Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) julkaisi tuoreimman helmikuun suhdannekatsauksen Suomen päätoimialoilta.
Kokonaisuutena elinkeinoelämän luottamus pysyi likimain ennallaan. Teollisuudessa ja palveluissa pientä nousua, rakentaminen ja kauppa painuivat.
”Elinkeinoelämän luottamuksessa ei tapahtunut helmikuussa suuria muutoksia. Toimialojen välillä on jonkin verran hajontaa”, EK:n pääekonomisti Penna Urrila sanoo.
Teollisuuden luottamusta mittaava indikaattori nousi helmikuussa saldolukuun -6. Tammikuun lukema oli -7. Luottamusindikaattori on edelleen jonkin verran alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on 0.
Palveluiden luottamus vahvistui helmikuussa vähän, ja uusin saldoluku on +3. Edelliskuun lukema oli +2. Aikasarjan pitkän aikavälin keskiarvo on +11, joten luottamus on alle keskimääräisen tason.
Vähittäiskaupassa luottamus painui helmikuussa aavistuksen lukemaan -4, kun tammikuun saldoluku oli -3. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -2.
Rakentamisen luottamusindikaattori sen sijaan heikkeni helmikuussa -30 pisteeseen. Edelliskuun saldoluku oli -23. Luottamusindikaattori on yhä tuntuvasti alle pitkän aikavälin keskiarvon (-8).
”Rakentamisessa suhdannekuva on pysynyt huomattavan heikkona”, Urrila toteaa.
Rakentamisen tilauskanta on edelleen hyvin matalalla tasolla. Työvoiman määrän ennustetaan olevan yhä laskusuunnassa lähikuukausina. EK:n mukaan Suomen rakentamisen luottamus oli tammikuussa mitattujen vertailulukujen mukaan EU-maiden kolmanneksi heikointa.
EK:n ekonomisti Jouko Kangasniemi viestipalvelu X:ssä jakama kuvaaja kuitenkin osoittaa, että myös rakentamisen luottamusindikaattori on jatkanut nousua vuoden 2023 puolesta välistä alkaen – tosin tuskallisen matalalla kulmakertoimella.
Yritysten talousluottamus pysyi helmikuussa kokonaisuutena lähes ennallaan. Teollisuus ja palvelut hienoisessa nousussa – vähittäiskaupassa ja etenkin rakentamisessa heikkenevää. https://t.co/0dz71Gqhqb pic.twitter.com/7IDb3OiOXc
— Jouko Kangasniemi (@kngsnm) February 27, 2025
Kokonaisuutena EK:n helmikuun suhdannetiedustelun perusteella yritysten tilanne on hiljalleen kohentumassa, vaikka elpyminen on kokonaisuutena ollut vielä varovaista.
”Teollisuuden ja palveluiden suhdannekuva vahvistui hieman, kun taas vähittäiskaupassa varastojen kasvu painoi luottamusindikaattoria”, Urrila kiteyttää suhdannekatsauksen tulokset.