Oma talous

Passiivinen tulo – ansaitse lisää rahaa vähällä vaivalla

Eikö olisi mahtavaa tehdä rahaa jopa nukkuessasi? Passiivinen tulo voi olla ratkaisu.

Eikö olisi mahtavaa tehdä rahaa jopa nukkuessasi? Se on itseasiassa täysin mahdollista ja vaatii vain hieman suunnitelmallisuutta sekä omien vahvuuksien tuntemista.

Jos tavoitteena on rikastuminen, tulonlähteitä on suositeltavaa olla yhden sijasta muutamia erilaisia. Olen viime aikoina lukenut paljon passiivisten tulonlähteiden hankkimisesta ja miettinyt muutamia, joita pystyn omalla kohdallani toteuttamaan jo nyt välittömästi. Luin aika tarkalleen vuosi sitten aiheeseen liittyvän kirjan 4 tunnin työviikko, joka todella avarsi omia silmiäni passiivisten tulojen hankinnan suhteen. Kannattaa siis ehdottomasti lukaista kyseinen teos, jos tämä asia kiinnostaa.

Passiivinen tulo ei kuitenkaan koskaan ole täysin passiivista, vaikka siitä kyseistä nimitystä käytetäänkin. Se kannattaakin ymmärtää tuloksi, jonka saamiseksi joudutaan ensin näkemään hieman vaivaa, mutta jatkossa se vaatii yleensä vain ylläpitoa.

Tässä lista omista suosikeistani, joiden avulla voi ansaita rahaa suhteellisen pienellä panoksella aikaa ja vaivaa. Listalta löytyy muutama sijoitusidea passiivisten tulojen hankkimiseen ja muut kohdat liittyvät omien vahvuuksiesi hyödyntämiseen. Jos haluat lisää ideoita, niin tästä jutusta löytyy muitakin näiden seuraavien lisäksi.

Siitä vain valitsemaan.

1. Aloita asuntosijoittaminen

Lasken tämän itse passiivisten tulojen joukkoon, vaikka sijoitusasuntojen hoitaminen on välillä hyvinkin aktiivista puuhaa. Kuitenkin suurimman osan ajasta vuokratulot rullaavat tilillesi (vuokralaisen hoitaessa oman osuutensa) automaattisesti ilman omaa vaivannäköäsi tuoden koko ajan kuukausittaista lisätuloa sinulle. Jos olet käyttänyt asunnon hankkimiseen velkavipua, maksavat vuokralaiset ajan saatossa vuokrillaan velkasi pois ja olet yhden asunnon verran vauraampi, lähes passiivisesti.

2. Kirjoita e-kirja

Verkkosisältöjen luominen on tänä päivänä tehty hyvin helpoksi. Valmiita e-kirjapohjia on ladattavissa täysin ilmaiseksi ja omat verkkosivut, joilla kirjaa ja osaamistaan voi markkinoida, saa pystyy hyvin vähällä panoksella ja rahalla. E-kirja voi olla esimerkiksi ohjekirja, opas, urheilu- tai ravinto-ohjelma ja sisältää oikeastaan ihan mitä tietoa tahansa, kunhan sille tiedolle löytyy kohderyhmää ja ostajia. Työn teet vain kerran ja parhaimmassa tapauksessa työsi alkaa tuottaa sinulle jatkuvaa tulovirtaa. Ja mikä parasta, sinun ei siis tarvitse olla IT-guru voidaksesi hyödyntää omaa osaamistasi tässä muodossa. Lue tästä artikkelista lisää e-kirjan kirjoittamisesta.

3. Perusta blogi

Jos olet taitava tuottamaan mielenkiintoista tekstiä tai videoita tai osaat ottaa upeita kuvia, niin kannattaa kokeilla omien kykyjesi esittelemistä blogissa. Googlen hallinnoima Blogger-palvelu on esimerkiksi yksi helppokäyttöinen alusta aloittelevalle bloggaajalle. Omien kykyjen esittelemisen ja verkostojen luomisen lisäksi blogeissa on myös se hyvä puoli, että niihin on mahdollista saada mainostajia ja sitä kautta itselleen passiivista tuloa. Ja edelleenkään ei tarvita IT-gurutaitoja.

