Suomen vienti sakkaa - tärkeimmän vientitoimialan tilauskirjat ohenevat
Indikaattorit

Suomen vienti sakkaa – tärkeimmän vientitoimialan tilauskirjat ohenevat

Suomen suurimman vientialan positiivisesta käänteestä ei ole vielä merkkejä.

Tulli laiva vienti tuonti

Tullin mukaan Suomen tavarakaupan viennin volyymi laski 8,4 prosenttia elokuussa ennakkotietojen mukaan.

Suomen tavaraviennin arvo oli Tullin tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilaston mukaan 5,6 miljardia euroa elokuussa. Viennin volyymi laski 8,4 prosenttia, ja vientihinnat nousivat 0,8 prosenttia vuoden 2023 elokuusta. Viennin arvo oli siten 8,2 prosenttia pienempi kuin vuoden 2023 elokuussa.

Tuonnin volyymi puolestaan laski 4,7 prosenttia elokuussa, ja tuontihinnat nousivat 2,1 prosenttia vuoden 2023 vastaavasta ajankohdasta. Tuonnin arvo laski 4,3 prosenttia vertailukuukaudesta ja oli 5,9 miljardia euroa.

Tammi-elokuussa yhteenlaskettu viennin arvo laski 5,5 prosenttia ja tuonnin arvo 5,6 prosenttia vuoden 2023 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Viennin volyymin viimeisimmän 12 kuukauden muutos oli -2,9 prosenttia. Tuonnin volyymin vastaava muutos oli -6,8 prosenttia.

Kauppatase oli elokuussa 295 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-elokuussa alijäämää kertyi 1,7 miljardia euroa. Vuoden 2023 elokuussa kauppatase oli 57 miljoonaa euroa alijäämäinen ja saman vuoden tammi-elokuussa 1,9 miljardia euroa alijäämäinen.

Metsäteollisuuden vientitilanne parantunut, koneiden ja laitteiden viennistä sulanut yli viidennes

Toimialojen välillä oli suuria eroja viennin muutoksissa.

Puutavaran viennin arvoon tilastoitiin 15 prosenttia nousua elokuussa verrattuna edellisen vuoden elokuuhun. Paperin ja pahvin viennin arvo kasvoi kolme prosenttia ja paperimassan viennin arvo 24 prosenttia vuoden 2023 elokuusta.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden viennin arvo sen sijaan laski 22 prosenttia ja sähkökoneiden ja -laitteiden viennin arvo 14 prosenttia. Energiatuotteiden viennin arvo laski 25 prosenttia, mutta raudan ja teräksen viennin arvo nousi kolme prosenttia edellisen vuoden elokuusta.

Viennin arvo EU-maihin laski elokuussa ennakkotietojen mukaan 4,7 prosenttia ja viennin arvo EU:n ulkopuolisiin maihin 12,9 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan kuukauteen. Viennin volyymi EU-maihin laski 0,7 prosenttia ja ulkokaupan maihin 18,2 prosenttia.

Elokuussa viennin arvo Ruotsiin nousi 3,5 prosenttia ja Kiinaan 15,0 prosenttia. Vienti Yhdysvaltoihin laski 7,9 prosenttia ja vienti Saksaan 7,3 prosenttia.

Teknologiayritykset suhdannekuopassa

Noin puolet Suomen viennistä tulee teknologiateollisuusyrityksistä, mutta nyt yritysten näkymät ovat heikot, kertoo Alan etujärjestön Teknologiateollisuus ry.

Uusien tilausten määrä Euroopassa sekä tuoreet tiedot suomalaisten teknologiateollisuusyritysten tilauskertymästä ja kysynnän kehittymisestä kertovat, että odotetusta käänteestä parempaan ei ole vielä selkeitä merkkejä. 

”Tilanne ei ole enää mennyt selkeästi heikompaan suuntaan. Siten voi optimistisesti ajatella, että olemme nyt suhdanteen pohjalla ja talvella ollaan jo hitaasti tamppaamassa ylöspäin. Nähtävillä on kuitenkin merkkejä siitä, että toipuminen voi olla viime kevään toiveisiin verrattuna melko kituliasta, sanoo johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras.   

Kuva: Teknologiateollisuus.

Teknologiateollisuuden tuoreen tilauskanta- ja henkilöstötiedustelun mukaan uusien tilausten arvo oli huhti–kesäkuussa prosentin pienempi kuin edellisellä neljänneksellä ja 15 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Koko tilauskannan arvo oli kesäkuun lopussa 3 prosenttia pienempi kuin maaliskuun lopussa ja 12 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten samaan aikaan. 

Tilauskannan arvo on nyt supistunut teknologiateollisuudessa peräti viisi vuosineljännestä peräkkäin. 

Suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli huhti–kesäkuussa seitsemän prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä. Vuoden 2023 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna saatujen uusien tilausten arvo putosi peräti 26 prosenttia.  

Tarjouspyyntökyselyn saldoluku oli kesäkuussa -15, ja kokonaiskysyntä on yhä ollut heikkoa. Toimialan yritysten väliset erot olivat huhti–kesäkuun aikana kuitenkin varsin suuria. Osalla yrityksistä tilauskertymissä on näkyvillä ainakin hetkellistä toipumista, mutta osalla tilaukset olivat yhä hyvin alhaisella tasolla.

Hyvin hankalasta tilanteesta huolimatta yrityksillä on säilynyt luottamus siihen, että tilanne alkaisi vähitellen helpottaa. 

”Ensimmäinen koronlasku on nyt nähty ja seuraavaa odotellaan. Suhdanteen tahmean kääntymisen vuoksi yrityksissä on hyvä varautua siihen, että heikko kysyntä tulee kuitenkin vaivaamaan vielä melko pitkään”, Rautaporras kehottaa. 

Kommentoi
Ylös
>