Sanomalla on kovat kasvutavoitteet. Yhtiö aikoo kasvattaa perus- ja toisen asteen oppimisliiketoimintaansa yritysostoin ja pyrkii kasvattamaan konsernin liikevaihdon yli kahteen miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä. Viime vuonna liikevaihto oli 1,35 miljardia euroa, joten kirittävää on paljon.
Myös analyytikot odottavat Sanoman kasvavan reippaasti lähivuosina – ei kuitenkaan niinkään myynnissä, vaan tuloksessa.
Ensi vuoden liikevaihdon konsensusennuste on 1,38 miljardia euroa ja vuoden 2027 ennuste 1,42. Liikevoiton ennustetaan kuitenkin nousevan kuluvan vuoden 186 miljoonan euron konsensusennusteesta 226 miljoonaan euroon ensi vuonna ja 243 miljoonaan euroon vuonna 2027.
Yhtiön liiketoiminnat jakautuvat ensisijaisesti kahteen suureen osa-alueeseen: oppimiseen ja mediaan. Oppimisliiketoiminnassa Sanoma on yksi maailman johtavista toimijoista perus- ja toisen asteen koulutukseen, tarjoten painettuja ja digitaalisia oppimateriaaleja sekä digitaalisia oppimis- ja opetusalustoja useissa Euroopan maissa.
Learning-segmentissa hyvät kasvumahdollisuudet
Oppimisliiketoiminta on kasvattanut merkittävästi konsernin liikevaihtoa viime vuosina, ja siihen kuuluu jatkuvaa kansainvälistä laajentumista sekä uusien digitaalisten ratkaisujen kehittämistä.
Learning-segmentin kasvua vauhdittaa merkittävästi Solar-tehostusohjelma, joka on keskittynyt prosessien uudistamiseen ja organisaation rakenteiden optimointiin Espanjassa, Puolassa sekä seitsemässä muussa Euroopan maassa. Ohjelman odotetaan tuovan 55 miljoonan euron vuotuiset säästöt vuodesta 2026 alkaen, mikä parantaa segmentin kannattavuutta ja mahdollistaa resurssoinnin uusiin kasvumahdollisuuksiin.
Samalla opetussuunnitelmauudistusten syklit – erityisesti Espanjan LOMLOE- ja Puolan reformit – luovat ajoittaista kysyntäpiikkiä, joihin Sanoma on vastannut joustavalla tuotekehityksellä ja paikallistetuilla ratkaisuilla.
Digitaalisten alustojen, kuten eduVULCAN Puolassa ja uuden italialaisen oppimisratkaisun, menestynyt lanseeraus on vahvistanut asemaa hybridioppimisen markkinajohtajana. Opettajien enemmistö (90 %) suosii painettujen ja digitaalisten materiaalien yhdistelmää, mikä tukee Sanoman kilpailuetua laaja-alaisessa tuoteportfoliossaan.
Lisäksi Sanoman strategiset yritysostot, kuten italialaisen oppimateriaaliliiketoiminnan hankinta, on laajentanut yhtiön maantieteellistä läsnäoloa ja vahvistanut asemaa Keski-Euroopan markkinoilla.
Arvostuskertoimet kasvuun suhteutettuna maltilliset
OP arvioi, että Sanoman oppimisliiketoiminta on perusluonteeltaan äärimmäisen vakaata, minkä ansiosta Learning voi hyvin kestää taloussyklien tuiskut.
”Sanoma tarjoaakin sijoittajalle tuloskasvun ohella myös defensiivisyyttä volatiilissa markkinaympäristössä”, pankki toteaa.
Pankin mukaan Sanoman lähivuosien tuloskasvunäkymä on erittäin vahva Learning-divisioonan lähestyessä Euroopan oppimateriaalimarkkinasyklin seuraavaa huippua vuosina 2026-2027. Samalla yhtiön Solar-tehostusohjelmasta saavutettavat hyödyt vahvistavat kannattavuutta.

Vaikka viime vuosi oli Sanoman osakkeelle vahva, ovat yhtiön arvostuskertoimet OP:n mukaan lähivuosien tuloskasvuun peilattuna edelleen varsin maltilliset – erityisesti vuosien 2026-2027 ennusteillamme laskettuna.
”Odotamme Learningin lähestyvän huippusyklin heijastuvan osakkeen arvostukseen ja tulosodotuksiin loppuvuoden aikana positiivisesti”, pankki toteaa.
OP antaa Sanoman osakkeelle lisää-suosituksen.
Analyytikoiden konsensusennuste povaa Sanoman osakekohtaisen tuloksen nousevan tänä vuonna selvästi viime vuodesta. Kun viime vuonna osakekohtainen tulos oli 0,19 euroa, on konsensusennuste peräti 0,44 euroa. Ensi vuodelle ennuste povaa jo 0,72 euron osakekohtaista tulosta.
Konsensusennusteilla yhtiön ensi vuoden EV/EBIT-kerroin on 9,6x, mikä on alle viime vuosien keskiarvon.