4. Osta hyvää osinkoa maksavien yhtiöiden osakkeita

Osinkoa maksavien yhtiöiden osakkeet tuottavat sinulle vuosittaista passiivista tuloa ja samalla osakkeiden omistaminen antaa mahdollisuuden myyntivoittoihin osakkeen arvon noustessa.

5. Perusta verkkokauppa

Puuttuuko Suomen markkinoilta jotain, mitä voisi alkaa maahantuoda ja myydä verkkokaupan välityksellä? Tai valmistatko kenties itse jotakin tuotetta? Verkkokauppa on helppoa ja edullista perustaa ja sen pyörittäminen onnistuu hyvin myös sivutoimisesti, ainakin aluksi.

6. Säästä indeksirahastoon

Suorien osakkeiden lisäksi näen indeksirahastot järkevimpänä pitkän aikavälin sijoituskohteena niiden monesti minimaalisten kulujen (verrattuna pankkien omiin rahastoihin) sekä helppouden vuoksi. Indeksirahastoon sijoittamalla sijoitat osakemarkkinaan, mutta täysin passiivisesti, mikä tarkoittaa, että saat markkinan keskimääräisen tuoton, muttet joudu itse miettimään, milloin osakkeita tulisi myydä tai ostaa.

2 kommenttia
 • Herakleitos sanoo:

  1. Älä aloita. Vuokralainen sotkee kämmppäsi ja nukahtaa lattiakaivon päälle. Kasvattaa hamppua ja myy kämpässä tietynlaisia palveluja. Möykkää öisin ja saat taloyhtiön kimppuusi.
  Suomessa vuokralaista ei saa häädettyä alle vuodessa, muuten kuin kenties ilmiantamalla tämä poliisille vihapuheesta.

  2. Älä kirjoita. ”Verkkosisältöjen” luominen ei todellakaan ole helppoa. Sinusta ole myöskään kirjailijaksi, koska et osaa tasapainoilla sillä kapealla kujalla, joka kulkee kiinnostavan tekstin ja viranomaisen eri verukkeilla ja rikosnimikkeillä kieltämän tekstin välillä.

  3. Älä perusta. Se hakkeroidaan ja tungetaan täyteen pornoa ja vihapuhetta. Identiteettisi varastetaan. Karhu-ryhmä ryntää kotiisi karmit kaulassa ja saat kolme vuotta Keravan ilotaloa.

  4. Älä osta. Tässä markkintilanteessa osta syklisiä ja kasvuyhtiöitä. Tai odota kunnon dippiä, joka on ovella jouluakin aiemmin.

  5. Älä perusta. Ainakaan, ellei sinulla ole tooosi hyvää liikeideaa. Katso vaikka Leijonan Luolasta(Shark Tank) esimerkkejä tuotteista tai palveluista, joista rahoittajat eivät innostu. Jos kuitenkin perustat, katso ettet tärvää omia rahojasi vaan esimerkiksi Finnveran.

  6. No vihdoinkin! Eikä tarvita edes hajautusta, kun sijoittaa maailmanindeksiin(mainos poistettu). Kulutkin pysyy aisoissa(saat korkoa korolle), kun sijoittaa ilmaisen alustan kautta(toinen mainos poistettu)

 • Ihan hyviä ideoita ja noilla on kyllä mahdollista onnistua. Olisi hyvä kuitenkin painottaa, että passiivisen tulon hankkiminen ei ole helppoa ja se ei missään nimessä sovellu laiskoille tai passiivisille luonteille. Oikeasti passiivista tuloa saadakseen tulee olla itse aktiivinen. Monet jättävät liian helposti leikin kesken, kun luulevat että raha tulee helpolla. Totuus on kuitenkin, että passiivisen tulon hankkiminen vaatii useita vuosia lähteäkseen kunnolla käyntiin.

 • Ylös
  >