Makrotalous

Venäjällä edelleen alhaiset osakkeiden arvostustasot

Venäjä on perinteisesti herättänyt sijoittajissa ristiriitaisia tunteita. Osakkeiden arvostustaso on jatkuvasti ollut Venäjällä länsimaita selvästi alhaisempi, mutta syitäkin tähän on monia: muun muassa polittinen epävarmuus, tuotantorakenteen yksipuolisuus, teollisuuden alhainen jalostusaste ja alhainen väestönkasvu. Kun Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisestä epäselvästä taloudellisesta ja poliittisesta tilanteesta päästiin vakaampiin oloihin, alkoi Venäjä saada talouskasvuun imua. Myös öljyn hinnan pitkä nousutrendi on tukenut Venäjän talouden tervehtymistä.

Miltä näyttää Venäjä nyt sijoittajan näkökulmasta? Tulevat talviolympialaiset ja jalkapallon MM-kisat vauhdittavat maan infrahankkeita. Öljyn hintakin on lähtenyt uudelleen nousuun, mikä on tietenkin positiivista maailman suurimman öljyntuottajamaan kannalta.

Ainakin Danske Invest Russia -rahaston salkunhoitaja Olga Karakozova uskoo Venäjä-sijoitusten potentiaaliin (pitää toki uskoa jo tehtävänsäkin puolesta),. Karakozova luettelee Sampopankin Verkkopankin katsauksessa viisi syytä miksi Venäjän markkina tulee tänä vuonna todennäköisesti menestymään paremmin kuin useimmat muut markkinat. Syyt ovat seuraavat:

  1. Öljyn hinnannousu.Venäjä on maailman suurin öljyntuottaja.
  2. Alhaiset arvostustasot. Venäläisten osakkeiden p/e-luvut ovat maailman edullisimpia.
  3. Yksityisen kulutuksen voimakas kasvu.
  4. Suuret infrastruktuuri-investoinnit.
  5. Alhainen valtion velka.

Osakkeiden arvostustasot ovat todellakin Venäjällä alhaiset verrattuna muihin markkinoihin, kuten voidaan havaita oheisesta taulukosta.

Maa ja indeksiNykyinen P/E-taso
Venäjä- Micex5-6x
US – S&P14-15x
Saksa – Dax14-15x
Espanja – IBEX10-11x
Ranska – Cac10-11x
Intia – Sensex15-16x
China – Shanghai12-13x
Brazil – Bovespa13-14x
Poland – WIG9-10x
Lähde: www.seekingalpha.com
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös