Konkurssitilastot antavat synkän kuvan suomalaisten yritysten tilanteesta. Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa pantiin vireille lähes 3500 konkurssia, kun kaksi vuotta aiemmin luku oli hieman yli 2600 konkurssia.
Tilintarkastajien edunvalvoja Suomen Tilintarkastajat ry on toteuttanut jäsenistössään kyselyn, jossa tilintarkastajat ovat arvioineet asiakkaidensa taloudellista tilannetta ja tulevaisuudennäkymiä.
Tuoreen kyselyn mukaan toimialojen liiketoiminnan edellytykset ovat vuonna 2024 edelleen heikentyneet. Investoinnit ja henkilöstömäärät ovat pienentyneet lähes kaikilla toimialoilla. Toimialoista ovat eniten kärsineet rakennusala ja taiteet, viihde ja virkistys.
Toiminnan jatkuvuuden vaarantumisella tarkoitetaan, ettei yhtiö suoriudu velvoitteidensa maksusta ja lopulta velkoja tai yritys itse hakee yrityksen konkurssiin, jos rahoitustilannetta ei saada paranemaan.
Tilintarkastajien näkemysten mukaan yritysten toiminnan jatkuvuuden vaarantumiseen vaikuttavat tyypillisimmin kolme virhettä.
Yksi virhe on se, että johdossa ollaan liian optimistisia näkemään todellista tilannekuvaa. Toisena virheenä tilintarkastajat mainitsevat sen, että korjaavat toimenpiteet aloitetaan liian myöhään. Kolmas yritysjohdon virhe on se, että yrityksessä ei laadita suunnitelmaa toiminnan pelastamiseksi.
Tilintarkastaja on yksi niistä asiantuntijoista, joka voi auttaa yritysjohtoa putoamasta näihin sudenkuoppiin.
”Tyypillisesti tilintarkastajan työkalupakkiin on kuulunut esimerkiksi kehotus johdolle tehdä realistinen arvio yhtiön kyvystä jatkaa toimintaansa, neuvonta talouden tilan analysoinnissa sekä kassavirran ennustamisessa ja hallinnassa”, kertoo Suomen Tilintarkastajat ry:n puheenjohtaja, KHT-tilintarkastaja Osmo Valovirta.
Jos toiminnan jatkuvuus alkaa olla vaakalaudalla, on viimeistään tuolloin syytä ryhtyä välittömästi toimeen. Tilintarkastajat kehottavat yritysjohtoa pitämään erityisesti huolta siitä, että yrityksissä laaditaan ennusteet ja suunnitelmat miten haastavasta tilanteesta päästään ulos. Yrityksen tulee myös varmistaa rahoituksen riittävyys, koska se on jatkuvuuden ehdoton edellytys.
Lisäksi tärkeää on fokusoiminen – toimintaa tulee fokusoida liiketoiminnan kannalta olennaiseen ja karsia ylimääräiset kulut.
Tilintarkastajat ovat kuitenkin varovaisen optimistisia alkavasta vuodesta, muun muassa korkojen laskun vuoksi. Yritysjohto ja omistajat voivat myös itse vaikuttaa yrityksen kykyyn jatkaa toimintaa reagoimalla ajoissa ja tunnistamalla kriisin merkit.