Osakeanalyysit

Portfolio Visualizer – ilmainen analyysityökalu

Joskus voi tulla tarve analysoida osakkeiden historiallisia tuottoja. Tällöin ilmainen Portfolio Visualizer voi olla ihan hyödyllinen työkalu.

Yhden osakkeen historiallisen tuoton saa helposti laskettua käsin, mutta joskus voi kuitenkin tulla tarve analysoida useamman osakkeen historiallisia tuottoja kerralla.

Useampaa osaketta kerralla analysoitaessa työn määrä kasvaa ja siinä vaiheessa sijoittamista harrastava pistää helposti hanskat naulaan. Tai etsii sopivan työkalun, joka tekee työn nopeasti ja kätevästi.

Portfolio Visualizer

Portfolio Visualizer on työkalu, jolla pystyy itse asiassa tekemään useitakin asioita. Tässä artikkelissa käsitellään kuitenkin vain portfolion historiallisten tuottojen analyysi.

Isossa kuvassa idea on, että työkaluun syötetään salkun sisältö ja annetaan analysoitava aikaväli. Työkalusta saadaan ulos salkun tuotto kyseisellä aikavälillä ja pari muutakin parametriä.

Työkalu laskee salkulle kokonaistuoton. Kokonaistuotto tarkoittaa sitä, että osingot on laskettu tuottoon mukaan. Työkalu tekee siis astetta enemmän, kuin että hakisi pelkät kurssimuutokset.

Salkun tuottoa laskiessa oletuksena on, että osingot uudelleensijoitetaan. Veroja ja kaupankäyntikuluja ei huomioida.

Analyysi käytännössä

Työkalun hyvänä puolena on, että ohjelma hyväksyy Excel-tiedoston ja CSV-tiedoston. Osakkeiden tunnisteet, eli tickerit, laitetaan yhteen sarakkeeseen ja paino toiseen. Esimerkiksi näin:

osakeanalyysi, työkalu, Portfolio Visualiaer on ilmainen analyysityökalu sijoittamiseen.

Valmiin taulukon hyväksyminen on käyttäjälle erittäin hyvä juttu. Kahdeksan tickeriä nyt vielä syöttää manuaalisesti, mutta 40 osakkeen kohdalla valmiin taulukon hyväksyminen helpottaa analyysiä jo paljon.

Kyseinen toiminto ei löytynyt ihan heti, mutta se siis löytyy ”Portfolio”-kohdan alta kohdasta ”Upload Portfolio”.

osakeanalyysi, työkalut, työkalu, analyysi, ilmainen

Isompaa portfoliota analysoitaessa pidemmällä aikavälillä, voi käydä niin, että kaikkea tietoa ei löydy. Tällöin voi tulla eteen tilanne, jossa yksittäisiä osakkeita joutuu poistamaan.

Se, että tietoa ei löydy voi johtua monesta syystä. Yleensä nämä syyt ovat ymmärrettäviä, eivätkä välttämättä johdu itse työkalusta. Esimerkkeinä mainittakoon tapaukset, jossa analysoitava aikajana sisältää yrityskauppoja tai pörssilistautumisia.

Analysoitavan aikajanan voi valita kuukauden tai vuoden tarkkuudella. Kovin lyhyttä analyysia työkalulla siis ei kannata lähteä tekemään. Lisäksi sijoittaja voi halutessaan valita salkun tasapainotuksen. Tällöin työkalu tasapainottaa salkun esimerkiksi kerran vuodessa ja laskee kerran vuodessa tasapainotettavan salkun tuoton.

Työkalun antamat tulokset

Työkalun tulokset voivat näyttää esimerkiksi tältä:

Portfolio visualiser on ilmainen analyysityökalu sijoittamiseen, joka näyttää graafina sijoitussalkun kehityksen.

Tulosnäkymä siis antaa ulos sijoituksen tuottokehityksen ja piirtää tälle kuvaajan. Lisäksi salkulle lasketaan keskimääräinen vuotuinen kasvuprosentti ja keskihajonta.

Sharpen luku on tunnusluku, joka suhteuttaa salkun tuoton sen keskihajontaan. Toinen tapa kuvata Sharpen lukua on, että iso luku tarkoittaa että salkku on tuottanut paljon pienellä riskillä. Riskillä tarkoitetaan tässä kohti salkun arvonvaihtelua.

Sortinon luku on samankaltainen Sharpen luvun kanssa. Erona on, että Sortinon luku huomioi ainoastaan alaspäin tapahtuvan arvonvaihtelun. Sijoittajahan haluaa, että sijoituksen arvo heilahtaa ylöspäin. Mitä korkeampi Sortinon luku sen parempi tuotto salkulla on ollut suhteessa riskiin.

Työkalun rajoitteet

Työkalu hyväksyy amerikkalaiset osaketunnisteet, mutta ei suomalaisia osaketunnisteita. Käytännössä New Yorkin pörssissä kaupan kohteena oleva Nokia tunnistetaan, mutta puhtaasti Helsingin pörssistä löytyvä Revenio Group ei.

On myös hyvä muistaa, että historiallinen tuotto ei takaa tulevaa tuottoa. Se mikä toimi ennen ei välttämättä toimi tulevaisuudessa.

5 kommenttia

5 kommenttia

 1. vipusijoittaja

  15.12.2016 at 22:54

  Olen käyttänyt tätä paljon ja ”mainostanutkin” runsaasti netissä, mutta mihin tuo oikein perustuu, siis taloudelliselta pohjaltaan? Mainoksia ei sivustolla näy, eikä oikein tietoakaan siitä, että mistä rahoitus sivustolle tulee? Keräävätkö parhaat ideat talteen harjoitussalkuista vai mahtaakohan yksi kaunis päivä pärähtää maksulliseksi?

 2. Konsta Lindqvist

  16.12.2016 at 09:06

  Tämä on aivan loistava työkalu. Mielestäni parhaimmillaan, jos haluua backtestata jotain tiettyä strategiaa tai tsekata jonkin ETF:n faktoripainot (small, value, momentum etc.) tai katsoa eri kohteiden korrelaatioita. Itse käyttänyt ETF:ien kohdalla mutta toimiipa tuo osakeportfoliollakin yhtä hyvin.

  Kaikkia osakkeita/ETF:iä ei tosin löydy, amerikkalaisilla tunnisteilla mennään.

  Vaikuttaa tosiaan jopa liian hyvältä ilmaispalveluksi, saa nähdä pysyykö ilmaisena.

 3. Henri Blomster

  16.12.2016 at 15:21

  Hei Konsta ja Vipusijoittaja. Tein Foorumiin ryhmän nimeltä Analyysityökalut. Sinne on nyt kerätty muitakin työkaluja ja myös nämä kommenttinne on kopioitu Foorumiin.

 4. B. Kinski

  18.12.2016 at 18:15

  Onko kokemuksia Zenostock-työkalusta? Sitä juuri katselen.

  • Jorma Erkkilä

   18.12.2016 at 19:22

   Olen joskus tuolla sivuilla käynyt, mutta en tunne. Toivottavasti joku lukijoista on käyttänyt ko. sovellusta.

   Tuossa voisi olla yksi artikkelin aihe SalkunRakentajaan. Siinähän on 14 päivän ilmainen kokeiluaika.

   Sivuilta löytyi näköjään demo: http://zenostock.com/video/demo_video.php

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös