Asunnot ja kiinteistöt

Helsingissä peräti 30 % vuokrien nousu

vuokratVuokra-asuntojen vuokrakehitys on ollut hyvin epätasaista maan eri osissa. Helsingissä vuokrat ovat nousseet viime vuosina hurjasti. Vuokra-asuntojen tarjonta ei ole vastannut kasvavaan kysyntään.

Suomen Pankin julkistamassa raportissa “Suomen talouden tilannekuva 2013” todetaan uusien vuokrasopimusten nousseen Helsingissä vuosina 2008–2012 peräti 30 prosenttia. Helsingin vuokrien nousu on ollut selvästi maan nopeinta. Pääkaupunkiseudulla kokonaisuudessaankin nousua oli 22 prosenttia, mikä on sekin ollut kaksi kertaa nopeampaa kuin muualla maassa keskimäärin.

Raportin mukaan pääkaupunkiseudun asuntojen vuokrat ovat nousseet nopeimmin pienissä asunnoissa ja kalleimmilla alueilla.

Syy vuokrien nousuun on klassinen. “Pääkaupunkiseudulle kohdistuvan muuttopaineen vuoksi näille asunnoille löytyy kysyntää, johon uusien vuokra-asuntojen tarjonta ei ole pystynyt vastaamaan”, raportissa todetaan.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 3,5 prosenttia vuonna 2012 sekä koko maassa että pääkaupunkiseudulla.

Taantuma ei ole alentanut vuokrien nousupaineita. Vuoden 2013 alkupuoliskolla vuokrien nousuvauhti kiihtyi hieman huolimatta heikosta talouskehityksestä, raportissa todetaan. Vuoden 2013 alkupuoliskolla vuokrat olivat koko maassa 3,7 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 4,1 prosenttia vuodentakaista korkeammalla tasolla.

Vuokrien nousu on ollut myös nopeampaa kuin muualla euroalueella. “Uusien vapaarahoitteisten vuokrasopimusten vuokrat nousivat vuoden 2008 keväästä vuoden 2012 loppuun keskimäärin 15 %, kun euroalueen maiden asuntovuokrat keskimäärin olivat vuoden 2012 lopussa noin 7 % vuoden 2008 kevään tasoa korkeammalla”, raportissa todetaan.

Lähde: Suomen talouden tilannekuva elokuussa 2013, Suomen Pankki.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös