Makrotalous

Ikävä yllätys ulkomaankaupasta: Suomen kauppatase painui yli puoli miljardia euroa pakkaselle

Kauppatase oli joulukuussa 530 miljoonaa euroa alijäämäinen, kun vuoden 2015 joulukuussa alijäämää tuli 262 miljoonaa, kertoo Tulli.

Tilastoitu kuukausittainen alijäämä oli suurin sitten joulukuun 2013. Tammi-joulukuussa kauppataseen alijäämä ylsi 2,9 miljardiin euroon, mikä oli eniten sitten vuoden 2011. Vuoden 2015 tammi-joulukuun vaje oli 613 miljoonaa euroa.

Suomen tavaraviennin arvo oli joulukuussa Tullin ennakkotilaston mukaan 4,4 miljardia euroa. Viennin arvo oli viisi prosenttia pienempi kuin vuoden 2015 joulukuussa. Koko vuoden yhteenlaskettu viennin arvo laski neljä prosenttia vuodesta 2015. Tuonnin arvo nousi joulukuussa prosentin ja oli hieman yli 4,9 miljardia euroa. Yhteenlaskettu tuonti vuoden alusta säilyi edellisvuoden tasolla.

vienti tuonti kauppatase ulkomaankauppa

Viennin kasvua tilastoitiin joulukuussa öljyjalosteille, nikkelille, sinkille ja malmeille. Myös sähkötekniikan viennin arvo oli hienoisessa nousussa. Tullin mukaan metsäteollisuuden tuotteiden ja teollisuuden koneiden ja laitteiden viennin arvon lasku oli melko loivaa, mutta henkilöautojen viennin arvo laski jyrkästi. Kokonaisviennin arvon laskua selittävät myös joulukuussa 2015 Irlantiin toimitetut, yhteensä 185 miljoonan euron arvoiset lentokoneet. Ilman vertailukuukauden lentokonetoimituksia laskettuna viennin arvo väheni joulukuussa 2016 noin prosentin.

Raakaöljyn ja öljyjalosteiden tuonnin arvo kasvoi nopeasti joulukuussa. Kuljetusvälineiden, metallien ja sähköteknisten koneiden ja laitteiden tuonnin arvon kasvu oli loivempaa. Laskussa joulukuussa oli lääkkeiden, muovien ja malmien tuonti.

Vienti EU-maihin laski joulukuussa kahdeksan prosenttia ja tuonti EU:sta seitsemän prosenttia. Vienti EU:n ulkopuolelle ei muuttunut edellisvuodesta, mutta tuonti EU:n ulkopuolelta suureni 16 prosenttia. Tammi-joulukuussa vienti EU-maihin laski neljä prosenttia ja ulkokaupan vienti viisi prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista säilyi edellisvuoden tasolla, kun taas tuonti EU:n ulkopuolelta kasvoi prosentin.

Vienti Alankomaihin, Belgiaan, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan kasvoi joulukuussa. Vienti Saksaan ja Isoon-Britanniaan laski. Vienti Venäjälle kääntyi loka-marraskuun nousun jälkeen taas laskuun. Tuonti Venäjältä sen sijaan kasvoi joulukuussa huomattavasti. Myös tuonti Ruotsista, Yhdysvalloista ja Tanskasta vahvistui. Tuonti Italiasta suureni maasta joulukuussa tuodun sota-aluksen vuoksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös