos asunto, jossa yrittäjä asuu, on yrityksen tai kiinteistöosakeyhtiön nimissä ja yrittäjä omistaa yrityksestä vähintään 50 prosenttia, ruokakunta omistaa asunnosta vähintään 50 prosenttia tai jos kyseessä on yhteisomistusasunto.

Asunto tulkitaan omistusasunnoksi myös tilanteissa, joissa ruokakunta vastaa asumiskustannuksista kuten omistusasunnossa.

Jos esimerkiksi kuolinpesän osakas asuu kuolinpesän omistamassa asunnossa ja vastaa asunnon asumiskustannuksista kuten omistaja, asuntoa pidetään omistusasuntona. Myös tällaisiin asuntoihin myönnetty yleinen asumistuki lakkautetaan.

Mitä sitten Kelan asiakas voi tehdä, jos hänen tulot ja varat eivät riitä asumismenoihin yleisen asumistuen lakkaamisen jälkeen?

Tällaisessa tilanteessa Kela neuvoo asiakasta arvioimaan toimeentulotuen laskurilla, voisiko hän saada perustoimeentulotukea. Laskurin tulos on aina arvio.

Toimeentulotukeen vaikuttavat hakijan ja hänen perheensä tulot, säästöt ja varallisuus. Varallisuutena ei kuitenkaan pidetä omistusasuntoa, jossa hakija vakituisesti asuu. Perustoimeentulotukea ei voi saada asuntolainan lyhennykseen.

Useita muutoksia asumistukeen huhtikuun alusta

Yleisessä asumistuessa tuli voimaa tiettyjä muutoksia jo kuluvan vuoden huhtikuun alussa.

Esimerkiksi yleisen asumistuen korvausprosentti pieneni nykyisestä 80 prosentista 70 prosenttiin hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Muutoksen jälkeen aiempaa suurempi osuus asumismenoista jää ruokakunnan itse maksettavaksi.

Lisäksi yleisen asumistuen perusomavastuuosuus kasvoi huhtikuun alusta 42 prosentista 50 prosenttiin. Muutoksen jälkeen aiempaa suurempi osuus hyväksyttävistä asumismenoista jää ruokakunnan itse maksettavaksi.

Yleisen asumistuen perusomavastuun laskukaavaa muutettiin siten, että yleisen asumistuen leikkaukset vaikuttavat lievemmin lapsiperheisiin.

Yleisen asumistuen 300 euron ansiotulovähennys poistui huhtikuun alusta. Muutoksen jälkeen ruokakunnan kaikki ansiotulot huomioidaan, kun Kela laskee asumistukeen vaikuttavien tulojen määrää. Aiemmin Kela on jättänyt osan ruokakunnan tuloista huomioimatta laskelmassa.

Kaikki muutokset yleiseen asumistukeen löytyvät täältä.

Jos asiakas tarvitsee apua velkaongelmiin, hän voi ottaa yhteyttä oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvontaan tai Takuusäätiöön.

8 kommenttia
  • Kari Kettunen sanoo:

    Nyt mennään oikeaan suuntaan. Miksi veronmaksajien pitäisi maksaa omistusasuntojen ”omistajien” varallisuuden keräämistä.
    Jos ei ole varaa maksaa asuntolainoja voi asunnon realisoida ja mennä vaikka vuokralle.

    • Tiuku sanoo:

      Varallisuutena ei kuitenkaan pidetä omistusasuntoa, jossa hakija vakituisesti asuu. Näin ollen persaukinen arvokkaan omistusasunnon omistaja voi saada toimeentulotukea, ei tässäkään ole mitään järkeä. Esim perintönä saatu talo, töitä tai tuloja ei ole …tai muuten asiansa sotkenut. Sitten vielä nämä ns tekaistut avioerot, asutaan kahdessa asunnossa, toinen omassa toinen vuokralla. Molempiin saadaan tuet, lasten kanssa korotettuna……ei kannata töiden teko, näitäkin on nähty.

    • Kai Pekkola sanoo:

      Entä sitten jos menee asumaan vuokralle asuntosijoittajan lainalla ostamaan asuntoon? Tällöin asukkaan asumistuki kasvattaa asuntosijoittajan varallisuutta ja veronmaksajat maksaa. Sitten on näitä asuntosijoitusyhtiöitä, joiden tuotot eli suomalaisten asumistuet valuvat ulkomaisien sijoittajien taskuun.

  • Harri Ojansivu sanoo:

    Tää liittyy siihen jos oot tehnyt 30v työuraa,ja jäät työttömäksi.Kuinka voi olla mahdollista että jolla työuraa ei oikein yhtään, ikä molemmilla 55v jäät toiseksi ,hänen kanssa tuissa.Takuueläkkeestä ei mene veroo ja päälle asumistuki tai toimeentulotuki.Mihin se 30v työura hävis..Ja jos vie pienipalkkainen työ jää eläke tosi pieneksi.Eli kannattako työnteko 🤔Työllistyminen vaikeeta joten viimeiset 10v työttömänä saat tonnin työeläkkeen ,ja 900e kk se joka ei ole ees aloittanut työuraa…

  • Helena sanoo:

    Jos on pienet tulot ja saanut vuokrattu asunnon niin on oikein saada asumitukea.
    Mutta jos on ollut rahaa hankkia ”oma” asunto niin mielestäni ei ole oikein saada yhteiskuntaa maksamaan siitä kuluja.
    Köyhä mummo

  • Vieras sanoo:

    Onneksi tässä nyt on jotain inhimillisyyttä otettu huomioon,leikkaukset eivät koske eläkeläisiä-ja tuen saajia;Kun on pieni eläke 1200e pruttona,niin siitä menisi 70%vuokraan-vastikkeisiin.lopulla pitäisi pystyä maksamaan kaikki muu

  • H.n sanoo:

    Idiootti päättäjien aikaansaannosta,mennään kaikki toimeentulotuelle

  • R.t sanoo:

    Onhan tää suomi muutenkin paska maa, kun pitää vielä omastakin velkarahalla tehdystä talosta maksaa valtiolle kiinteistöveroa.

  • Ylös
    >