Kumppaniblogit

Taloudellinen riippumattomuus – tila, jota sinunkin tulisi tavoitella!

Taloudellinen riippumattomuus – mitä se on? Onko se jotain sellaista, joka tuntuu olevan mahdotonta saavuttaa?

Taloudellinen riippumattomuus oli minulle aiemmin sellainen asia, josta kuvittelin, ettei se ole minulle mahdollista. Tein kuitenkin päätöksen ja nyt tiedän, että se on mahdollista ja pystyn sen saavuttamaan. En ole vielä saavuttanut taloudellista riippumattomuutta enkä tiedä milloin sen saavutan, mutta tärkeintä on, että tiedän saavuttavani sen.

Olet laatinut sinulle tähän artikkelin alkuun listan kysymyksiä, joihin toivon sinun vastaavan. Ota hyvä ja rento asento (miksei myös kupillinen kahvia) ja vastaa kysymyksiin rauhassa. Muista olla rehellinen itsellesi. Ehkä saat selville, onko taloudellinen riippumattomuus sinua varten.

• Tykkäätkö viettää aikaa perheesi ja ystäviesi kanssa?
• Pidätkö matkustelusta?
• Lasketko päiviä kesälomaan?
• Odotatko enemmän viikonloppua vai uuden työviikon alkua?
• Pidätkö hienoista autoista?
• Haluaisitko ansaita rahaa myös silloin, kun et tee töitä?
• Pidätkö siitä, kun joku muu määrittää tehtäväsi, tavoitteesi, työaikasi, vapaapäiväsi ja lomasi?
• Haluatko odottaa eläkepäiviin asti, että voit alkaa nauttia elämästä?
• Tykkäätkö nauttia ulkoilmasta hienona kesäpäivänä, vaikka mökin laiturilla?

Kuvittele elämäsi 5 vuotta eteenpäin: Toteutatko unelmiasi jo nyt ja haluaisit elämäsi olevan 5 vuoden päästä tismalleen samanlaista kuin nyt vai haluaisitko ehkä enemmän vapautta elämääsi?

Kysymyksiä mietittyäsi sinulle saattoi tulla sellainen olo, että pitäisi ehkä tehdä jotain. Jatketaan siis eteenpäin. Mutta mitä taloudellinen riippumattomuus oikeasti on ja miten sen voi saavuttaa? Täytyykö tilille kerätä ensin miljoona euroa rahaa ja sitten lopettaa työnteko ja aloittaa elämästä nauttiminen?

Mitä taloudellinen riippumattomuus on?

Moni saattaa ajatella, että saavuttaakseen taloudellisen riippumattomuuden tulee ensin kerätä valtava summa rahaa säästöön (esimerkiksi miljoona euroa) ja sitten vain elää niillä rahoilla. Sen voi toki tehdä niinkin, mutta harva pystyy keräämään miljoonaa euroa säästöön. Miljoona euroakin on loppujen lopuksi melko pieni summa, jos sinulla ei ole mitään tuloa. Rahat loppuvat jossain vaiheessa kuitenkin, jolloin ei auta kuin ottaa hattu kouraan ja lähteä etsimään työpaikkaa.

Monille lottovoittajille on käynyt juuri näin. 7 oikein osuessa kohdalle lopetetaan ensin työt, sitten nostetaan elintasoa ja ostetaan autot, talot, mökit, moottoripyörät ja muut vempeleet. Kulut nousevat taivaisiin ja samalla tulot loppuvat. Onkin todettua, että monet lotossa voittaneet päätyvät loppujen lopuksi 5-10 vuoden päästä taloudellisesti huonompaan asemaan kuin ennen voittoa.

Unohdetaan siis lotot sun muut sillä on olemassa toinenkin tie..

Olennaista ei siis ole tietyn rahasumman kerääminen vaan tulojen kasvattaminen ja ennen kaikkea passiivisten eli työstä riippumattomien tulojen lisääminen. Yleinen määritelmä taloudelliselle riippumattomuudelle onkin se, että sinulla on niin paljon työstäsi riippumattomia tuloja, että ne kattavat sinun elinkustannuksesi. Oletetaan, että olet saanut kerättyä 2000 euron passiiviset kuukausitulot ja maksat kuukaudessa asumisestasi 700 euroa, ruokiin menee 300 euroa, vaateostoksiin ja muihin hankintoihin 200 euroa ja muita kuluja on 500 euroa. Olet tällöin taloudellisesti riippumaton silloin, koska sinulla on passiivisia tuloja enemmän kuin pakollisia menoja.

