Oma talous

Miten sovittaa suuret unelmat pieneen budjettiin?

Suunnitelma unelmien toteuttamiseksi

Suuret unelmat eivät ole vain niitä varten, joilla on paksut lompakot.

The Balance on listannut keinoja, joiden avulla voit saada suuria asioita tapahtumaan pienellä budjetilla.

Määrittele tarkasti mitä haluat

Usein kerromme unelmistamme hieman epämääräisesti ja abstraktisti kuten ”Haluan matkustaa maailman ympäri”, ”Haluan asua unelma-talossani” tai ”Haluan jäädä jo varhain eläkkeelle”. Unelmat eivät kuitenkaan toteudu epämääräisillä haavekuvilla, vaan niiden toteutuminen vaatii suunnittelua. Varaa siis itsellesi aikaa suunnitteluun ja määrittele mahdollisimman yksityiskohtaisesti se mitä haluat toteuttaa. Tällöin unelmastasi tulee jotakin paljon todellisempaa mistä saat otteen ja pääset etenemään sitä kohti askel kerrallaan. Voit kysyä itseltäsi esimerkiksi seuraavanlaisia kysymyksiä:

  • Kuinka suuri unelmakotisi on? Miltä se näyttää? Kuinka monta huonetta siinä on? Missä kotisi sijaitsee?
  • Missä maissa haluat matkustaa maailmaympärysmatkallasi? Kuinka kauan haluat matkasi kestävän? Missä haluat majoittua? Mitä asioita haluat tehdä matkan aikana? Otatko jonkun mukaasi?
  • Minkä ikäisenä tarkalleen haluat jäädä eläkkeelle? Mitä aiot tehdä ajallasi kun olet eläkkeellä? Missä haluat silloin asua?

Laske kustannukset

Kun olet saanut määriteltyä selkeän kuvan asioista, joita haluat toteuttaa, tutki seuraavaksi, kuinka paljon suunnitelmiesi toteuttaminen maksaa. Jos haaveilet unelmatalosta, tutki asuntojen myynti-ilmoituksia ja toteutuneita asuntokauppoja alueella, jolta taloa havittelet. Jos taas unelmasi on valloittaa maailma maa kerallaan matkustaen, kannattaa vertailla eri matkasivustoja ja etsiä tarjouksia. Kannattaa myös kysellä kokemuksia ja neuvoja sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat jo toteuttaneet saman asian.

Aseta määräaika

Vaikka isoilla unelmilla on usein suuri hintalappu, älä anna sen kuitenkaan lannistaa itseäsi. Tässä auttaa selkeän määräajan asettaminen. Päätä, mihin mennessä unelmasi on toteuduttava, jotta voit alkaa muotoilla toimintasuunnitelmaasi.

Aseta säästämistavoite

Kun olet määritellyt kustannukset sekä deadlinen unelmasi toteuttamiselle, on seuraava askel laskea, kuinka paljon sinun on laitettava säästöön joka kuukausi päästäksesi tavoitteeseen. Kun säästösumma on selvillä, etsi keinot sen saamiseksi kasaan. Analysoi nykyiset tulosi ja menosi ja etsi asioita, joista voit nipistää. Tarvitsetko kiinteää laajakaistaa vai voitko käyttää kännykkäsi nettiä? Voisitko vähentää ulkona syömistä? Kuinka usein sinun on välttämätöntä käydä parturissa? Käy kaikki menosi läpi tarkasti punniten ja löydät varmasti asioita, joista voit tinkiä unelmiesi takia.

Pidä yllä motivaatiotasi

Tarkastele edistymistäsi säännöllisesti pitääksesi yllä innostustasi ja motivaatiotasi mennä kohti tavoitettasi. Jos löydät itsesi ostamasta jotain, mitä et tarvitse, kirjoita pienille tarroille ja liimaa ne luottokortteihisi. Harkitset ehkä kaksi kertaa ostamista, kun unelmasi muistuttaa sinua maksuhetkellä.

Tarvitsetko vielä enemmän apua pysyäksesi motivoituneena? Kaivaudu silloin syvemmälle suunnitteluprosessissasi: voit tehdä unelmakarttoja inspiroivista lehtikuvista, luoda kuvakansioita Pinterestiin, lainata aihetta käsitteleviä kirjoja kirjastosta tai vaikka osallistua kurssille, jossa opetetaan taitoa, jota tulet tarvitsemaan unelmasi toteuttamisessa. Mikä voisi olla sinun juttusi?

Tärkeintä on kuitenkin se, että annat itsellesi luvan uskoa, että suunnitelmasi on mahdollista toteuttaa. Sitten vain annat palaa!

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös