
Kullan hinta jatkaa nousuaan. Kuudessa kuukaudessa jalometallin hinta on vahvistunut lähes 30 prosenttia ja viimeisen viiden päivän aikana kolme prosenttia. Hinta on ylittänyt jo 3 400 dollari unssilta.
Hinnannousu korostaa kullan vetovoimaa turvasijakohteena Yhdysvaltojen heikentyneen talousdatan vuoksi, arvioi Pepperstone-yhtiön tutkimustrategi Quasar Elizundia.
USA:n viimeisimmän yksityisen sektorin työpaikkojen ADP-raportin mukaan yksityisen sektorin työpaikkojen luonti oli toukokuussa erityisen heikkoa, kun uusia työpaikkoja syntyi vain 37 000. Kyseessä on alhaisin lukema maaliskuun 2023 jälkeen ja jää selvästi alle markkinoiden odottaman 115 000 työpaikan.
”Heikentynyt työmarkkinatilanne herättää kysymyksiä Yhdysvaltojen talouden vahvuudesta. Vaikka tämä luku on ristiriidassa aiemmin julkaistun JOLTS-työpaikkailmoitusten optimistisen kuvan kanssa, ristiriitaiset signaalit pitävät markkinoiden huomion kiinteästi perjantaina julkaistavissa olevassa virallisessa Non-Farm Payroll (NFP) -raportissa”, Elizundia toteaa.
Elizundian mukaan palvelusektori antoi myös huolestuttavia viestejä. Yhdysvaltojen ISM-palveluindeksi laski toukokuussa 49,9 pisteeseen, mikä merkitsi ensimmäistä supistumista kesästä 2024.
”Vaikka lasku oli lievä, se viittaa Yhdysvaltojen talouden keskeisen osa-alueen hidastumiseen, mikä vahvistaa edelleen kullan nousupainetta.”
Kansainvälinen ympäristö on myös myönteinen jalometalleille.
Yhdysvaltojen ja Kiinan välisten kauppajännitteiden pysyessä voimissaan huolimatta väliaikaisista tariffialennussopimuksista, ne jatkavat globaalin taloudellisen vakauden epävarmuuden lähteenä.
Molemmat valtiot ovat viime aikoina syyttäneet toisiaan sopimusrikkomuksista: Yhdysvallat väittää Kiinan viivästelevän strategisesti harvinaisten maametallien viennissä, kun taas Kiina vastustaa Yhdysvaltain uusia kriittiseen teknologiaan (kuten puolijohteisiin) kohdistuvia rajoituksia.
Donald Trump totesi keskiviikon varhaisina tunteina Truth Social -palvelussa, että oli ”äärimmäisen vaikeaa” päästä sopimukseen Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa.

Kommentit tulivat sen jälkeen, kun Kiina oli vastannut Trumpin perjantaina esittämään syytökseen siitä, että Kiina olisi ”täysin rikkonut sopimuksensa” Yhdysvaltojen kanssa, syyttämällä puolestaan Yhdysvaltoja sopimusrikkomuksesta ja vannoen puolustavansa omia etujaan.
Huolia Trumpin tullien taloudellisista vaikutuksista lisäsi OECD:n tiistaina tekemä maailmanlaajuisen talouskasvun ennusteen leikkaus.
OECD varoittaa, että talousnäkymät ovat käymässä yhä haastavammiksi. Järjestö ennustaa maailman bruttokansantuotteen kasvun hidastuvan 3,3 prosentin tasolta vuonna 2024 tasolle 2,9 prosenttia tänä vuonna ja vuonna 2026.
Elizundia uskoo, että tässä makrotaloudellisen ja geopoliittisen epävarmuuden ilmapiirissä kullan hinta pysyttelee lähellä kaikkien aikojen huippujaan noin 3 400 dollarin unssihintaa. Teknisestä näkökulmasta tämä taso edustaa merkittävää vastustasoa, Tämän kynnysarvon ylittäminen voisi laukaista merkittävän nousuliikkeen kohti kunnianhimoisempaa 3 700 dollarin hintatasoa.