Sijoitusideat

Nordea löysi houkuttelevia osakkeita pohjoismaiselta öljysektorilta

Nordea uskoo öljyn hinnan maltilliseen nousuun. Norjan öljysektorilta löytyy kaksi mielenkiintoista pörssiyhtiötä.

Nordea Marketsin keskiviikkona julkaisemassa öljysektoriraportissa Nordea ennusta pohjanmeren öljyn hinnan nousua (brent) 70 dollariin vuoden loppuun mennessä. Nousua tukee erityisesti öljyntuotannon investointitahdin hidastuminen Yhdysvalloissa.

Signaaleja tarjonnan vähentymisestä

”Ensimmäisiä merkkejä tuotannon ennakoidusta hidastumisesta on jo ollut havaittavissa mm. jenkkien öljyvarastojen odotettua nopeamman putoamisen sekä öljynporauslauttojen sekä -lupien lukumäärän laskun myötä. Eilen tosin öljyvarastoissa nähtiin pieni yllätysnousu, ja öljyn hinta laski hieman tasolle 62 dollaria”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan.

Öljyn hinnan nousua rajoittaa kuitenkin edelleen ennätyksellisen korkea tuotanto.

Nordean mukaan öljynviejämaiden kattojärjestö OPEC:n tuotanto on tällä hetkellä ennätyskorkealla ja Nordea odottaa OPEC maiden puolustavan markkinaosuuksiaan ja samalla investoivan tehokkaampaan varantojen käyttöön. ”Tämä yhdistettynä kustannustehokkaampaan Yhdysvaltojen liuskeöljyvarantojen käyttöön tulee ennusteidemme mukaan vaimentamaan mahdollisia öljynhintaliikkeitä ja odotammekin öljyn hinnan asettuvan seuraavien vuosien aikana 70 – 75 dollarin tasolle”, pankki arvioi.

Nordean poimintoja pohjoismaiselta öljysektorilta

Yhtiöpoiminnoissa Nordea suosii Det Norske Oljeselskapia, jonka arvo pääosin määräytyy Johan Svedrup -öljykentän arvon mukaan.

”Öljykentän rakennustyöt aloitettiin vuonna 2012 ja varannon odotetaan olevan tuotannossa vuonna 2019. Täydessä tuotannossa Johan Svedrup -kentän ennustetaan tuottavan yli 500 tuhatta barrelia päivässä ja olevan historian suurin yksittäinen Pohjanmerellä tuotannossa oleva öljykenttä. Det Norsken rahoitus on järjestetty Johan Svedrupin tuotannon aloitukseen asti ja osakkeen arvostus on houkutteleva”, Nordea toteaa.

Suurimpana riskinä Nordea näkee projektiviivästykset ja niiden myötä rahoitusaseman heikentymisen.

Statoilin kurssikehitys on viimeaikoina ollut heikkoa, mutta yli 5 prosentin osinkotuotto tukee Nordean mukaan tarinaa. ”Yhtiö on viimeaikoina viestinyt, että lähiajan osingot ovat turvassa. Kassavirtaa tukevat investointien leikkaukset sekä kustannustehokkuutta parantavat toimet ovat mielestämme uskottavia”, pankki toteaa.

Statoil-osakekurssi-072015

Nordean analyytikoiden mukaan Statoilin investoinnit tulevat laskemaan kuluvan vuoden 18 miljardista dollarista 15 miljardiin dollariin vuoteen 2018 mennessä. Yhtiön vähentyvät investoinnit tekevät kuitenkin pidemmän aikavälin kasvutavoitteiden saavuttamisen haastavammaksi.

Statoilia seuraavista analyytikoista suurin osa, eli 17 analyytikkoa antaa yhtiön osakkeelle tällä hetkellä ”Pidä”-suosituksen. Reutersin tietokannan mukaan vain kolme analyytikkoa suosittaa ostamaan Statoilia. Myyntisuosituksen antaa kuusi analyytikkoa.

Kommentoi
Ylös
>