Itse määrittelisin taloudellisen riippumattomuuden tai taloudellisen vapauden lähes samoin, mutta pikkaisen eri kulmasta. Mielestäni taloudellinen riippumattomuus on sitä, kun sinulla on vapaus päättää missä teet, kenen kanssa ja milloin teet sitä mitä sinua huvittaa riippumatta rahasta. Eli mielestäni et ole täysin taloudellisesti riippumaton silloin, jos passiiviset kulut kattavat ”vain” elinkustannuksesi, koska varmasti haluat välillä myös tehdä uusia ja erilaisia juttuja, joihin tarvitset rahaa, kuten matkustella maapallon toiselle puolelle jne. Toisin sanoen, olet taloudellisesti riippumaton silloin, kun voit tehdä ihan mitä sinua huvittaa ilman, että tarvitsee miettiä rahaa. Voit joko tehdä töitä tai olla tekemättä tai tehdä silloin, kun siltä tuntuu. Oma taloudellinen vapautesi raja on siis siinä, kun saat niin paljon passiivista tuloa, että pystyt elämään unelmiesi elämää.

”Taloudellinen riippumattomuus on sitä, kun sinulla on vapaus päättää missä teet, milloin teet ja kenen kanssa teet sitä mitä sinua huvittaa, riippumatta rahasta”

Unelmoidaanko hieman? Mieti hienoa kesäaamua, kun heräät auringon valoon ja kuulet linnunlaulun. Kävelet keittiöön ja valmistat raikkaan marjasmoothien ja nautit sen terassilla auringon paisteessa lintujen viserrystä kuunnellen. Samalla kuulet kahvipannun porinan sisältä ja haistat kahvin tuoksun. Nautit myös kahvisi kaikessa rauhassa samalla kuin tuoksuttelet raikkaan tuulen tuomia kesän tuoksuja. Vilkaiset kelloa ja tajuat, että toiset ovat jo ahertaneet työssään tunnin tai kaksi. Ehkä mietit, että pitäisikö laittaa korvanapit korviin ja kiskaista vielä reipas pyörälenkki lempimusiikkiasi kuunnellen ja ottaa perään pitkä suihku ennen kuin suunnittelet päivää sen pidemmälle.

Entäs miltä tuntuisi jos:
• Ansaitsisit rahaa silloinkin, kun et työskentele?
• Voisit nauttia elämästäsi muulloinkin kuin iltaisin, viikonloppuisin, lomilla ja eläkepäivinä?
• Työskentelisit paikkariippumattomasti vaikka mökillä tai uima-altaan reunalla?
• Olisit oman elämäsi herra ja voisit suunnitella päiväsi täysin itse?
• Olisit taloudellisesti vapaa matkustelemaan ja tekemään aivan mitä itse haluat?
• Välttyisit stressiltä, koska voit ottaa vapaata silloin, kun itse haluat?
• Voisit viettää enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa?
• Tietäisit, että varallisuutesi kasvaa vaikka et tekisi mitään?

Kuulostaako mukavalta?

Määritä oma unelmaelämäsi

Taloudellisesti riippumattomana voit nauttia elämästäsi täysin eri tavalla kuin muut. Voit esimerkiksi työskennellä haluamallasi tavalla, haluamassasi paikassa ja haluamasi ajan ja aloittaa päiväsi kuten edellisessä kappaleessa kuviteltiin. Nyt sinun tulee miettiä, että millaista sinun unelmiesi elämä on?
• Millaisia asioita haluaisit tehdä?
• Millaisista asioista innostut?
• Missä haluat asua?
• Millaista työtä haluat tehdä, miten ja missä?

Oma taloudellisen riippumattomuutesi määritelmä muotoutuu siis siitä, millaista unelmiesi elämä on. Jos pystyt toteuttamaan unelmiesi elämää 1 500 eurolla kuukaudessa niin sinulle riittää, että saat jostain vain sen verran työskentelystäsi riippumatonta passiivista tuloa! (jo muutama sijoitusasunto voi mahdollistaa tämän). Jos taas tarvitset 5 000 euroa unelmiesi elämän toteuttamiseen, niin se vaatii hieman enemmän, mutta on täysin saavutettavissa.

Miten taloudellinen riippumattomuus saavutetaan?

Tärkein asia mikä sinun tulee sisäistää, kun tavoittelet taloudellista riippumattomuutta, on että laitat rahan tekemään työtä puolestasi. Pyri luomaan kassavirtoja, jotka ovat riippumattomia siitä, mitä sinä teet. Pidä oman talouden kassavirtamalli mielessäsi ja keskity keräämään sellaista varallisuutta, joka tuo rahaa taskuusi silloinkin, kun et työskentele. Tällaista tuloa kutsutaan passiiviseksi tuloksi.

Pekka Väänänen on sijoittanut asuntoihin vuodesta 2012 asti ja kasvattanut asuntosalkkuaan suhteellisen vauhdikkaasti ilman suuria tuloja. Pekka kertoo kokemuksiaan, jakaa tietoaan ja antaa vinkkejä www.asuntosalkunrakentaja.fi-sivustolla. Voit ladata sivustolta myös yli 50 sivuisen E-kirjan ilmaiseksi tai tutustua hyviin sijoitusasuntoihin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös