Indikaattorit

Keskuspankin korkoennuste yllätti markkinat

Yhdysvaltojen keskuspankin linjaus tulevasta korkopolitiikasta oli markkinoille selkeä signaali: korkojen suunta on ylöspäin.

USA:n keskuspankki Fed päätti eilen päättyneessä korkokokouksessaan ohjauskoron nostosta 0,25 prosenttiyksiköllä. Uusi tavoitekorkotaso on nyt 0,5-0,75 prosenttia.

Handelsbankenin mukaan päätös oli markkinoilla täysin odotettu, sillä Fed oli antanut vahvan signaalin politiikan kiristymisestä tämän kokouksen yhteydessä.

Fed muokkasi samalla myös korkopolitiikan ohjeistustaan, mikä oli markkinoille yllätys. Fed ennakoi nostavansa korkoa jopa kolme kertaa vuodessa vuosina 2017, 2018 ja 2019. Handelsbankenin mukaan aiempi ohjeistus oli muuten sama, mutta ensi vuodelle keskuspankki ohjeisti vain kahta nostoa.

”Me emme usko Fedin ohjeistuksen toteutuvan. Se on ennenkin viivytellyt nostoissaan ja luultavasti jatkossakin politiikka kiristyy luvattua hitaammin”, Handelsbanken toteaa.

Inderesin mukaan Fedin linja on nyt selkeästi korkojen nostoissa.

”Fedin ennustemateriaalien mukaan selvä enemmistö avomarkkinakomitean jäsenistä (11/17) ennakoi ohjauskoron nousevan 3 kertaa ensi vuoden aikana, toteaa Inderes aamukatsauksessaan. ”Määrässä on selvä ero syyskuun ennusteeseen, jossa vain 7 jäsentä odotti ohjauskoron olevan 1,5 %:n tai korkeammalla tasolla vuoden 2017 lopussa”, Inderes toteaa Nordnetin aamukatsauksessa.

”Markkinoilla odotettiin laajasti vain kahta koronnostoa ensi vuodelle, joten Federal Reserve on entistä enemmän kallellaan kiristyvän rahapolitiikan suuntaan.”

Ennustemuutosten taustalla ovat todennäköisesti olleet viimeisen parin kuukauden tapahtumat, Inderes arvioi.  Oljyntuottajamaiden sopimus tuotannonleikkauksista on antanut pohjaa öljyn hinnan ja tätä kautta inflaatio-odotusten nousulle.

Myös Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on lisännyt odotuksia talouspoliittisesta elvyttämisestä. ”Trumpin politiikka on tosin vielä suuri kysymysmerkki, joka aiheuttaa epävarmuutta myös korkoennusteiden suhteen. Keskuspankin korkomuutosten taustalla on myös yleisesti kohentunut kuva talousnäkymien osalta”, Inderes toteaa.

Yhdysvaltojen 10 vuoden valtionlainan korkotaso nousi selvästi Fedin linjauksen jälkeen.

USA: 10 vuoden velkakirjan korko ja korkoennuste

USA:n 10 vuoden velkakirjan korko.

Kommentoi
Ylös
>