Makrotalous

Euroalueella vain kaksi vaihtoehtoa: liittovaltio tai hajoaminen

Ylen Radio 1:n haastattelussa 29.8. Palkansaajien Tutkimuslaitoksen erikoistutkija Heikki Taimio arvioi, että euro tulee hajoamaan. Ainoa keino euron suojelemiseksi olisi täysimittainen liitovaltio.

Euroalueen talouskriisi on ollut jatkuvien tulipalojen sammuttelua. Hätäpaketit ovat seuranneet toisiaan ja uusia roihuja syntyy säännöllisin väliajoin. Mikään ei viittaa siihen että EU-päättäjät olisivat saaneet aikaiseksi jotain sellaista, joka estäisi uusien tulipalojen syntymisen ja antaisi euroalueelle väljemmin tilaa pitkäjännitteisille rakenteellisille uudistuksille.

Koko valuuttaunionin idea on kyseenalaistettu erityisesti amerikkalaisten ekonomistien toimesta. Amerikkalaiset ekonomistien skeptisyys on nojannut pitkälti ns. optimaalisen valuutta-alueen teoriaan. Nobel-ekonomisti Robert Mundell päätteli tutkimustensa perusteella että yhtenäinen valuutta-alue edellyttää seuraavia:

 • Joustavaa valuuttakurssipolitiikkaa
 • Työvoiman vapaata liikkuvuutta valuutta-alueella
 • Monipuolista tuotantorakennetta

Valuuttaunionin ongelmat näyttävät liittyvän myös integraation asteeseen. Euroalueella ei ole luotu yhtenäistä verojärjestelmää, budjettia eikä tulonjakojärjestelmä. Myös alueen yhteiset eurobondit ovat jääneet vain keskustelun asteelle. Kun nämä työkalut euroalueelta puuttuvat, ei sillä ole mahdollisuuksia puuttua Etelä-Euroopan ongelmiin syvällisesti.  Vaihtoehdoksi näyttävät jäävän vain alati uudet tukipaketit.

Ylen Radio 1:n haastattelussa 29.8. Palkansaajien Tutkimuslaitoksen erikoistutkija Heikki Taimio arvioi, että euro tulee hajoamaan. Ainoa keino euron suojelemiseksi olisi täysimittainen liitovaltio. Tukitoimilla on Taimion mukaan vain ostettu aikaa, eikä niillä voida välttää uusia tulevia kriisejä, vaan uusia pelastusyrityksiä tullaan näkemään jatkossakin.

Mielenkiintoisinta erikoistutkija Taimion analyysissa on eurokriisin syiden arvio. Euron kriisissä kyse ei ole hänen mukaansa vain siitä, että kaikki kriisimaat olisivat eläneet yli varojensa. Taustalla on myös Saksan taloudessa tehdyt rakennemuutokset, jotka löysän rahapolitiikan vallitessa mahdollistivat likviditeetin pumppaamisen esimerkiksi Irlantiin ja Espanjaan. Molemmien maiden taloudet ylikuumenivat. Taimio kuitenkin myöntää, että Kreikan tapauksessa on kuitenkin kyse ennen kaikkea sen  itsensä aiheuttamasta velkaongelmasta.

Miten sijoittajan pitäisi tähän sotkuun suhtautua? Mikäli eurokriisi vielä pahenee, voi euron valuuttakurssissa olla edelleen paineita alaspäin. Tällöin sijoitukset euroalueen ulkopuolelle voi olla harkitsemisen arvoista. ETF-sijoittaja voi hyödyntää käänteisiä ETF-rahastoja. Tällainen on esimerkiksi Ruotsin pörssissä noteerattava XACT Europe bear 2, joka on kaksi kertaa vivuvettu käänteinen rahasto. Rahaston tuotto riippuu käänteisesti eurostoxx 50 -osakeindeksin tuotosta. Eurostoxx on euroalueen suurimpien osakkeiden indeksi. Käänteisissä ETF-rahastoissa on kuitenkin riskinsä (ks. artikkeli käänteisistä ETF-rahastoista tästä).

Lähde: www.nordnet.fi
4 kommenttia
 • HelppoHeikki sanoo:

  Kyllä nyt euroa parjataan. Tosiasia kuitenkin on että euroaika on ollut Suomelle hyvää aikaa. Inflaatio-deflaatiokierteet ovat poissa, korot ovat olleet alhaiset.
  Ja nyt kun euro on suhteessa Ruotsin kruunuun, puntaan ja dollariin nähden alhainen, luulisi vientiteollisuuden patruunoidenkin olevan tyytyväisiä

  • Vatanen sanoo:

   Väitätkös tosiaan että alhaiset korot johtuvat eurosta? Katsopas Ruotsin korkotasoa.

   • HelppoHeikki sanoo:

    Korkoihin vaikuttaa odotukset siitä millaista valuuttakurssipolitiikkaa maassa harjoitetaan. Markka-aikana Suomi devalvoi markan lähes säännöllisesti. Vain liittyminen euroon poisti sen devalvaatio-odotuksista johtuvan koron riskipreemion, jonka toteutetut devalvaatiot olivat aiheuttaneet.

  • Daniel sanoo:

   Suomen kaksivuotisen joioakvelkakurjalainkn korko on painunut miinukselle je4lkimarkkinoilla. Korko oli torstaina 0,5 korkopistette4 (0,005 prosenttia) miinuksella eli juuri nollan alapuolella.Miinusmerkkinen korko tarkoittaa site4, ette4 sijoittajat ovat valmiita maksamaan Suomelle siite4, ette4 ne saavat ostaa sen velkapapereita.Je4lkimarkkinoiden ke4site ei ole Ylen toimittajallekaan ihan selve4. Se, ette4 sijoittajat myyve4t toisilleen Suomen lainoja korkeampaan hintaan kuin emissiossa, ei tarkoita suoraan tarkoita site4, ette4 Suomi te4ste4 hyf6tyisi. Korot maksetaan kuten lainassa on sovittu.

 • Ylös
  >