Rahoitusteoriaa

Sijoittamisen kummajaisuus – pienemmällä riskillä parempaa tuottoa

Vastoin rahoitusteorian oletuksia, matalariskiset sijoituskohteet ovat tuottaneet Suomen osakemarkkinoilla riskisiä sijoituskohteita paremmin.

LähiTapiola Varainhoidon riskienhallintapäällikön, Perttu Hytösen mukaan matalariskisten osakkeiden keskimääräistä parempi historiallinen tuottokehitys on yksi merkittävimmistä anomalioista eli epäjohdonmukaisuuksista osakemarkkinoilla.

”Matalariskisten osakkeiden vuotuinen tuotto on teollisuusmaissa ollut yli prosentin markkinaindeksiä korkeampi viimeisten 20 vuoden aikana”, Hytönen toteaa blogissaan.

Havainto on jyrkästi ristiriidassa yhden rahoitusteorian perustavimpien lähtökohtien kanssa.

Rahoitusteorian mukaan sijoittajat vaativat korkeammasta riskistä korkeamman riskipreemion eli tuotto-odotuksen. Riskisempien sijoituskohteiden tuoton pitäisi siis olla keskimäärin korkeampi kuin turvallisten sijoituskohteiden.

Hytösen mukaan rahoitusalan julkaisuissa matalan riskin anomalialle on esitetty useita eri selityksiä, jotka perustuvat sijoittajien epärationaaliseen käyttäytymiseen. ”Keskivertosijoittaja ostaa mieluummin korkeariskisiä osakkeita, mikä johtaa osakkeiden yliarvostukseen ja heikompiin tuottoihin suhteessa matalariskisiin osakkeisiin.”

Matalariskiset osakkeet ovat menestyneet myös Helsingin pörssissä riskisempiä osakkeita paremmin.

Hytönen teki laskelman riskitason vaikutuksesta osakkeiden tuleviin tuottoihin. Hän jakoi Helsingin pörssin 75 suurimman yhtiön osakkeet kvartaaleittain viiteen eri salkkuun osakkeiden historiallisen riskin eli volatiliteetin perusteella. Kullekin salkulle Hytönen laski historialliset tuotot

Hytösen tuottolaskelmien perusteella matalariskisiä osakkeita suosiva sijoittaja on menestynyt kotimaisilla osakemarkkinoilla varsin hyvin. Matalariskisimmän salkun historiallinen tuotto oli 12,4 prosenttia, kun riskisimmän salkun tuotto oli vaivaiset 3,6 prosenttia.

”Matalariskiset osakkeet ovat tuottaneet tarkastelujaksolla selvästi korkeariskisiä osakkeita paremmin. Tosin lähes 9 prosentin vuotuinen tuottoero tulee pääosin korkeariskisten osakkeiden heikosta tuotosta eikä niinkään matalariskisten osakkeiden ylituotoista.”

”Historiallisten lukujen valossa sijoittajan kannattaa vältellä riskillisimpiä korkean volatiliteetin osakkeita – etenkin nykyisessä epävarmassa sijoitusympäristössä”, Hytönen neuvoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös