Tunnusluvut

Oksaharju: Osakekurssi seuraa tulosten ja osinkojen kasvua

Osakestrategi ja suosittu sijoitusbloggari uskoo pörssiyhtiöiden osakekurssien ja pitkän aikavälin voitonjakokyvyn väliseen yhteyteen.

”Henkilökohtaisesti suosin pitkän aikavälin sijoitusfilosofiaa, koska en osaa ennustaa muiden sijoittajien ajatuksenjuoksua lyhyellä aikavälillä”, Oksaharju kirjoittaa Nornetblogin artkkelissaan.

Pitemmän aikavälin sijoittamisessa tilanne on kuitenkin toinen.

”Sen sijaan koen mahdolliseksi laatia perusteltuja arvioita siitä, mitkä pörssiyhtiöt menestyvät suurella todennäköisyydellä viiden, kymmenen ja kahdenkymmenen vuoden päästä”, osakestrategi jatkaa.

Oksaharjun mukaan pitemmän aikavälin sijoitushorisontilla sijoituskohteen arviointi liittyy keskeisimmin yhtiön suhdanteiden yli ulottuvan ansaintapotentiaalin hahmottamiseen, eikä niinkään osakkeen kurssikäyrän trendin tai markkinatunnelmien muutosten arvaamiseen.

Oksaharju siis uskoo, että osakekurssi seuraa ennemmin tai myöhemmin yhtiön todellisen voitonjakopotentiaalin kehityskaarta. ”Ajatus on yksinkertainen: mitä enemmän pörssiyhtiö kykenee jakamaan voittoa omistajilleen kustannusten, verojen ja välttämättömien investointien jälkeen, sitä arvokkaampi sen osakkeen tulee olla”, sijoitusbloggari toteaa.

Oksaharju on tunnettu Warren Buffettin sijoitustyylin puolestapuhuja.

”Myös Warren Buffett soveltaa mieluiten pitkän aikavälin sijoitusfilosofiaa. Jaan hänen kanssaan näkemyksen siitä, ettei kukaan voi ennustaa varmuudella osakkeen lähitulevaisuuden kehityskaarta. Siksi sijoittajan kannattaa keskittyä pörssiyhtiön pitkän aikavälin liiketoimintaedellytysten arviointiin.”

”Markkinoiden konsensusennusteethan eivät muutoksineen luo yhtiön kassaan euroakaan lisää voittovaroja, jotka ovat osakekurssin pitkän aikavälin trendin perusta”, Oksaharju toteaa.

Osaketuottojen ja yritysten tulosten välinen yhteys näkyy myös alla olevassa kuvaajassa, joka on julkaistu SalkunRakentajan Twitter-tilillä. Kuvaaja näyttää amerikkalaisen S&P 500 -osakeindeksin osaketuottojen ja indeksin yritysten osakekohtaisten tulosten historian.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös