Kovahermoiset markkinapelaajat tekevät rohkeita siirtoja Valmetin osakkeilla.
Valmet tiedotti viikolla toimittavansa chileläiselle sellunvalmistaja Araucolle maailman suurimman sellutehtaan koneistot, mikä kattaa myös automaatio ja -virtausratkaisut Brasiliaan.
Kyse on maailman suurimmasta lyhytkuituista sellua valmistavasta sellutehtaasta, jonka vuosikapasiteetti tulee olemaan noin 3,5 miljoonaa tonnia. Vuonna 1979 perustetulla yrityksellä on toimintaa yli 75 maassa ja 55 tehdasta Brasiliassa, Chilessä, Argentiinassa, Uruguayssa, Meksikossa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Espanjassa, Portugalissa ja Etelä-Afrikassa. Yrityksellä on maailmanlaajuisesti yli 18 000 työntekijää.
Sopimus on tarkoitus viimeistellä vuoden 2024 loppuun mennessä, ja uuden tehtaan arvioidaan käynnistyvän vuoden 2027 jälkimmäisellä puoliskolla.
Tilauksen arvo Valmetille on yli miljardi euroa, ja sen odotetaan sisältyvän Valmetin vuoden 2024 neljännen neljänneksen saatuihin tilauksiin.
”Valmetin osake on ollut Helsingin pörssin päälistan osakkeista eniten lainattu ja viimeisimpien tietojen mukaan yhtiön osakkeista on lainattu noin 18,5 miljoonaa osaketta ja noin 10 prosenttia yhtiön osakekannasta”, huomioi varainhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo sijoittajakirjeessään.
Nykykurssilla lainattujen osakkeiden markkina-arvo on Angervuon mukaan noin 550 miljoonaa euroa.
Valmetin osakkeita lyhyeksi myyty massiivisia määriä
Syy osakkeiden lainaamiseen on ilmeinen.
”Valmetin osake on ollut hyvin kysytty lainaksi ja mitä ilmeisimmin lyhyeksimyynti-tarkoituksessa”, Angervuo toteaa.
Pörssikonkarin mukaan Valmetin lainattuja osakkeita on myyty pörssissä ja Valmetin osakkeen kurssikehitys on ollut pörssin konepajaosakkeista heikoimpia Metson osakkeen kanssa.
”Markkinatietojen mukaan Valmetin osakkeita on myyty lyhyeksi ja Valmetin kilpailijan Andritzin osakkeita on ostettu pitkäksi eli sijoittajat ovat näin löytäneet kaksikon, joista toisen osakkeen on uskottu laskevan ja toisen osakkeen nousevan.”
Valmetin osakkeen kurssinousu noin 25 euron tasosta viikon alussa perjantain päätökseen 29,7 voisi siis sisältää Valmetin lyhyeksi myytyjen osakkeiden takaisinoston, jotteivat tappiot pääse kasvamaan Valmetin osakkeen kurssinousun vuoksi, pörssikonkari päättelee.
Valmetin osake tallattiin pohjiin yli vuosi sitten noin 30 euron tasolta aina 22-23 euron tasolle. Samoihin aikoihin Valmetin suurin omistaja Oras Invest osti itsensä Valmetin suurimmaksi omistajaksi yli 10 prosentin omistusosuudella.
Angervuo kiinnittää huomioita myös siihen, että Valmetin osakekurssi on noussut noin kolmen vuoden aikana selvästi heikommin kuin sen kilpailijan Andritzin osakekurssi.
”Ennen keskiviikkona Valmetin tiedottamaa jättitilausta, Valmetin osake oli samalla tasolla kuin se oli kolme vuotta sitten. Vastaavasti kolmen vuoden aikana Andritzin osakekurssi oli noussut Valmetin osakkeeseen verrattuna noin 70 prosenttia.”
Valmetin osakkeen lainaaminen kasvoi vuoden 2022 jälkeen selvästi ja nyt yhtiön osake on lainatuin Helsingin pörssin päälistan osakkeista. Kyseessä on hyvin poikkeuksellinen tilanne.
”Yleensä osakelainat ovat 1-3 prosentin luokkaa ja Helsingin pörssin yhtiöillä yli 10 prosentin lainakanta on harvinainen”, Angervuo toteaa.
Osakkeessa voi olla edessä vuoristorataa
Ovatko mahdolliset Valmetin osakelainaajat jo panikoineet ja ostaneet myymänsä osakkeet takaisin Valmetin voimakkaan kurssinousun aikana?
”Helsingin pörssin vaihtotilasto kertoo, että Valmetin osakkeella on tehty kauppoja vain 2,9 miljoonalla osakkeella keskiviikon ja perjantain välisenä aikana. Tämä vastaa vain noin 1,8 prosenttia osakkeista. Lainassa on markkinatietojen mukaan noin 18,5 miljoonaa Valmetin osaketta. Finanssivalvonnan tilastojen mukaan 27.9. Valmetin osakelainat olivat yhteensä 4,3 prosenttia eli noin 7,9 prosenttia osakekannasta. Finanssivalvonnan tilastot eivät näytä kaikkia lainattuja osakkeita”, Angervuo summaa osakekauppojen tilastoja.
Pörssikonkari arvelee, että mitä ilmeisimmin lyhyeksi myyjät ovat ”kovahermoisia markkinapelaajia”, jotka eivät pienistä kurssimuutoksista hermostu.
Valmetin osakekurssi voi siis heilahdella voimakkaasti, jos ja kun lyhyeksi myyjät päättävät realisoida positionsa.
”Peli Valmetin osakkeilla todennäköisesti jatkuu”, Angervuo ennustaa.
Valmetin osakkeesta irtoaa ensi viikon maanantaina puolikas osinko, joka on 0,67 euroa.
Mitä on lyhyeksi myynti?
Lyhyeksi myynti tarkoittaa käytännössä osakkeiden tai muiden arvopapereiden myymistä, vaikka myyjällä ei ole niitä omistuksessa. Tämä tapahtuu yleensä lainaamalla osakkeet välittäjältä ja myymällä ne markkinoilla nykyiseen hintaan.
Lyhyeksimyyjän tavoite on ostaa nämä osakkeet takaisin myöhemmin, toivottavasti halvemmalla hinnalla, jolloin hän voi palauttaa lainatut osakkeet ja pitää erotuksen voittonaan.
Tämä strategia perustuu oletukseen, että tietyn arvopaperin hinta laskee tulevaisuudessa. Jos osake kuitenkin nousee odotettua enemmän, lyhyeksi myyjä voi joutua ostamaan osakkeet takaisin korkeammalla hinnalla, mikä aiheuttaa tappioita.
Tämän vuoksi lyhyeksi myynti on riskialtis strategia; teoriassa tappiot voivat olla rajattomat, koska osakkeen hinta voi nousta äärettömästi.
Lyhyeksi myyntiä käytetään usein myös suojautumiseen. Esimerkiksi sijoittaja, joka omistaa osakkeita ja pelkää niiden arvon laskevan, voi avata lyhyen position suojatakseen itseään mahdollisilta tappioilta. Tällöin lyhyeksi myynti voi auttaa tasapainottamaan salkun riskejä.