Yritysuutiset

Baswarelta tulosvaroitus, myös analyytikkosuositukset laskussa

Taloushallinnon ohjelmistoja tarjoava Basware joutui alentamaan kuluvan vuoden tulosohjeistustaan. Myös yhtiön osaketta seuraavien analyytikoiden antamat suositukset ovat heikentyneet viime kuukausina.

Tämän hetkisen näkymän mukaan Basware arvioi vuoden 2013 liikevaihdon kasvavan ja vuoden 2013 liikevoiton (EBIT) olevan positiivinen.

Uusi ohjeistus on varovaisempi kuin aiempi. Aiemmin yhtiö oli nimittäin arvioinut vuoden 2013 liikevaihdon kasvavan yli 15 prosenttia ja vuoden 2013 liikevoiton (EBIT) kasvavan edelliseen vuoteen verrattuna.

Lisenssimyynti laskee

Tulosohjeistuksen tarkennus perustuu Baswaren mukaan ensisijaisesti tavoiteltua heikompaan liikevaihdon kasvuun, mikä johtuu uuden sukupolven Alusta -ohjelmiston myöhästymisestä. Myös lisenssimyynti takkuilee. ”Lisenssimyynnin laskun edelliseen vuoteen verrattuna ennakoidaan jatkuvan loppuvuonna, kun aiemmin arvioitiin lisenssimyynnin laskun taittuvan loppuvuonna”, Basware kertoo pörssitiedotteessaan.

Lisäksi yhtiö arvioi, että tammikuussa 2013 hankitun Certipostin liiketoiminnan liikevoitto on vuonna 2013 noin 1,8 miljoonaa euroa negatiivinen, kun alkuperäinen arvio koko vuodelle oli lievästi positiivinen.

Tuloksentekokyvyn parantamiseksi yhtiö käynnistää välittömästi tehostamisohjelman.

Sijoittajien näkökulmasta tulosvaroituksen syistä erityisesti lisenssimyynnin lasku on kenties kaikkein oleellisinta. Yhtiö arvioi verkkosivuillaan että lisenssimyyntiä heikentää epävarma tilanne maailmanmarkkinoilla. Pitemmällä aikavälillä yhtiö luottaa siihen, että lisenssimyynnin siirtyy kohti kokonaispalveluina tarjottavia SaaS-ratkaisuja.

Suositukset ja tulosennusteet laskussa

Baswaren osaketta seuraavien analyytikoiden suositukset ovat heikentyneet jo ennen tulosvaroitusta. Reutersin tietokannan mukaan kuudesta suosituksesta kolme on ”vähennä” ja ”osta”-suosituksia ei ole enää lainkaan. Vielä kolme kuukautta sitten yhtiö sai yhden ”osta”-suosituksen ja ”vähennä”-suosituksia oli vain yksi.

Myös konsensusennusteet koko vuoden osakekohtaisesta tuloksesta ovat tulleet alas. Vielä vuosi sitten ennuste kuluvan vuoden osakekohtaiselle tulokselle oli Reutersin tietokannan mukaan 1,08 euroa osakkeelta. Nyt se on enää 0,56 euroa osakkeelta. Tulosennuste on siis romahtanut lähes 50 prosenttia.

Baswaren pörssikurssin lasku on ollut kuitenkin tulosennusteen laskua huomattavasti maltillisempaa – laskua on vuoden aikana tullut vain vajaat 13 prosenttia. Näin ollen yhtiön ennusteiden mukainen arvostustaso on P/E-kertoimella laskettuna noussut tasolle 33.

Basware siis hinnoitellaan edelleen kasvuyhtiön arvostuskertoimella.

Kommentoi
Ylös
>