Helsingin pörssin tuloskausi melkein paketissa – salkunhoitaja listaa kolme onnistumista

Tuloskaudella muutama kotimainen pörssiyhtiö tuotti selkeän pettymyksen. Onnistumisia tuli kuitenkin kosolti.
Nokia teknologiayhtiö Nokia teknologiayhtiö

Viime vuoden loka-joulukuun tulosraportit on suurelta osin jo julkaistu. Vielä perjantaina tulosraporttinsa julkistivat Tokmanni, Aiforia, Componenta ja Tulikivi. Ensi viikolla julkistajia ovat Dovre Group, Orthex ja Tamtron.

Kokonaisuutena kuvassa tuloskausi ei tuottanut suuria yllätyksiä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Selkeä pettymys oli Neste, joka rämpii yhä syvemmällä uusiutuvien tuotteiden ylikapasiteetin suossa.

Neste teki viime vuonna tappiollisen tuloksen. Yhtiön tilikauden tappio oli 95 miljoonaa euroa.

Yhtiöllä oli myhös useita toiminnallisia haasteita jalostamoilla. Kuitenkin Nesteen tulosrivien alimman rivin madonluvut eivät johdu pelkästään tilapäisistä tuotantovaikeuksista, vaan ongelmat ovat syvällisempiä. Sekä uusiutuvien tuotteiden että öljytuotteiden markkinat ovat muuttuneet merkittävästi Nesteen kannalta epäedullisempaan suuntaan.

Toimitusjohtaja Heikki Malinen kertoo, että uusiutuvien polttoaineiden toimialalle on tullut lukuisia uusia kilpailijoita ja uutta kapasiteettia vuoden 2024 aikana.

Toinenkin energiasektorin yhtiö eli Fortum petti odotukset viimeisellä vuosineljänneksellä. Energiayhtiön loka-joulukuun liikevaihto laski 1,4 miljardiin euroon viime vuoden lähes 1,9 miljardista eurosta. Syy liikevaihdon laskuun oli pääasiassa alhaisemmat sähkön hinnat ja tuotantomäärien lasku.

Myös Nokian Renkaat jäi odotuksista, mikä veti osakkeen syöksyyn.

Rengasyhtiön liikevoitto otti loka-joulukuussa rankasti takapakkia, kun se jäi vain 15,4 miljoonaan euroon vertailukauden liikevoiton ollessa 33,1 miljoonaa euroa. 

Proprius Partnersin salkunhoitaja Mika Heikkilä laskee, että tuloskaudella noin 80 Helsingin pörssin suurimmista yhtiöistä saavutti tai ylitti liikevaihdon osalta odotukset.

Tuloksien suhteen ei vuosineljännes sujunut yhtä mallikkaasti, kun reilu puolet yrityksistä ylitti tai saavutti tulosodotukset ja vajaa puolet alitti ne.

”Mutta jo se, että tuloksissa ei koettu massiivisesti pettymyksiä, riitti nostamaan Helsingin pörssin alkuvuonna läntisten pörssien nousukärkeen johtuen alhaisista arvostuksista”, salkunhoitaja toteaa.

Heikkilä listaa Helsingin pörssistä kolme onnistumista, joista kaksi koskee toimialoja ja yksi yksittäistä yhtiötä.

Konepajayhtiöissä kolme onnistujaa

Selkeästi konepajat olivat tuloskauden onnistujia.

”Kokonaisuutena konepajojen sekä tuloskunto että ennen kaikkea uusien tilausten määrä olivat tämän tuloskauden positiivisimpia asioita. Tämä kertoo sekä maailmantalouden kohtuullisesta vedosta että suomalaiskonepajojen osaamisesta, että tilauksia satelee ympäri maailmaa”, Heikkilä toteaa.

Salkunhoitajan mukaan erityisesti Wärtsilä ja Konecranes vakuuttivat uusilla tilauksillaan. Lisäksi Kone on palautumassa Kiinan rakentamisen hidastumisesta huollon ja modernisoinnin vetämänä, tosin kasvu on Heikkilän mukaan edelleen vaatimatonta.

Muista konepajoista Cargotec, Kalmar, Metso ja Valmet julkistivat kutakuinkin odotetun tulosraportin, joten pettymyksiä ei tällä sektorilla juuri koettu, Heikkilä arvioi.

Myös pankki- ja rahoitussektori osoitti tuloskuntonsa. huolimatta korkojen lievästä laskusuunnasta. Heikkilän mukaan Nordean tulos oli erittäin hyvä. Kun arvostus on tulosperusteisesti halpa, ei ole hänen mukaansa ihme, että osakekurssi jatkoi nousuaan tuloksen jälkeen.

Salkunhoitajan mukaan myös vahinkovakuuttaja Sampo teki todella vahvaa tulosta ja samalla sijoittajat saivat viitteitä enemmän kasvuun panostamisesta.

”Pienemmistä pankeista ja varainhoitajista Aktia teki hieman odotettua paremman tuloksen, Taaleri samoin. Evlillä, Capmanilla ja UB:lla oli odotettuja tuloksia. Vain kiinteistöihin sidonnaisilla varainhoitajilla, kuten EQ:lla, tulos jäi selvästi odotuksista”, Heikkilä summaa pankki- ja rahoitussektorin yritysten tulosraportteja.

Nokialta ”helpottava osavuositulos”

Kolmantena tuloskauden onnistumisena Heikkilä nostaa teknologiasektorin sekä erikseen yhden yhtiön: Nokian.

”Pitkästä aikaa Nokialta saatiin helpottava osavuositulos. Kun huomioi, että ohjeistus oli Q4:lle varsin vaativa, oli suoritus sitäkin parempi.”

Nokia ylsi viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä selvästi analyytikoiden konsensusodotuksia parempaan liikevaihdon kasvuun ja tulokseen.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark on syystäkin tyytyväinen viimeisen vuosineljänneksen kehitykseen.

”Olen luottavainen, että nyt näkemämme myönteinen markkinakehitys jatkuu vuonna 2025. Liikevaihdon kasvun lisäksi viimeisen vuosineljänneksen kannattavuus oli erinomainen ja vertailukelpoinen liikevoittoprosentti oli 19,1 prosenttia”, kertoo toimitusjohtajan tehtävät jättävä Lundmark.

Salkunhoitajan mukaan Nokia alkaa saada hiljalleen liiketoimintaansa raiteilleen menetettyjen AT&T-kauppojen jälkeen. Uusi toimitusjohtaja ja Infinera-kaupan loppuunsaattaminen antavat tukea odotuksille kasvun kiihtymisestä.

Heikkilän mukaan muista teknologiayhtiöistä QT ja Vaisala tekivät joko erinomaista tulosta jo nyt tai kertoivat vahvan ohjeistuksen.

”Eli teknologiasektori parantaa hiljalleen, joskin sen toivoisi olevan selvästi suurempi ja laajempi Helsingin pörssissä”, Heikkilä toivoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Tokmanni kauppaketju kauppa talous

Tokmanni kasvaa tasaisen varmasti kuluttajien varovaisuudesta huolimatta

Seuraava artikkeli

Analyysi: Pörssin asuntorakentajat ovat vielä halpoja